Python jako první jazyk

Re:Python jako první jazyk
« Odpověď #60 kdy: 19. 09. 2018, 11:28:05 »
Ma byt snadny, bez ostrych hran, musi umoznit zabavne veci, musi mit moznost rychle iterovat (REPL...).

Ano, tohle vše PHP i včetně REPLu zvládá, navíc, jak jsem psal, studenti si nebudou muset nosit úhelník (úhelník berte s nadsázkou, je to narážka na to, že zrovna studenti by se neměli trápit s tím, že funkčnost kódu je závislá na jeho vizuální prezentaci - na to obvykle slouží otevření a uzavření závorek).

« Odpověď #61 kdy: 19. 09. 2018, 11:31:43 »
No ten screenshot, co jste sem vložil, to je s prominutím ukázka vrcholu nečitelnosti. :-(

Tohle Ti klidne prominu:

1. Je to ukazka editoru
2. Ten screenshot jsem nasel na webu a nevybiral ho podle citelnosti
3. Neni to tudiz ani muj kod
4. Neni to ani Python
5. Psal jsem, ze kdyz je nekdo prase, ma nastroj. Ja tohle nepouzivam, byt bych mohl, a to programuju v Pythonu uz tolik let, ze se mi to ani nechce pocitat.

Ok, špatně jsem to pochopil

Radovan.

« Odpověď #62 kdy: 19. 09. 2018, 11:32:11 »
Ale jdi, Ty uhelniku. Kdyz uz jsem prase a neumim napsat kratky a citelny kod, pomuze inteligentni editor.

No ten screenshot, co jste sem vložil, to je s prominutím ukázka vrcholu nečitelnosti. :-(
Jak pro koho, já se v tom vyznám na první mrknutí.
Ale možná to bude tím, že něco dost podobného často používám, když píšu programy na papír. I s těmi svislými čárami ;)

pythonebrat

« Odpověď #63 kdy: 19. 09. 2018, 11:43:41 »
Takhle strašně píšou už ty děti, ne? :D Tohle mi někdo přinést, tak si pomyslím něco o amatérech a radši ho nechám nosit tonery.

era

« Odpověď #64 kdy: 19. 09. 2018, 12:02:28 »
Příklad jednoduché, srozumitelné a přehledné syntaxe:

Kód: [Vybrat]
.....

vytuněné hello world na 44 řádků moc lidí nepřesvědčí.

Mně přesvědčil :) a ještě je to příklad z reálného života :D.

Pro ty studenty začátečníky je strašně důležité kvalitní IDE a přehledné a srozumitelné chybové hlášky pro chyby jak v syntaxi (ideálně na ně upozorňuje hned jak student píše) tak chyby za běhu. Jako pokud se student nenaučí psát ; a { } tak je zbytečné se ho vůbec pokoušet naučit programovat.

Wichser

« Odpověď #65 kdy: 19. 09. 2018, 12:10:26 »
Pro ty studenty začátečníky je strašně důležité kvalitní IDE
Důležité je na začátku především pencil-and-paper programming. Naštěstí už to k tomu směřuje, ministerstvo vypracovalo příslušné plány, teď se budou dva roky testovat na několika vybraných školách a pak budou povinné pro všechny školy.

« Odpověď #66 kdy: 19. 09. 2018, 12:15:59 »
Důležité je na začátku především pencil-and-paper programming. Naštěstí už to k tomu směřuje, ministerstvo vypracovalo příslušné plány, teď se budou dva roky testovat na několika vybraných školách a pak budou povinné pro všechny školy.

To je dobry zpusob, jak to mase studentu znechutit hned a zacatku :-/

Wichser

« Odpověď #67 kdy: 19. 09. 2018, 12:21:54 »
Proto se podle těch plánů od tohoto září jede jen na 70 vybraných školách, aby se teprve osvědčily.

