Doporučení NB/NUC pro teenagera na Linux

Petr

Re:Doporučení NB/NUC pro teenagera na Linux
« Odpověď #15 kdy: 14. 12. 2018, 14:24:49 »
Ja letos resil to same, muj syn jako sve prvni pc dostane Lenovo V330, je o neco drazsi, 14 kKc, ale ma 8 GB ram, solidni cpu 8250U, matny fhd displej, dokonce i podsvetlenou klavesnici. S tim bych dokazal v pohode pracovat i ja.

« Odpověď #16 kdy: 15. 12. 2018, 09:43:27 »
Tak koukám, že se tu řeší celkem zbytečný emoce ::) někteří pletou jabka s hruškama, nebo jim dlužím vysvětlení...

Notebook od začátku beru jako "horší" variantu, myslím jsem to naznačil už v prvním příspěvku. Já u PC sedávám denně přes 30 let a i když teď fasuju pravidelně nový služební NB, je mrsknutý v dokině na opačném konci pracovního stolu. Subjektivních důvodů je na samostantý článek a nebudu to tady rozebírat. Je mi jasné, že s NB bude dcela ležet v posteli, nebo běhat po bytě - při její šikovnosti by potřebovala pancéřovaný. Každý servisní zásah bude znamenat hodinu sakrování a shánění atypických dílů a sekundového lepidla  ;D Omezené možnosti rozšíření, kurvítka, obskurní HW, přehřívání,...

"Manželka by to nezkousla" => o financích překvapivě rozhodujeme společně, navíc ani mě se příliš nepozdává pod stromečkem rozbalit něco použitého. Nejde vůbec o to jak je co opotřebované, nebo kvalitní. Koupit někomu repas je OK, ale prostě pod stromkem čekám krabici a novou věc. Můj názor, nikomu ho nevnucuji..

Dělám v IT, takže poskládat komp podle svých představ není problém, navíc dcera mě bude s chutí asistovat. Nějaký LCD, klávesnice, SSD,... to se vždycky najde doma po šuplících (pro rýpaly - jako dárek bude jen nový HW  8) ), takže do 8k se v nákupce dostanu v pohodě. I místa na stole zabere míň.

FullHD je nutnost, doma koukáme na filmy jen přes PC. Jinak si vystačí s office a prohlížečem. Takže krom grafiky jen minimální nároky na výkon.

Je tedy rozhodnuto, našel sem šikovný case pod desku stolu, periferie mám, teď vybírám miniITX HW. Zatím se rozhoduju mezi Intel/AMD..
PMD85 -> Didaktik Gama -> PC XT -> ... x86/x51/ARM
Basic -> Turbo Pascal -> C++ -> Turbo ASM -> C# -> PHP -> Bash -> Go :-)

lama

« Odpověď #17 kdy: 15. 12. 2018, 22:46:02 »
Kupte dceři NB, s nucem vás pošle do ....

O

« Odpověď #18 kdy: 16. 12. 2018, 18:53:10 »
Upřímně řečeno nechápu, proč se člověk, který je profesí ajťák, má doma po šuplících rozstrkané kusy nejrůznějšího HW a umí si sám poskládat PC, doptává v diskusi na Rootu, jaký počítač koupit dceři k vánocům. Zvlášť když se nakonec na odpovědi i na svůj původní záměr vykašle a místo dříve uvažované koupě notebooku nebo NUC se rozhodne poskládat desktop z komponent.
A navíc z toho mám neodbytný pocit, že cílem tady ani není dát dceři dárek, který jí udělá opravdu radost, ale spíš pracovní nástroj. Vzpomněl jsem si mimoděk na Karla Poláčka: Já jsem věděl, že dostanu rukavice s palcem, a taky jsem je dostal, začež jsem se musil poděkovat silným hlasem a v duchu jsem pravil: "To jste se nepředali."

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 16. 12. 2018, 19:08:43 »
Nic ve zlym, ale novy notas v cene do 8tisic bude stat za hovno, dcera bude mit u rozbalovani urcite radost, pak zjisti ze je to desne pomale, ze to nema dostatek cehokoliv a bude zklamana z toho ze ji tatinek koupil takovou sracku. Nic ve zlym, pracujes v IT, prijem nemas 20tis mesicne, tudiz na 1 normalni notas usetrit za rok by jsi mohl.

Petr

« Odpověď #20 kdy: 16. 12. 2018, 19:28:54 »
Koupit detem sunt je zpusob, jak je od dane cinnosti odradit a je jedno, jestli to je pc, lyze nebo kytara.

« Odpověď #21 kdy: 16. 12. 2018, 20:13:49 »
Ved aj repas ti pride v peknych krabicach s bublinkovou foliou (len nesmrdi cinou).

« Odpověď #22 kdy: 16. 12. 2018, 22:07:06 »
Tohle je takovej OT, že se tomu vyjádřím jen jednou už kvůli těm co mi dobře poradili...

Jak souvisi muj plat s kvalitou NB ktery musi jako prvni dostat dcera v 7.tride ???
I kdybych mel prijem jako poslanecka snemovna, nevidim duvod kupovat cokoliv, co zatim nedokaze ocenit / pouzit && nejspis brzo rozmlati ?

Jeden se pohorsuje nad levnou cenou, druhy porad prosazuje repas,... Tak jako tak byla puvodni volba novy NB vs PC.

