Budoucnost Java 11 x JS

Stefan

Re:Budoucnost Java 11 x JS
« Odpověď #15 kdy: 01. 10. 2018, 10:42:51 »
JDK bude pod GNU což je lepší než je to teď, bude snad možno zařadit Oracle JDK do distribucí. Dodnes to nešlo protože bylo nutno při stahování odsouhlasit licenční podnmínky.
Stefan

Ale zde nejde jenom o JDK nutné pro vývoj. Máš nějaký jednoduchý postup na tvorbu JRE z OpenJDK co stáhneš v zipu, bez dodatečné konfigurace ? Skutečně vytvářet RunTime image s JVM pro každý projekt se mi fakt nechce.
JDK obsahuje runtime, spousta aplikací bez JDK nefunguje. JRE není nutností.

Stefan

technomaniak

« Odpověď #16 kdy: 01. 10. 2018, 11:42:59 »
Velmi do toho nevidim, ale ide ti o to, aby si si dokazal "poskladat" JRE podla tvojej chute, kedze to je modularne? (fakt ma oprav ak sa mylim), ak to je tak, tak uz vidim ako budu rozne "flavours" kde bude nejaky total minimal "core" a potom dalsie flavour budu mat v sebe veci ktore su nice-to-have ale nie must-to-have a ten image bude "nabobtnaly".

tvz. "poskládat" JRE podle mé chuti lze od Java9 přes tvz. run-time image. To mám vyzkoušené a funguje to skvěle. 

Fákt, a neděláš si ze mě zadek? Ale teď vážně máš to vyzkoušené? Dokážeš spustit runnable JAR(např. projekt JAVA7,8) na OpenJDK11 přes double-click z plochy?

Stefan

« Odpověď #17 kdy: 01. 10. 2018, 11:51:45 »

Fákt, a neděláš si ze mě zadek? Ale teď vážně máš to vyzkoušené? Dokážeš spustit runnable JAR(např. projekt JAVA7,8) na OpenJDK11 přes double-click z plochy?
No přiznám se že tohle jsem nikdy neřešil, ale JRE nikdy neobsahovalo nic navíc oproti JDK, takže by tomu nemělo nic bránit. Vždy platilo že kde je potřeba JRE je možno použít JDK, je pravda že se na to koukám optikou serverů a EE aplikací. Desktop jsem nikdy neřešil :O(
JDK11 zatím nepoužívám jsem díky klientům a jejich systémům stále na JDK7 a 8 a nevidím že by se to v dohledné době změnilo ....

Stefan

Zdenek Henek nereg.

« Odpověď #18 kdy: 01. 10. 2018, 12:08:51 »
Zdravím,
chtěl bych se optat, jak vidíte budoucnost javy po oznámení Javy 11 a hlavně změny licenčních podmínek.
Plánuji, že do IT se vrhnu za rok a půl (studuji) a ovládám javu, spring framework a html/css + core javascript se učím měsíc. Myslíte si, že má cenu dále se věnovat hodně javě po změně těch podmínek? Nebo java bude hodně klesat na popularitě? Bylo by do budoucna lepší věnovat se pořádně javascriptu místo javy? Je mi jasné, že nikdo neví přesně, co se stane, ale zajímal by mě názor lidí, co mají již zkušenosti z IT světa. :)

Díky

Osobně tuto změnu vidím jako zlepšení. Dříve se vylepšení a securty fixy vypouštěli dohromady v rámci jednoho update a jednou za čas byla velká změna.

Teď budeme mít LTS, pravidelný release a kdo potřebuje komerční podporu pro běh, tak si ji může koupit, dokonce u několika firem, které jsou na sobě nezávislé. Pokud nemůžete - nechcete platit, musíte používat poslední vydanou verzi nebo si support dělat sami.

Dříve jsme měli OpenJDK a Oralce JDK, teď je už jen OpenJDK a vše co bylo v komerčí verzi Oracle JDK je teď v OpenJDK. Oracle podle mě našlo způsob jak na Jave vydělat peníze a to je mnohem lepší, než aby to celé zařízl.

