Linuxu tiskne až po dvou minutách

naštvaný linux

Linuxu tiskne až po dvou minutách
« kdy: 17. 11. 2018, 11:26:35 »
Z jakého důvodu je na linuxu tisk tak "zpackaný". Ani už nemluvím o tom, že volba Počet kopií nefunguje, ale aspoň to základní, proč 300kB Obrázek (2000x1500) trvá 2minuty než začne tisknout. Na Windows začne tisk vždy do 10s (i při složitém PDF!) Během čekání na ní bliká zelená diloda čekání. JE to startá HP laserovka.

Co mám v linuxu nastavit, aby z toho člověk nepřišel do důchodu, když si chce něco vytisknout.

díval jsem se do lpstat:
HP-LaserJet-xxx-2982            1329152 (asi velikost v Bajtech) (nezmění se ani při změně dpi z 600 na 300)
« Poslední změna: 17. 11. 2018, 12:04:58 od Petr Krčmář »

kterysik

Re:Linuxu tiskne až po dvou minutách
« Odpověď #1 kdy: 17. 11. 2018, 14:59:49 »
kup si mac

zdeno

« Odpověď #2 kdy: 17. 11. 2018, 15:37:24 »
To je normální, pokud je nesvobodný ovladač na tvou tiskárnu od výrobce zkus ten,jinak jen ten z distra. P.S. nezapomeň mezi úlohami zkontrolovat (vymazat) tiskovou frontu - linux zde občas nepříjemně překvapí.Ovladače pro tiskárny v linuxu nejsou tak vypilované jako pro windows -je to dáno i rozmanitostí distribucí -ale i pro to je rádi používáme ne? Takže hodně štěstí!

« Odpověď #3 kdy: 17. 11. 2018, 15:44:03 »
[joke alert] Nefunkční DNS? A třeba chybí záznam pro localhost v /etc/hosts ? Cups se snaží o reverzní překlad přišedšího klienta...[/joke alert]

Anebo třeba

ps auxww | grep cups
strace -f -p <cups_pid>

No dobře dobře konec srandy.

mtd

« Odpověď #4 kdy: 17. 11. 2018, 21:47:22 »
Tiskové servery byly navrhované v době, kdy nikdo nečekal rychlou odezvu. Dneska jsou lidi rozmazlení tím, že přibývá aplikací, kde kliknou a něco se stane hned.

Určitě to jde zrychlit, ale může se stát, že nakonec budete muset psát vlastní ovladač pro nějaký exotický hw (jako jsou třeba multifunkční zařízení (tiskárnoskener, tiskárnoskenerofax apod.) někde na síti).

Za jednodušší řešení nicméně považuju jít během tisku vygenerovat další čaj. :)

TKL

« Odpověď #5 kdy: 17. 11. 2018, 22:06:27 »
Ne, v Linuxu není zpackaný tiskový systém.
Ne, v Linuxu není normální čekat na tisk několik minut.
Ne, linuxový tiskový systém nebyl navržen tak, že dlouhá odezva nevadila.

Ve skutečnosti je problém na straně výrobců tiskáren, kteří velmi často za účelem co nejnižší výrobní ceny ošidí hardware tiskárny a velkou část funkcionality přesunou na stranu software, hlavně u malých USB tiskáren.
Ten pak vydají pro Windows, v lepším případě i pro Mac.

U takových tiskáren pak často nastávají různé problémy, protože univerzální open source ovladač nemůže z principu věci poskytnout stejnou funkcionalitu, jako uzavřený ovladač přímo od výrobce.

Nebo vy snad máte pocit, že ve Windows se dá tisknout bez toho, abyste nejprve stáhl a nainstaloval ovladač od výrobce tiskárny (pokud v systému není obsažen)?

U tiskáren HP se v případě problémů doporučuje použít alternativní způsob instalace tiskárny. Takže zkuste následující:
1) Odeberte ze systému nainstalovanou tiskárnu
2) Nainstalujte hplip
3) Jako root spusťte hp-setup a proveďte pomocí něj instalaci.

Podrobný popis přímo na stránkách HP:
https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing/install/manual/hp_setup

Mi se tento postup osvědčil např. u HPLJ1006.

