Vysledne dojmy? : Uz bych nemenil.
- Zalozeni nove tabulky (tady collection) nevyzaduje zadnou specialni akci
- V pythonu je pymongo: ovladani se neda s mysql srovnavat, vsechno je jako DICT
- Pouzivam 100x intenzivneji nez kdysi mysql, takze mam kolem milionu zaznamu, zapisuji kazdych 10 sec. a nevidim latenci
- Menim tabulku za behu, proste zacnu pridavat dalsi parametr.
- Mam dost ridkou tabulku, vetsina parametru je Nan, navazujici pymongo a pyplot jsou v pohode.
- Clovek muze nechat bezet stejne MongoDB na vice strojich najednou, cimz ma duplicitu a pojisteni proti vypadku (ale nezkousel jsem)
- ... a nakonec - MongoDB neni ta nejrychlejsi a nejlepsi NoSQL databaze na trhu.....
Takze tak. Minusy? Nenasel jsem zadnej skvelej program na udrzbu (jako mysql-workbench apod). Ale nechybi mi, na vsechno mam jeden skript.
Přiznám se, že nevím co si z tohohle příspěvku odnést. Jak se ta databáze vůbec používá? Jestli na veškerou údržbu stačí jeden script tak to IMO nezní moc komplikovaně.
- O MySQL se běžně povídá, že je to spíš parodie na databázi. Rozhodně to není dobrý reprezentant toho, co SQL databáze umí.
- Jeden zápis za 10s (zápis čeho?) nemusí znamenat nic. 10 milionů záznamů taky nemusí být nic (pokud jsem to pochopil jako 10M záznamů celkem).
- A ty zásadní problémy s převodem dat zní jako hodně velké minus.
1/ Pro vyjasneni - postavil jsem si vlastni skript, kterym ctu/pisu v ramci nektere definovane databaze do tabulky (collection). Vystup si davam do dataframu, kreslim matplotlibem pokud chci. Neni to skript na udrzbu, ale vkladani a kresleni.
2/ nejvetsi
databaze tabulka collection ma mereni teplot (+cas). To je tech 1M zaznamu celkem. Je to overkill, ale tak to dopadlo a s timhle mam zkusenost.
3/ POZOR - zasadni problemy vznikly tim, ze jsem kdysi nainstaloval starou verzi MongoDB a ta jela ve starem formatu dat. NEUDELAL jsem dump pred reinstalaci pocitace, takze mi zustal v ruce adresar s kompletni databazi a novy mongodb, ktery ji uz nerozumel. Takze jsem splasil stare ubuntu, starou verzi mongodb, pripojil adresar, dumpnul. V momentu, kdy jsem mel dump, uz to slo az prilis snadno. Takze moje chyba.