Phi

« Odpověď #19 kdy: 01. 10. 2018, 18:18:02 »
Zdravím,
chtěl bych se optat, jak vidíte budoucnost javy po oznámení Javy 11 a hlavně změny licenčních podmínek.
Plánuji, že do IT se vrhnu za rok a půl (studuji) a ovládám javu, spring framework a html/css + core javascript se učím měsíc. Myslíte si, že má cenu dále se věnovat hodně javě po změně těch podmínek? Nebo java bude hodně klesat na popularitě? Bylo by do budoucna lepší věnovat se pořádně javascriptu místo javy? Je mi jasné, že nikdo neví přesně, co se stane, ale zajímal by mě názor lidí, co mají již zkušenosti z IT světa. :)

Díky
No, upřímně pochybuji, že v nějaké dohledné době něco nahradí Javu na korporátních backendech. Kdo to neviděl v praxi, nechápe jak obrovský průmysl Java ve skutečnosti je. Takže jednak je tu obrovská setrvačnost a pak fakt, že přes veškeré své chybky je Java dobrej jazyk s obrovským ekosystémem a v zásadě vyhovuje.
A nevidím JS a Javu jako konkurenty, Java vládne backendu a JS GUI, nijak zvlášť se neprotínají. Jde o to, co chceš dělat.
Mám pocit, že jestli něco uvadá, tak je to právě Spring, který sice řeší "úplně všechno", ale spousta projektů ho plně nevyužívá, tak se switchne na tři malé knihovny (dependency injection, db a transport) a je vymalováno.

technomaniak

« Odpověď #20 kdy: 01. 10. 2018, 19:36:56 »
Vždy platilo že kde je potřeba JRE je možno použít JDK, je pravda že se na to koukám optikou serverů a EE aplikací. Desktop jsem nikdy neřešil :O(
JDK11 zatím nepoužívám jsem díky klientům a jejich systémům stále na JDK7 a 8 a nevidím že by se to v dohledné době změnilo ....

Rozchodils nějaký aplikační server např. Wildfly, Tomcat, Glassfish nad Java9? Všechny i se standardem EE7,8 jedou pořád na max JRE8. Zatím žádný nepodporuje Java9,10,11 a to ani Wildfly14 který nedávno vyšel, a je certifikovaný plně na EE8.

DK

« Odpověď #21 kdy: 01. 10. 2018, 21:12:20 »
Vždy platilo že kde je potřeba JRE je možno použít JDK, je pravda že se na to koukám optikou serverů a EE aplikací. Desktop jsem nikdy neřešil :O(

Rozchodils nějaký aplikační server např. Wildfly, Tomcat, Glassfish nad Java9? Všechny i se standardem EE7,8 jedou pořád na max JRE8. Zatím žádný nepodporuje Java9,10,11 a to ani Wildfly14 který nedávno vyšel, a je certifikovaný plně na EE8.

Java EE != Java Runtime Environment. Namatkove Glassfish 5.0.1 podporuje Java 9 (zatim beta), Tomcat 9 podporuje Java 9, Wildfly zatim oficialne Java 9 nepodporuje (https://issues.jboss.org/browse/MODULES-253?_sscc=t), nicmene jde rozjet.

Ten prechod mezi Java 8 a Java 9 je ponekud slozitejsi, diky zmenam, ktere tam probehly.

« Odpověď #22 kdy: 01. 10. 2018, 21:18:33 »

Nezkousel jsem, ale..
https://issues.jboss.org/browse/WFLY-3854 wf by mel s javou 9 bezet
tomcat od verze 9.0.0.M18 taky

kimec

« Odpověď #23 kdy: 01. 10. 2018, 23:13:26 »
Zdravím,

Díky
Jave sa nic nestalo. Kazdy javista predsa vie, ze od Javy 7, t.j. od roku 2011,  je RI (referencna implementacia) celej Javy  prave OpenJDK. Od Javy 7 je aj TCK pisane voci OpenJDK, takze ak nieco ide na OpenJDK, je to Java. Ak to nejde, neni to Java.

Oracle len presiel na model ako ma Canonical a RedHat - produkt je open source pod GPL zadarmo, ale support je plateny.
Historicky boli nejake rozdiely medzi binarnymi buildami OpenJDK a Oracle JDK, ale jednym z cielov pri Jave 11 bolo prave dostat obe distribucie na rovnaku uroven. Preto Oracle na konci minuleho roka a v priebehu tohto roka postupne open sourcoval veci. Plus ako bonus dali pod GPL aj uplne novy GC ZGC.

Oracle nadalej financuje subprojekty OpenJDK ako Loom, Valhalla a Graal VM, co je, podla mna, celkom ferovy pristup voci komunite.

Navyse s novym release modelom je pravdepodobne, ze Loom aj Valhalla sa skutocne zmaterializuju v nieco pouzitelne v beznom "IT svete" v rozumnom casovom horizonte.