« Odpověď #6 kdy: 17. 11. 2018, 22:15:29 »
Z jakého důvodu je na linuxu tisk tak "zpackaný". Ani už nemluvím o tom, že volba Počet kopií nefunguje, ale aspoň to základní, proč 300kB Obrázek (2000x1500) trvá 2minuty než začne tisknout. Na Windows začne tisk vždy do 10s (i při složitém PDF!) Během čekání na ní bliká zelená diloda čekání. JE to startá HP laserovka.

ještě trochu seriózněji... pokud bliká LEDka, tak to IMO znamená, že tiskárna už dostala začátek jobu. A jestli správně chápu "signálový řetězec" v Linuxu, tak to znamená, že celý job už je v počítači zaspoolovaný = vytvořený, válí se na disku v podobě souboru, jde jen o to ho do tiskárny dopravit/nakopírovat. Tiskárna dostala začátek jobu a buď jí dlouho trvá, než tiskovou úlohu zpracuje (je pomalá, a úloha je složitá), nebo teoreticky spooler poslal začátek jobu a zamyslel se... ale to považuji za málo pravděpodobné.

Schválně: kromě tisku obrázků lze v linuxu vygenerovat job čistě textový, pár kilo jednoduchého postscriptu. Třeba něco jako

mpage -1f -bA4 < /proc/cpuinfo | lpr

Prográmek mpage je k dispozici také jako balík téhož jména v Debianu.

Čím je tiskárna k počítači připojená? LPT? USB? Stejně... to by musel být hodně velký job a USB linknutá na "low speed", aby to trvalo dvě minuty... V práci mám srovnání mezi HP LJ 6P a moderní packardí multifunkcí a je znát, že ten starý stroj měl zřejmě dost pomalý procesor, prostě stará "šestka" speciálně obrázky renderuje hodně dlouho, v PCL5 to ještě jde, zejména v PostScriptu je pomalá.

BTW, co přesně za model je ta tiskárna?

BTW2 jednou jedinkrát jsem si trochu hrál s USB/LPT donglama a byl to porod, jeden dongle fungoval jenom s ultra-hloupou a starou tiskárnou (tuším LJ III) ale ne s mladšími Laserjety 4-6, jiný model zase trval na IEEE1284 a fungoval jenom s modernějšími lasery, nikoli s prastarou LJ III. A tušímže se to chvílema chovalo i cca tak, že dlouho nic, a nakonec zázračně data nějak prolezly.
« Poslední změna: 17. 11. 2018, 22:21:28 od František Ryšánek »

« Odpověď #7 kdy: 17. 11. 2018, 22:23:44 »
Ještě mě napadá, pokud to PostScript chroupe ultra dlouho, tak zařídit, aby do tiskárny šlo PCL5. Pokud by to nešlo elegantněji, tak renderovat PS na počítači do PCL pomocí GhostPCL.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 17. 11. 2018, 22:30:19 »
Zatím nejrozumnější názor je poslední od Františka Ryšánka. Není důvod aby to trvalo. Bohužel nevíme ani tiskárnu, ani připojení ani jaký je nastavený ovladač ani distro, verzi... Nic, na základě čeho bychom mohli radit.

« Odpověď #9 kdy: 17. 11. 2018, 23:13:25 »
Ještě mě napadá, pokud to PostScript chroupe ultra dlouho, tak zařídit, aby do tiskárny šlo PCL5. Pokud by to nešlo elegantněji, tak renderovat PS na počítači do PCL pomocí GhostPCL.

Pardon, tohle je renonc. GhostPCL vezme na vstupu PCL a vyrobí z něj cokoli jiného, pro co má back-endové ovladače. Zde irelevantní.

Tazatel by případně užil klasický GhostScript = PS vstup na PCL výstup. Konkrétně výstup PCL5 (device cljet5c nebo prostě jenom ljet4) nebo možná i PCL3. Některé levné "GDI" tiskárny údajně ve skutečnosti berou PCL3.

Jardaa

« Odpověď #10 kdy: 17. 11. 2018, 23:44:08 »
Měl jsem hodně podobný problém a chyba je pravděpodobně v tom, že má tiskárna málo RAM. Měl jsem cca 2MB. Hodně pomohlo netisknout přes PS/PCL a podobné varianty ale jako bitmap nebo jak se to v tom nastavení jmenovalo.

« Odpověď #11 kdy: 18. 11. 2018, 09:52:52 »
Měl jsem hodně podobný problém a chyba je pravděpodobně v tom, že má tiskárna málo RAM. Měl jsem cca 2MB. Hodně pomohlo netisknout přes PS/PCL a podobné varianty ale jako bitmap nebo jak se to v tom nastavení jmenovalo.

