Tento příklad krásně ilustruje problém dynamicky typovaných jazyků. Procedura vypis() implicitně předpokládá, že parametr kolekce se dá iterovat a že iterací dostanu objekty, pro které má smysl volat print().
Toto není problém dynamicky typovaných jazyků, ale pouze tohoto příkladu. Navíc je to napsané spíš strukturovaně, než s OOP.
V OOP by pro výpis sloužila samostatná třída (nějaký Printer), s pomocí návrhového vzoru Visitor by si implementovala sama tu metodu print(), nebo by ji delegovala na ty prvky, u kterých to potřebuji. Navíc ve skutečnosti vůbec nemusí záležet na tom, zda chci vypsat kolekci, prvek, a nebo třeba rekurzivně nějaký Composite
Zrovna
print() není úplně dobrý příklad, protože "nějak smysluplně vypsat" se dají vypsat hodnoty libovolného typu. Ale třeba
get_peer_address() má jistě smysl pro třídu
network_socket. Hůř se ale bude hledat význam takové funkce pro
string nebo
int a s tím mi nepomůže, když tu funkci přesunu do samostatné třídy
address_extractor. Jde mi o to, že některé operace nemají pro nějaké typy smysl, buď obecně nebo v kontextu konkrétního řešeného problému. Jakákoliv runtime reakce na volání takové operace s nevhodným typem argumentu je špatně, protože v prvé řadě nemělo dojít k tomu zavolání. Tedy jedná se o chybu v programu, kterou je nutno řešit úpravou kódu. Statické typování mi takovou chybu odhalí včas a bez toho, abych musel kvůli diagnostice psát víc, než jméno typu.