Já osobně vůbec ne, redakce tohle nemá na starosti, nemá k tomu přístup a neřeší to.
Ale i u obchodníků je to složitější. Je reklama, kterou si firma prodá sama na přímo. Ta je nejvýhodnější, ale je to jen část objemu. A ani taková reklama se neodbavuje přímo z firemních serverů – zadavatel chce mít kontrolu, takže se používá reklamní systém třetí strany, který dělá statistiky a neumožňuje provozovateli webu nacucati si čísla z prstů.
Pak je tu zbytek reklamy, která je generována automaticky z cizích reklamních systémů. Do těch může zadat reklamu kdokoliv, je na nich, aby to hlídali. Vydavatel si určuje jen kategorie, ze kterých chce/nechce reklamu. Zbytek je automatický. Někdo přijde, vloží tam reklamu, dá tam peníze a reklama se mu napříč internetem někde zobrazuje podle nějakého jeho cílení, zájmů čtenářů a podobně. Je to nějaká velká magie, kterou se dobře živí spousta lidí a dělají se o tom konference.
Průšvih je, že se peníze čím dál víc přesouvají z první skupiny (přímá dohoda) do té druhé (programatický prodej, či jak tomu říkají). Důvodem jsou reklamní agentury, přes které teče čím dál víc peněz a ony slibují zadavateli výkon. Jde se jen po výkonu = když nám dáte svoje peníze, my to tak krásně nasadíme na internetu, že vám přijde strašně moc zákazníků.
Ale tohle všechno mám jen odposlechnuté na poradách, reklamou se zabývám jen tím, že takhle stále dokola odpovídám ve fóru. Jinak jde celá tahle oblast dost mimo mě. Ve firmě sedí čtyři lidé, kteří se starají jen o tohle, domlouvají reklamní pozice, smlouvy, dlouhodobé spolupráce, automatický nákup reklam a tak. Je to úplně separátní oblast lidské činnosti.