V obecné rovině: nejnáročnější na RAM a CPU v tiskárně je PostScript, a samozřejmě čím složitější, tím horší. Ze stejného důvodu (a také kvůli kompatibilitě) se dodnes vyhýbám PCL6. Míň náročné bývají joby v PCL5e, přestože i tady lze dost práce nechat "na tiskárně" = poslat vložený obrázek v jeho původním rozlišení, a ať si to tiskárna dekóduje a "naškáluje" po svém (a to je možná jenom vrchol ledovce). Nevím jak moc jsou v mladších variantách PCL zabydlené "vektory", fonty interpretované tiskárnou apod. Jinak základem PCL je původně prakticky holá bitmapa. Pokud zvolíte hloupou starou variantu PCL, tzn. PCL4 nebo zejm. PCL3, tak to prakticky taky znamená, že rendering do bitmapy dělá hostitelský počítač (1:1 na rozlišení tiskárny).

A ano, v PDF prohlížečích a snad i v nastaveních ovladače tiskárny pod Windows bývají volby ohledně zacházení s vektory a vektorovými fonty.

Jak je to dnes v Linuxu s CUPSem, to netuším. Kdysi dávno to bývalo tak, že aplikace generuje PostScript a tiskový back-end v Linuxu pak ten PostScript pošle do tiskárny buď nastojato, nebo ten PS softwarově vyrenderuje do nativního formátu tiskárny (zhusta pomocí Ghostscriptu). Na to není potřeba Cups, stačí jednoduchý spooler lpd/lprng. A nebyl problém nastavením filtrů a tiskových front zařídit, aby šel poslat na tiskárnu přímo job v ASCII nebo v nativním low-level formátu konkrétní tiskárny.

Pod Windows je to složitější, protože aplikace tisknou do generického "meziformátu" zvaného EMF, v tomto formátu se joby spoolují (= hromadí ve frontě na disku), a "ovladač tiskárny" se následně spolupodílí na renderingu jobů do nativního formátu pro konkrétní tiskárnu. V této souvislosti mi přijde mírně zábavné, že aplikace (třeba Word) má přístup k HW-specifickým nastavením tiskárny... Prostě tam je EMF mezivrstva jako generický formát jobů, ale přitom z toho "ekosystém tiskového spooleru" netěží žádné zvláštní výhody, jako třeba printer-independent tisk. (Ten jde samozřejmě zařídit, ovšem obvykle se to řeší přes PostScript.) Taky se dá poslat do tiskárny úloha přímo v nativním formátu tiskárny, ale člověk si při tom připadá mnohem víc jako haxxor (script kid) než pod Linuxem, kde to prostě jde přímo.

linuxovykral

« Odpověď #12 kdy: 18. 11. 2018, 10:54:18 »
Z jakého důvodu je na linuxu tisk tak "zpackaný"..,. Co mám v linuxu nastavit, aby z toho člověk nepřišel do důchodu, když si chce něco vytisknout.
...
Tohle si mi v linuxu nikdy nestalo, vlákno mužeme uzavřít.

naštvaný linux

« Odpověď #13 kdy: 18. 11. 2018, 11:08:43 »
Dobře, asi zakopaný pes bude v tom výstupu PCL vs Postscript, protože jednou jsem taky ve windows zkoušel nastavit tiskový driver z PCL na Postcript, a bylo to taky na rozmlácení tiskárny. (Ono ani na windows to není idylické, je nutné vybrat správný instalační balíček se správnou verzí PCL nebo HP Universal Prining, jinak jsou prodlevy mezi stránkami 10 sekund bezdůvodoně, také na rozkopání)

Přikročíme v praktické části. Jak v tom linuxovém bordelu zvolit jiný tiskový ovladač? Kde je vůbec ovládací panel tiskáren, kde se dají nastavit předvolby (například vypnout neexistující rozlišení 1200dpi). Nastavování tiskáren v linuxu je noční můra. Chci to udělat nějak jednoduše, co nejmínň kravin typu tiskový server

Kde je analog voby "Tisknout grafiku jako rastr", protože když mám "Tisknou grafiku jako vektor, opět je to na roztřískání.Připojuji to ke stejnému portu stejného počítače, tudíž hardware musí být stejně ošizený ve windows i linuxu, on je dokonce totožný.

Je to stará laserjetka, ale spolehlivá s nekonečnou kapacitou toneru. Plánuji ji předat vnoučatům.

Technik Tom

« Odpověď #14 kdy: 18. 11. 2018, 11:12:36 »
Tím, že to uzavřete problém opravdu nevyřešíme, jen před ním zavřete oči. Používám Linux dlouhá léta, ale tisk s některými i jinak dost výkonnými tiskárnami je opravdu oproti Win zoufale pomalý. Někdy raději tisknutí z XPecek ve virtuálu než přes CUPS.
Zítra mohu natočit porovnání na video.
V obou systémech ovladač od výrobce, síťové rozhraní tiskárny, tiskovy server v tiskárně s HDD.
V Linuxu se proste ta úloha dlouho tvoří v tiskové fronte, než se odešle na tiskárnu.