Mě se na gigacomputer.cz (dnes po odtržení terastore.cz) povedlo za 15 stovek koupit fungl novou skladovou Dell c1660w. Má to USB a 802.11n wifinu, dají se koupit tonery jen sypaný + čipy po asi 150,- s DPH. Startovací tonery vydržely cca 400 celostránkových fotek na A4, přičemž plná má deklarovanou vydatnost 1500 stran, a vypadá to že to bude víc. Tisknu hodně málo, takže ještě nemám celkem ani tisícovku stran, takže těžko hodnotit životnost mechaniky.
Co se týče obslužnosti, tak ke všemu se dobře může a kazety se vysouvají do boku; narozdíl třeba od Minolty, která je má v karuselu a výměna je následně čarodějnictví k posrání.
Je to prcek s minimálním půdorysem, takže má tři nevýhody:
- když tiskneš tak málo jako já, chce to vyndavat papíry a zavírat podavač, jinak se ti tam bude prášit a prach se do papíru zapeče
- podavač a podpěra papíru ve výstupu jsou výklopný, takže ti je prckové okamžitě ulomí
- nemá obracečku, takže duplex pouze ruční
Jinak co máme u zákazníků třeba LEDkový OKI-C310dn, tak ty jedou roky bez problémů a jen se do nich leje nafta ... co to kecám, strkají tonery a občas je potřeba z nich vyfoukat papírovej prach kompresorem; jejich hlavní nevýhodu vidím v tom, že na stole zabírají 2x víc místa než ten domácí Dell.
A co se týče Samsungů... černobílých tuším 2160L mám mezi lidma asi 20, a nikdo s nimi neměl nikdy problém ani pod windows, ani pod linuxem. Takže bych se jich (narozdíl od SSD) fakt nebál.