Pokrytí Wi-Fi signálem pomocí více AP

Sten

Re: Pokrytí Wi-Fi signálem pomocí více AP
« Odpověď #15 kdy: 08. 04. 2011, 16:17:36 »
Záleží na rozpočtu, požadované stabilitě, výkonu a pokrývané ploše. Jako stabilní, dost výkonné a velmi levné se mi osvědčily celkem jakékoliv WiFi AP (používal jsem Linksys), které umí transparentní bridge mód (tj. do sítě posílá MAC adresu připojeného klienta), a ty zapojit do linuxového routeru (jedno AP na jednu síťovku — používal jsem čtyřportovou síťovku do PCI), který se nastavil jako bridge nad všemi APčkami. Šlo by to dělat i spojování APček pomocí switchů, ale to jsem nezkoušel, tak nevím, jak stabilní a výkonné to je.

Michal 23

Re:Pokrytí Wi-Fi signálem pomocí více AP
« Odpověď #16 kdy: 24. 04. 2015, 07:59:11 »
Teď jsem dořešil podobný problém a tohle vlákno mi pomohlo. Potřeboval jsem pokrýt ve firmě více místností stejnou sítí použil jsem http://www.comes.cz/comes-wifi-cloud/ wifi cloud.

flack

« Odpověď #17 kdy: 24. 04. 2015, 09:28:10 »
Teď jsem dořešil podobný problém a tohle vlákno mi pomohlo. Potřeboval jsem pokrýt ve firmě více místností stejnou sítí použil jsem http://www.comes.cz/comes-wifi-cloud/ wifi cloud.

Na webu toho comes.cz sa pise:
!!! Veřejná síť je fyzicky oddělena od sítě privátní, takže nemusíte mít obavy, že vaši hosté či náhodní návštěvníci uvidí vaše data !!!

Fyzucky oddelena znamena ze tie ich devajsi maju fyzicky dve wifi karty? Jedno SSID moze teda lietat na jednom kanalu a druhe SSID na inom.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 24. 04. 2015, 10:12:05 »
Warning: Necrobumping in progress!!!

Josef Richtr

« Odpověď #19 kdy: 20. 07. 2016, 16:16:58 »
Zdravím, mám tu takový nezvyklý projekt a nevím jaké zařízení k němu použít nebo spíše jak nastavit signál dle požadavků zadavatele.

Zadání je v celku jednoduché: Pokrýt náměstí o šíři 15 metrů a délce 200 metrů WiFi signálem s nezabezpečeným připojením. Když se síťový klient podívá na stránky tak se mu buďto hned ze začátku ukáže pár reklam nebo se budou ukazovat v nějakým minutových intervalech. To samotné by nebyl až takový problém v případě že nato použiji Mikrotiky, ale zadavatel vysloveně nechce aby WiFi signál dosáhl na okolní budovy, tudíž to musí být nějak nasměrované a to je můj první problém s kterým si nevím rady. Poraďte mi prosím jak na to.

Dalším problémem je umístění. Už je rozhodnuto že routery či repeatry budou umístěny na veřejném osvětlení, které však není až tak vysoké a jsou na něm známky vandalů. Tudíž jak zabezpečit routery aby je nemohl každý pobuda strhnou, poničit či jinak znehodnotit. Poraďte prosím...

Budu vám vděčný za jakoukoliv odpověď...

j

« Odpověď #20 kdy: 20. 07. 2016, 17:12:32 »
Tak z prdu kulicky bys delat nechtel? To se da taky .. nebo ne? Jinak nevim proc sis na to nezalozil vlastni thread a ozivujes mrtvolu.

A ne, pokud si to nepochopil tak to vazne nejde, teda pokud pred ty baraky nepostavis metr zelezobetonu. A na naky prerusovani reklamou taky rovnou zapomen.

I ta nejvobycenejsi wifi ma totiz dosah kolem 300m v otevrenym terenu, smerovou antenou ten dosah muzes ve vybranym smeru zvednou, ale rozhodne nemuzes zabranit spojeni ze zcela libovolneho smeru, pokud je dotycny dost blizko, coz v baracich na ulici bude zcela vzdy.

Zasahovat do probihajicijiho telco spojeni nesmis jednak ze zakona (muzes za to dostat tusim 10M, opakovane), druhak je to technicky naprosto nerealny.

Mno a zaverem, jelikoz to montujes na osvetleni => obec => nechapu, proc to ma resit nekdo, kdo o tom nema ani paru. BTW ... 15m neni namesti, to je ulice.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 20. 07. 2016, 17:31:34 »
Proc metr zelezobetonu, proboha? Prece staci ctvrt milimetru medi.

« Odpověď #22 kdy: 20. 07. 2016, 17:40:59 »
Pokud muzu mit ke kazdemu kabel ( coz je idealni pripad) tak to elefantne resi ubiquity a jeho unifi. Apcka svedes do jednoho switche s poem. Dneska uz delaj u rj45 zasuvkus wifi. Ale neni to reseni za par korun.

