Ahojte, posledných pár týždňov som začal premýšľať nad prechodom na OSVČ, ale stále nemám ujasnené niektoré otázky.
Len v rýchlosti na úvod.. mám 2 roky praxe v Java EE, Spring MVC/Sec/..., Hibernate, niečo málo z jQuery, Bootstrap, no klasický stack. Považujem sa za dosť juniorného programátora s určite veľkými rezervami, adekvátnymi k 2 rokom v praxi.
Som zároveň študent posledného semestru Bc. (mám teda do konca 9. mesiaca docela dosť voľného času), chystám sa na nadväzujúce (zrejme) prezečné štúdium, čo dosť ovplyvní moju časovú možnosť - povedzme 3 dni škola, to znamená 4 dni čiste na prácu.
- Ako funguje zadávanie zakázky? Predmet diela - ako si to predstavujem je, že klient bude chcieť, aby som implementoval nový autentizačný middleware?
- Ako funguje časové ohodnotenie dodania predmetu diela? Ako si to predstavujem je, že klient vysolí nejaké požiadavky, ja to prehodnotím, vypľujem nejaký časový odhad, kedy to bude dodané a on sa rozhodne, či mu to niekto spraví rýchlejšie atp?
- Čo v prípade časových sklzov v rádoch dní?
- Je možné získavať zakázky, keď nie som schopný venovať tých 160 hodín mesačne kvôli škole?
- Ako to funguje s vlastným HW? Zriaďujem si vlastný server pre verzovanie alebo mám vzdialený prístup ku klientovemu serveru, či záleží od klienta?
Zhodnocujem všetky pre a proti, budem postupne doplňovať otázky, pokiaľ som na nejaké zabudol.
Aby som bol úprimný prečo zvažujem OSVČ, tak prvý dôvod sú peniaze a druhý dôvod nevôľa byť zamestnaný u jedného zamestnávateľa, lebo začínam zistovať, že som docela prelietavý a po určitom čase v jednom zamestnaní premýšľam nad alternatívami.
Budem mile rád za
vecnú debatu.
EDIT