Aha, takze ked to nevies ty. tak je to mytus. Staci sa zamysliet, ako funguje kondenzator a co sa deje pri pripojeni na siet.
Ked je vybity, ma dost nizky odpor, teda niekolko ms ide cez neho dost velky prud, ktory sa postupne znizuje. exponencialne. A prave tych par ms pri zapnuti otestuje kvalitu kondenzatora. Pretoze ked je stale pripojeny, tak si len udrziava naboj a tecie tam udrziavaci prud. Je to podobne, ako pri ziarovke, ked zvykli odchadzat pri zapnuti a nie pocas svietenia.
Aj tie najsmejdovejsie zdroje maju na vstupe termistor na potlacenie toho prudoveho razu. Drahe zdroje maju aj rele, ktore termistor po nabehu odpoja aby zbytocne nespotrebovaval energiu.
To myslis vazne, ze ked je stale pripojeny, tak si len udrziava naboj a tecie nim len udrziavaci prud? Naco su podla teba kondenzatory v napajacich zdrojoch? To akoze nic nerobia, len si tak udrzuju naboj? Preco vecsina pokazenych zariadeni ma pokazene/nafuknute kondenzatory(najcastejsie na sekundarnej strane) a pritom sa vecsina z nich skoro nikdy nevypina?
Este som asi nezazil zeby sa zdroj pokazil pri zapnuti a to z dovodu pokazenia kondenzatora na vstupe vdaka prudovemu razu. Zdroj sa nezvykne pokazit pri zapnuti ale ten zdroj uz je casto pokazeny pred tym.