Tak koukám, že se tu řeší celkem zbytečný emoce
někteří pletou jabka s hruškama, nebo jim dlužím vysvětlení...
Notebook od začátku beru jako "horší" variantu, myslím jsem to naznačil už v prvním příspěvku. Já u PC sedávám denně přes 30 let a i když teď fasuju pravidelně nový služební NB, je mrsknutý v dokině na opačném konci pracovního stolu. Subjektivních důvodů je na samostantý článek a nebudu to tady rozebírat. Je mi jasné, že s NB bude dcela ležet v posteli, nebo běhat po bytě - při její šikovnosti by potřebovala pancéřovaný. Každý servisní zásah bude znamenat hodinu sakrování a shánění atypických dílů a sekundového lepidla
Omezené možnosti rozšíření, kurvítka, obskurní HW, přehřívání,...
"Manželka by to nezkousla" => o financích překvapivě rozhodujeme společně, navíc ani mě se příliš nepozdává pod stromečkem rozbalit něco použitého. Nejde vůbec o to jak je co opotřebované, nebo kvalitní. Koupit někomu repas je OK, ale prostě pod stromkem čekám krabici a novou věc. Můj názor, nikomu ho nevnucuji..
Dělám v IT, takže poskládat komp podle svých představ není problém, navíc dcera mě bude s chutí asistovat. Nějaký LCD, klávesnice, SSD,... to se vždycky najde doma po šuplících (pro rýpaly - jako dárek bude jen nový HW
), takže do 8k se v nákupce dostanu v pohodě. I místa na stole zabere míň.
FullHD je nutnost, doma koukáme na filmy jen přes PC. Jinak si vystačí s office a prohlížečem. Takže krom grafiky jen minimální nároky na výkon.
Je tedy rozhodnuto, našel sem šikovný case pod desku stolu, periferie mám, teď vybírám miniITX HW. Zatím se rozhoduju mezi Intel/AMD..