Nad KeePassem jsem též uvažoval ale trošku mě odrazuje neustále si hlídat zálohu který by byla vždy aktuální na vícero discích, a pak že se jedná jen o soubor. Když by tedy někdo ukradl soubor, už ho nezruším.
No jde sice o jeden soubor, ale
- pokud by to bylo víc souborů, v případě přístupu k médiu se dá čobnout klidně celý adresář a tam rozdíly nehrají roli.
- hlídat si zálohu nemusíš, od toho je zálohovací program
- aktuálnost souboru na víc strojích se řeší synchroznizací - OwnCloud/NextCloud, DropBox, SyncThing, ... Určitě to ení jediný soubor, který chceš sdílet na všech strojích.
- i ten jeden soubor je šifrovaný, můžeš si dokonce vybrat možnosti - heslo, klíč, kombinace,...
- prolomení hesla k tomu souboru je stejně obtížný, jako u online služby. S tím, že u online služby máš data k dispozici na známým URL a stačí ti heslo, u KeePassu musíš ještě nějak sehnat ten soubor.
Hlavní problém je že používám FireFox, tudíž mi je služba od Googlu k ničemu..
FF dovoluje taky synchronizovat hesla napříč stroji, pokud k nim máš důvěru. Nastavíš master password a synchronizaci. Je to ale věc důvěry v Mozillu.
Spíše mám znalostní mezery v tom co lze a nelze napadnout. Jak funguje ukládání hesel v prohlížeči čí doplněk do prohlížeče od LastPassu. Nemám nejspíš problém důvěry u Googlu čí LastPassu. Spíše nemám tušení jak funguje ukládání hesel, zda jsou šifrovaná, zda není možné se nějakou dírou dostat k těmto datům atd. atd. U LastPassu na mě sympaticky docela působí 2FA autorizace.
Takže, heslo se vždycky šifruje. Existuje několik způsobů útoku:
- Vymámení z prohlížeče. Stránka má neviditelný formulář, o kterým nevíš a předvyplní se jménem/heslem ke službě, za kterou se vydává. Populární před pár lety, mělo by to už být nějak vyřešeno (proto nemám hesla v prohlížeči ani plugin pro jejich předvyplňování - jistota je sychr).
- Odposlech clipboardu a klávesnice, na to je potřeba, aby útočník dostal nějaký kód do počítače.
- Prolomení čmoudové služby (asi to na útočníky bude jako magnet - ví se, že na té a té URL jsou miliony hesel tisíců uživatelů). Proto mám hesla fyzicky na svým stroji, útočník napřed musí kompromitovat ten, sosnout soubor a pak se teprve řeší, jak je louskout. Je to víc práce navíc. Nevýhoda je, že proti online službě soubor může louskat non-stop (rychlej), online služba tam může mít pauzy.
Pokud se někdo dostane k heslům, je potřeba je změnit. U browseru to ale nezjistíš, u online služby to zjistíš jenom když to přiznají, u souboru jenom když ztratíš flash disk, nebo se v PC děje něco divnýho...
Měnit hesla preventivně nedává smysl, ale v KeePassX si můžeš nastavit u hesel upozornění na změnu a u kritických věcí si je měnit dle vlastního uvážení.