Stejne skoncis u macu...
Předpokládám, že to není trolling, takže zareaguji.
V mém oboru (průmyslové IT) nepoužívá maca vůbec nikdo. Ani lidi, kteří si mohou vybrat pracovní stroj a jinak v soukromí produkty applu používají.
Myslím, že ty důvody budou asi tyto:
2) HW, rozhraní a periferie. Psal jsem, že se spokojím s jedním ethernet portem. Druhý ethernet nepotřebuji zase tak často, takže to mohu řešit redukcí USB->ETH. Ale mít redukci i na ten první ethernet? Někdo tu psal o plném batohu převodníků. Ano, už teď mám batoh plný převodníků. Ale mít převodníky i na tak základní věci jako je ethernet, vga, usb, to mi nedává žádný smysl. A ani ostatním, proto toho maca nikdo nemá.
3) OS/SW. V mém oboru je nutně potřeba windows. A je velmi užitečné (ale ne zcela nezbytné) mít linux. Někdo má jenom ty windowsy, někdo má dualboot lin/win. Bez ohledu na to, do čeho bootují, tak potom mají lidé virtuální stroje s lin/win. Co ten touchbar? Mám pocit, že na boot-campovaných windowsech funguje buď blbě, nebo skoro vůbec, ne? Chápu, že je to asi príma věc, když člověk žije v MacOS, ale já prostě potřebuji, aby když zmáčknu F9, tak aby aktuální aplikace dostala zprávu o stisku klávesy F9. Bez ohledu na to, jestli tu aplikaci používám každý den (a tudíž bych pro ni mohl dělat nějaké customizace), nebo jestli je to aplikace, co jsem si teď stáhnul, nebo ji používám jednou ročně. A bez ohledu na to, jestli jsem v nějaké virtuálce, nebo v kterémkoliv z nabootovaných OS, co na tom stroji jsou.
Ano, vynechal jsem bod 1) diskuzi o tom, jestli je za vyšší cenu macu dostanu hardware, který za ty peníze navíc fakt stojí, bych zde rád vynechal, myslím, že je to hodně subjektivní.
Možné je téměř úplně všechno. Možné je, že si koupím toughbook, který splňuje některé moje tužby (ale nesplňuje jiné). Možná si koupím něco ze svaté dvojice DELL/Lenovo. Možná se vrátím k HP. Je možné i to, že vydám úplně jinou cestou a koupím si herní notebook (protože některé herní notebooky mají klávesnice velmi odlišné od mainstreamu a třeba mi nějaká sedne). Ale je jisté to, že u maca fakt neskončím :-)