Nevim jak u koho, ale moje dcera ma ve 12 letech naroky na komp hlavne aby jely net, YT, FB, insta... a office. Vidim, ze pro nektere jsem krkavci otec, kdyz ji nedopreju minimalne podsvicenou klavesnici a HW za 30k. To asi nema cenu komentovat... ;D
PMD85 -> Didaktik Gama -> PC XT -> ... x86/x51/ARM
Basic -> Turbo Pascal -> C++ -> Turbo ASM -> C# -> PHP -> Bash -> Go :-)

jaben

« Odpověď #23 kdy: 17. 12. 2018, 00:23:50 »
No ja bych se nejprve zeptal dcery, pokud touží po mackovi, z obyč notebooku nebude nadšená.
Osobně bych pořídil nějaký noťas HP, Dell, Lenovo s 14-15" full HD, SSD diskem aspoň 250GB a i5 7200U a aby to moc nevážilo... cena cca 17000,- je snad snesitelná...

letoun5

« Odpověď #24 kdy: 17. 12. 2018, 05:33:14 »
no hlavne ak tam nahodou pojde ten debian tak urcite odporucam KDE a naozaj minimalne 8GB ram , disk urcite tiez 256GB ;) minimalne , nejaku poriadnu podporovanu nvidiu / ati , procesor tiez rozumneho vykonu , intel alebo amd , len nech to nieje nic na sposob atomu a podobne

Uuuu

« Odpověď #25 kdy: 17. 12. 2018, 05:35:18 »
Dnes bych pod 16gb uz nesel.

O

« Odpověď #26 kdy: 17. 12. 2018, 08:42:35 »
Nevim jak u koho, ale moje dcera ma ve 12 letech naroky na komp hlavne aby jely net, YT, FB, insta... a office. Vidim, ze pro nektere jsem krkavci otec, kdyz ji nedopreju minimalne podsvicenou klavesnici a HW za 30k. To asi nema cenu komentovat... ;D

Když se ptáš na nový notebook do 8 tisíc, tak se ptáš na šunt. A pokud máš v IT takové zkušenosti, jak tvrdíš, tak dobře víš, že se ptáš na šunt. A jestli se IT živíš, tak si jistě můžeš dovolit koupit víc než šunt. Ale spíš to vypadá, že hledáš způsob, jak to co nejvíc ošidit, aby ses vešel do té sumy. Má to být primárně dárek, nebo ti jde především o to, aby ti dcera nelezla na tvůj vlastní počítač?

MasoxCZ

« Odpověď #27 kdy: 17. 12. 2018, 10:38:14 »
Mý dva centy...
- když už "hambáč", tak spíš než do NUCu bych po zkušenostech šel do Lenovo ThinkCentre Tiny; je sice dražší, ale má o dost líp dimenzováno chlazení a líp se do něj leze. NUCů jsem na základě konkrétního požadavku dodával asi padesát, a na můj vkus byla 20% poruchovost trochu moc. To i o třetinu levnější AsRock BeeBox byly lepší volba (vadný NUCy jsem tím nahrazoval a výsledek byl z hlediska spolehlivosti dramaticky lepší), ale samozřejmě 50 kousků jednoho modelu není úplně reprezentativní vzorek.
- s noťasem do 10ti tisíc to bude dar spíš danajský. Pokud to bude fakt funglovka, bude to megashit s otřesným displejem, pekelnou klávesnicí a touchpadem, a nesnesitelně pomalým diskem a navrch ve žvejkačkovým šasi. A-čkový repasovaný Latitude nebo Precision by IMO byl lepší volba rozdílem několika tříd.

S ohledem na věk variantu virtuál+tenký klient navrhovat ani nebudu.

phpkral

« Odpověď #28 kdy: 17. 12. 2018, 19:19:43 »
To neni snobstvi. Je naprosto bezne ze lidi chteji veci co hezky vypadaji. Takove repasovane = pouzite lenovo z druhe ruky archaickych tvaru moc mladych proste neoceni. A tvrdit jim, ze to bude pracant ktereho budou mit dalsich deset let a ze usetri asi moc nepomuze ... . Vzbud se dedku.

1) i repas muze vypadat pekne a nemusi to byt okousana prisera
2) nejde o to, aby ho meli dalsich 10 let, ale aby nemuseli varit kafe pri spousteni programu
3) kdyz chce nekdo uplne novy notebook za 8000, tak to bude sunt!
Koupit nový notebook za 8k může jen nějaká babička nebo žena v domácnosti. To nerozporuji. Notebook pod 10k je bezcenný a nad 15k se u dá nějaký základ vybrat.

A co se týká použitých notebooků, dnes vznešeně nazývaných repasované. No prostě nutno uznat, že někoik let starý pracovní notebook neni trend pro náctileté. Sám mám starší Lenovo X201, ale už jsem několikrát slyšel, že než něco takového tak raději každé dva roky nový, ale hezký ... mě to smysl nedává, ale lidem okolo ano.

Neviditelný

« Odpověď #29 kdy: 17. 12. 2018, 21:12:16 »
Jen tak jsem se zkusil prohrabat tou hromadou katastrof, co se dá v požadované cenové relaci pořídit. Pořídit NUC mi přijde jako fakt ptákovina - přenosný počítač má dneska fakt každý a tak nějak nepřímo se s tím po různu počítá - mrknul jsem jen na notebooky. Vyfiltroval jsem vše s úhlopříčkou pod 13" a bez SSD disku a nejlépe mi z toho vyšlo toto: https://www.czc.cz/acer-extensa-15-ex2519-p8zu-cerna/221034/produkt

Je to Acer, takže po roce a půl se bezpečně rozsype, displej je na úrovni NTB střední třídy z roku 2012, Braswell CPU si tak nějak poradí s internetem a YouTube videi, 4 GB RAM budou na Linuxu snad stačit a díky 128 GB SSDčku to bude aspoň jakž takž použitelné. Nevím, jak je to s podporou HW akcelerace modernějších videokodeků, Braswelly by měly nějaké H265 profily umět. Nic s modernějším CPU se za požadované peníze sehnat nedá, ani by se musely vymýšlet drastické kompromisy jinde.