« Odpověď #68 kdy: 19. 09. 2018, 12:33:15 »
Proto se podle těch plánů od tohoto září jede jen na 70 vybraných školách, aby se teprve osvědčily.

Tak doufám, že cíl není, aby se osvědčily, ale aby se ozkoušely ;-)

eiffel

« Odpověď #69 kdy: 19. 09. 2018, 12:47:38 »
Ale jdi, Ty uhelniku. Kdyz uz jsem prase a neumim napsat kratky a citelny kod, pomuze inteligentni editor.

Jak pro koho, já se v tom vyznám na první mrknutí.
Ale možná to bude tím, že něco dost podobného často používám, když píšu programy na papír. I s těmi svislými čárami ;)

Ten úhelník je dokonalej.  Zlazý závorky. A do toho rozdíl, mezi TAB a mezerou. Běs.

era

« Odpověď #70 kdy: 19. 09. 2018, 12:50:53 »

No to sem teda zvedavy, jestli studenti neco nesnasi tak je to programovani na papir :D

black3r

« Odpověď #71 kdy: 19. 09. 2018, 12:51:41 »

Prave pri vyuke programovania je dobre naucit ludi rozmyslat a mysliet v algoritmoch, naucit ich programatorske postupy.., jazyky a syntaxe sa pocas svojej kariery naucis dalsie.., nove postupy sa osvojuju tazsie..

Dobre implementovana pen-and-paper vyuka programovania je velmi dobra pre osvojenie zakladov programatorskeho myslenia, lebo student nie je rozptylovany chybajucimi zatvorkami, bodkociarkami, syntax errormi, a moze sa sustredit na to, ci jeho myslienka fungovat bude.. (samozrejme aj v hodnoteni by to malo byt odrazene a nemala by sa hodnotit syntax ale myslienka a spravnost algoritmu)

Co samozrejme nedopadne dobre je ucit iba programovat na papieri, ked sa ucis programovanie, musis mat aj moznost si veci aj vyskusat.., mozno idealne najskor zaklady nejakeho programovacieho jazyka a potom pred ucenim advanced veci naucit zakladne algoritmy a datove struktury na papieri..

Co je vsak podstatne je nenaucit deti programovat stylom pokus-omyl. Od toho je tazke odnaucit sa a kod od takeho programatora potom vacsinou byva dost casto opravovany lebo ho pri skusani kodu nenapadnu vsetky vyuzitia a rozmyslat nad nimi pred tym, ako zacne pisat sa nenaucil.

Wichser

« Odpověď #72 kdy: 19. 09. 2018, 12:55:55 »
Prave pri vyuke programovania je dobre naucit ludi rozmyslat a mysliet v algoritmoch
To je právě v těch plánech, řešení logických úloh (v podstatě algoritmizace).

Balon

« Odpověď #73 kdy: 19. 09. 2018, 12:59:32 »
Když v licitovaném mariáši nedopatřením hodím ostrou do talonu mužů se ještě vyhnout velkymu renoncu ? Že bych naschvál uhrál nějaký menší renonc, třeba nepřiznám barvu a přijde se na to dřív než na tu ostrou, tak platím oba renoncy nebo jen ten první ?
Četl jsem pár pravidel a všude je to jinak. Jak to máte vy ?

« Odpověď #74 kdy: 19. 09. 2018, 13:08:38 »

No to sem teda zvedavy, jestli studenti neco nesnasi tak je to programovani na papir :D

Tak, tak.

On je problem v tom, ze misto toho, aby to prgani na papir dosahlo cile "abstrakce, mysleni, bla, bla", tak dosahne uplne jineho dusledku.

Coz je skoda, protoze ta abstrakce a mysleni jsou strasne dulezite. Ale bohuzel takhle (prevazne) nefungujeme.

Takze je (pro vetsinu) uzitecnejsi na zacatku blikat ledkami nebo posouvat robota bludistem a nadchnout se pro vec (nebo alespon ziskat trochu zajmu a trochu znalosti) nez jit top-down.