Zdravím,
na jednom z notebooků, o který se příležitostně starám, jsem nedávno spustil upgrade z Ubuntu 16.04 na 18.04 (starší instalace byla lehce rozhašená, tak jsem to vyřešil přechodem na novější). Notebook už běhá, jak má (grafické, programy, ...), ale teď jsem ho prvně viděl po upgradu osobně a je zjevné, že systém běží v nějakém tablet režimu... Notebook v sobě má polohové čidlo, takže při postavení na hranu otáčí obraz... Notebook je ale klasické konstrukce bez dotykového displeje, takže přítomnost polohového čidla fakt nechápu - momentálně pravděpodobně jen způsobuje ten debilní režim tabletu.
Rád bych dostal Ubuntu do klasického stavu: vlevo lišta se zástupci, nahoře v panelu klasické menu otevřeného (aktivního) okna/programu, klasické nastavení systému ("ovládací panely")... Teď nabídka vlevo vyjíždí jen kliknutím na "Činnosti" (anglicky Activities") v levém horním rohu, klasické menu aktivního okna nedokážu ani najít... Klikem pravým tlačítkem touchpadu nevyjíždí žádná nabídka, nastavení je ve stylu tablet/telefon, tedy dvousloupcové, kdy vlevo je seznam oblastí (wifi, jazyk, zařízení, síť, baterie, ...) a vpravo je otevřená aktivní oblast (seznam wifi sítí, podrobnosti o baterii apod.).
Zaboha namůžu najít na netu informaci, jak se tohohle debilního režimu zbavit... všichni řeší, že jim to nefunguje, že se jim nezobrazuje virtuální klávesnice apod., já ale potřebuju jen donutit systém, aby se choval, jako kdyby to byl normální desktop/notebook.
Netušíte prosím někdo?