Python je to výborný jazyk na pritiahnutie ľudi k programovaniu. Za krátky čas sú vidieť pomerne slušné výsledky, t.j. že program robí niečo, čo ma pre toho začiatočníka zmysel.
To o zlých navýkoch je blbosť a Python na backende používa v praxi bežne a machine learning, NLP a deep neural networks ani nehovorím. V princípe sa Pythone dnes robia najzaujímavešie veci.
Ďalej ja si myslím, že hlavným cielom prvého programovacieho jazyka je hlavne neodradiť človeka od venovania sa programovaniu, čo spĺňa Python excelentne.
Ja dnes programujem iba vďaka svojej pevnej vôli, kde som ako samouk robil nezaujímavé veci v Pascale, potom C, potom C++ - ako veci super na algoritmizáciu, ale tie problémy ma samé o sebe fakt nebavili. Vyriešil som tým problém niekoho iného a nie svoj..
Ako.. užívim sa dnes úplne bezproblémov v C, C++, Java, .NET, Python ale najpríjemnejšie sú pre mňa .NET a Python. Asi by sa mi páčilo aj Go, ale ešte som na neho nenatrafil.
Verím, že začiatočník potrebuje hlavne algoritmizáciu a vidieť čím skôr výsledky, aby ho to neodradilo. Preto nemá zmysel .NET alebo Java, alebo človek ešte nič nevie (if, cyklus, funkcia, pole) a rovno priamo či nepriamo hadzať na neho koncept OOP je hlúposť (chce ci nechce musí písať keywords ako class a static). C je na začiatok fajn, lebo je to jednoduchý priamočiary jazyk, ale nutí začiatočníka riešiť spústu technikálií, čo ho môže odradiť.
Teda aby som to zhrnul. Extra motivovanému začiatočníkovi je jedno, v čom začne programovať, svoju cestu si nájde. A z vymenovaných jazykov si myslím, že najmenej ľudí od programovania odradí Python. A to je cieľ. Neodradiť od programovania, ukázať mu, že ho to môže baviť a potom nech si nájde svoju cestu alebo nech celý život programuje v Pythone (aj takí ľudia sú, a je ich dosť a v pohode sa uživia)
Jo, a pre autora príspevku, zmierte sa s tým, že programátorska komunika sa nikdy nezhodne na prvom jazyku, lebo ego svojich myšlienok..