https://www.ubnt.com/enterprise/

Adam

« Odpověď #23 kdy: 21. 07. 2016, 00:00:18 »
1) Počet klientů na jedno AP od 500,- až 1000,- Kč je cca okolo 20. Ne že by nešlo víc, ale už to nemusí být stabilní. Velmi záleží na použitém protokolu a síle signálu jednotlivých připojených klientů - a samozřejmě na konkrétním AP - jeho výkonu a citlivosti. Asi budu trochu vařit z vody, protože sám bych tohle potřebaval vysvětlit, ale hlavní roli asi hrají limity použitého modelu dělení pásma (https://en.wikipedia.org/wiki/Channel_access_method), kvalita antény a bezdrátové karty a schopnost vypořádat se s odrazy, rušením atd...
2) Připojení většího počtu klientů nebo rosáhlejší prostor pokrytí lze realizovat více APčky se stejným SSID a různými nepřekrývajícími se kanály (2,4 GHz má asi jen 3). AP v tomto případě znamená, že se bridguje ethernet a wlan rozhraní. WDS s tímto úplně nesouvisí, bavíme-li se o tom, že jsou AP mezi sebou propojeny ethernetem (WDS by se použilo tam, kde by se AP propojovaly pomocí wlan).
3) Ke kterému AP se klient (notebook, smartphone atd..) připojí, závisí čistě na tom klientovi. Většinou to funguje tak, že se koncové zařízení připojí na AP s nejlepším signálem, ale pokud se signál zhorší, již nedojde k přeskenování, a připojení na vysílač s lepším signálem. V některých AP je ale možné nastavit minimální sílu signálu pod jehož úrovní bude klientské zařízení z AP odpojeno (takže se pak snaží připojit na jiné). Případně (myslím že právě případ Unifi) jsou do hry zapojeny ještě předávací mechanismy, kdy si jednolivé AP mohou sdělit, kdo kterého klienta připojí a kdo ho odmítne. Mělo by tak dojít k nějakému ideálnímu zatížení všech zúčastněných AP a současně k připojení všech klientů tak, aby měli co nejlepší signál.
4) Bude-li se připojovat hodně klientů, pak není od věci řešit i nějak rozumně shaping (což už nebude přímo záležitost AP, ale spíše routeru).
5) Složitěší sítě (co se týká počtu AP) je potom dobré řídit centrálním kontrolerem. Což je aplikace, která běží na PC nebo na nějakém specializovaném zařízení a která umí hromadně číst a měnit nastavení všech AP současně (může se týkat změny nebo přidání SSID, či virtálního SSID, přiřazení VLAN, změny typu zabezpečení nebo hesla a další).

čtenář

« Odpověď #24 kdy: 22. 07. 2016, 16:38:00 »
Podstatná a důležitá věc je ta budova a rozložení míst, kde by Wi-Fi mělo být. Pokud jsou pokoje jen na jedný straně objektu a na druhý jen chodba, tak je nejlevnější řešení dát Wi-Fi vysílání naproti na budovu nebo si postavit stožárek, než to tlačit vnitřkem přes několik stěn do pokojů.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 22. 07. 2016, 16:48:26 »
@čtenář: Ta budova je namesti.

Lol Phirae

« Odpověď #26 kdy: 22. 07. 2016, 16:49:35 »
Zdravím, mám tu takový nezvyklý projekt a nevím jaké zařízení k němu použít nebo spíše jak nastavit signál dle požadavků zadavatele.

Zdravím. A máš taky rozbitý kalendář? To vlákno je z roku 2011, proč proboha tu zombie vykopáváš?  ::)

čtenář

« Odpověď #27 kdy: 22. 07. 2016, 17:26:11 »
@čtenář: Ta budova je namesti.

Já odpovídal na hlavní dotaz, tak k tomu, co to tu vyhrabal, tak tomu požadavku vyhovuje nejlevnější MikroTik s licencí L4 a anténa sektorová umístěna uvnitř metrový kovový okapový roury nebo trubky od kamen, když máš takový specifický požadavky na pokrytí. V RouterOS spusť hotspot a nastav si co potřebuješ.

AlesK

« Odpověď #28 kdy: 23. 07. 2016, 09:16:01 »
Ahoj,

reseni jsou dvoje:
1) Unifi AP  + Unifi kontroler
kontroller je applikace, zadarmo, lze jak na linuxu (preferuju) tak i na widle

2) CAPsMAN na Mikrotiku
funguje to podobne, jen je potreba na mikrotiku prepnout wirelles balik

Jose D

• 889
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 23. 07. 2016, 12:05:16 »
Zadání je v celku jednoduché: Pokrýt náměstí o šíři 15 metrů a délce 200 metrů
pokryti je celkem easy - proste tam na stridacku povesis sektorove/panelove anteny, otazkou je jak vyresis uplinky. Pokud je tam dobra viditelnost muzes tam udelat nejakou centralni 5Ghz/10Ghz pater, a z ni to chytat po lampach. Pokud jsou uz na lampach vyuzity kabelovy háky, tak pridat optiku a koupit AP s SFP sachtou.. ..ale pochybuju ze pokud tam ted zadny kable nejsou, ze te je tam nekdo necha pridat..

Když se síťový klient podívá na stránky tak se mu buďto hned ze začátku ukáže pár reklam
Pogoogli "wifi captive portal". Pod ruznymi nazvy to nabizi snad vsichni vyrobci sitovych zarizeni. Pokud bude libo bastleni, je to trivialni zprovoznit na linuxu.

zadavatel vysloveně nechce aby WiFi signál dosáhl na okolní budovy, tudíž to musí být nějak nasměrované

To je ne zcela resitelne. Smerove anteny existuji, ale stoprocentni utlum do zadniho smeru nemaji, a odrazum z namesti nezabranis. Bezne se tohle resi casovym limitem pripojeni na den. Treba 2 hodky. To je pro domaci sosani malo.

Už je rozhodnuto že routery či repeatry budou umístěny na veřejném osvětlení .. známky vandalů. .. jak zabezpečit routery
radia dej dovnitr lamp - do patky(?), vystrc jen anteny, ale chtelo by to asi i nejake (ne)technicke prvky jako pojisteni a pripadne kamerovku..