Divné zobrazování písma v Opeře

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
Divné zobrazování písma v Opeře
« kdy: 24. 04. 2011, 12:23:57 »
Zdravím,

Po aktualizaci Opery na verzi 11.10, se začaly u spousty stránek podivně vykreslovat písma. Některé znaky v textu (viz screenshot) se vykreslují velkými písmeny a jsou jakoby rozmazaná. Dělá to třeba na webech root.cz, nebo opera.com; zatímco písmo textu na AbcLinuxu, nebo na tomto fóru se zobrazuje naprosto v pořádku. Skoušel jsem se dívat do nastavení, ale změna fontu neměla na to žádný efekt, a jinak nevím kde by mohl být problém. Dělá to jen Opera, např. Konqueror, nebo Iceweasel zobrazují fonty v pořádku.

Nesetkal se tím už někdo? Nevíte prosím jak to řešit? Dopředu dík.

asdasd

Re: Divné zobrazování písma v Opeře
« Odpověď #1 kdy: 24. 04. 2011, 19:06:14 »
Přesně tohle mi dělá Opera taky, ale jenom na linuxu. Naštěstí s ní nemusím pracovat nějak často, ale taky by mě zajímalo, co s tím je.

« Odpověď #2 kdy: 24. 04. 2011, 22:25:04 »
Zkusil bych zeptat přímo na opeře. Jsou tam přeci jenom trochu kompetentnější. A nebo to nahlásit jako bug.

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24. 04. 2011, 23:03:16 »
Tak jsem na to částečně přišel. Jako milovník tvrdé muziky občas používám "metalová" písma. Po odstranění dvou z nich (Metallica OLD a Metallica NEW) a následném restartu Opery se vše vrátilo do normálu.

Přišel jsem na to čistou náhodou v Open Officech, kde se písmo Mettalica OLD zobrazovalo úplně stejně (to je mi záhodou, měl by to být normální True type font). Pravděpodobně k tomu docházelo na webech, kde se pro určování písma textu nedefinuje konkrétní font, ale rovnou celá rodina z níž je potom (asi prohlížečem) jeden vybrán. Alespoň tak si to vysvětluji. Co je mě však záhadou, proč starší verze Opery s tím problém neměla....  :o 

Jiří : Není to špatný nápad. Zítra mrknu na stránky Opery a pošlu jim to i s tím na co jsem přišel. Třeba mi k tomu řeknou více. Každopádně to vypadá, že problém je způsoben některým fontem, který se neumí korektně zobrazit.

« Odpověď #4 kdy: 25. 04. 2011, 20:45:31 »
Taky se mi to po upgradu stalo. Opera standartně používá/používala fonty Bitstream Vera (což jsou v podstatě fonty DejaVu) a já používám v systému fonty Liberation. Po upgradu jakoby začala Opera používat systémové fonty (třeba i tady na Rootu).

johnykony

« Odpověď #5 kdy: 20. 07. 2011, 12:59:12 »
díky díky, taky se mi to objevilo, měl jsem tam nastaveno písmo "System", tak jsem to změnil na existující konkrétní font a jede to dobře! Díky!