Šum v mikrofóne

t0msk

Re:Šum v mikrofóne
« Odpověď #30 kdy: 20. 01. 2016, 23:07:36 »
Výsledom tých príkazov čo si posielal je:
Kód: [Vybrat]
tomsk@tomsk-All-Series:~/ts$ pactl load-module module-echo-cancel aec_method=webrtc
Zlyhanie: Module initialization failed
tomsk@tomsk-All-Series:~/ts$ pactl load-module module-echo-cancel
26

Dedukujem že Webrtc je asi lepší na elimináciu šumu ako Speex, tak ako teda môžem si dať do systému (Ubuntu 14.04 LTS) najmodernejšie stabilné PulseAudio s podporou Webrtc?

Ďakujem

Neviditelný

« Odpověď #31 kdy: 20. 01. 2016, 23:19:07 »
Nejdřív zkus, zda i ta starší echo cancellation vůbec něco udělá. Pokud s ní bude zvuk OK, není třeba řešit nic. Pokud se situace zlepší, ale ne o dost, dá se přemýšlet o aktualizaci PulseAudio. V případě Ubuntu ale asi nepůjde nic jiného, než aktualizovat na Ubuntu 15.10. (Ne že by se nedalo poslední PA dorvat do 14.04 ručně, ale nejspíš by to nebylo nic jednoduchého a hezkého).

Zelenáč

« Odpověď #32 kdy: 21. 01. 2016, 04:59:46 »
Jak píše mr invisible, Linux je OS pro Servery, Kiosky, specializované stanice a nerdy. Zapomeň na to, že si nainstaluješ nejnovější verzi nějakého softu jako na Windows, aniž by jsi nestrávil nad řešením závislostí den. Daň za to, že nemá centralizovaný vývoj - buď rád aspoň za Ubuntu.

t0msk

« Odpověď #33 kdy: 21. 01. 2016, 10:14:52 »
Jak píše mr invisible, Linux je OS pro Servery, Kiosky, specializované stanice a nerdy. Zapomeň na to, že si nainstaluješ nejnovější verzi nějakého softu jako na Windows, aniž by jsi nestrávil nad řešením závislostí den. Daň za to, že nemá centralizovaný vývoj - buď rád aspoň za Ubuntu.
Ďakujem, za upozornenie, ale chcel by som vyriešiť, môj problém, postup ako dať na Ubuntu 14.04 LTS najnovší stable PulseAudio.. Nemyslím, si že linux je len pre pracovné stanice a linuxy, osobne poznám dosť ľudí ktorý majú linux ako hlavný desktop ale to tu nechcem rozoberať, ak má niekto názor že Windows je lepší ako linux na desktop, tak nech si založí vlastný topic a budem ho rešpektovať, tak by som bol rád keby sme sa vrátili k môjmu problému. Ďakujem

Neviditelný

« Odpověď #34 kdy: 21. 01. 2016, 10:44:33 »
Poslední verzi PA 7.1 byste si pro Ubuntu 14.04 musel zkompilovat ručně včetně všech závislostí. Ubuntu - a jeho LTS verze obzvlášť - není distribuce pro uživatele, kteří vyžadují nejaktuálnější verze softwaru. Základní otázka však zůstává: určitě víte, že potřebujete nejnovější PA?

luv

« Odpověď #35 kdy: 21. 01. 2016, 10:56:50 »
Daň za to, že nemá centralizovaný vývoj - buď rád aspoň za Ubuntu.

Kdezto vsechen sw pro Windows se vyviji centralizovane, achjo. Duvody proc pouzivame package manager jsou uplne jine.

Navic PA je core cast desktopoveho OS, zkusi si na OS X nainstalovat *do systemu* nejnovejsi python (obdobne na windows, ale tam teda python neni vubec a kazda appka si ho musi tahat znovu sebou).

luv

« Odpověď #36 kdy: 21. 01. 2016, 10:58:05 »
Presne tak, proc vlastne myslis ze nejnovejsi PA pomuze?

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #37 kdy: 21. 01. 2016, 11:08:50 »
... by som bol rád keby sme sa vrátili k môjmu problému. Ďakujem

Zkus to s tím Pulseaudio, které je ve 14.04 LTS s volbou Speex. Až když budeš vědět, že to fakt stojí zaprd i takhle, tak bude mít smysl posunout se dál. Pokud chceš i bez vyzkoušení novější Pulseaudio, tak buď to chce novější Ubuntu nebo jinou distribuci. Pak ale stojí za zvážení, zda do toho chceš investovat čas. Ubuntu má zdaleka nejlepší pokrytí řešení běžných (i neobvyklých) problémů. Ostatní distribuce jsou na tom hůř (některý o trošku, jiný podstatně).

Záleží na Tvojí volbě.

Já osobně bych zkusil Speex a kdyby byl použitelnej alespoň trochu, byl bych spokojenej. Kdyby ne, zkusil bych Ubuntu 15.10 (nebo co je nejnovější). Kdyby ani pak ne, tak by začaly krušný časy...

« Odpověď #38 kdy: 21. 01. 2016, 11:16:58 »
Takže mám čerstvo preinštalované Ubuntu, stiahol som aktualizácie a do /etc/pulse/default.pa som pridal load-module module-echo-cancel aec_method=webrtc. Následne som rebootol systém, otvorím "Ovládanie hlasitosti PulseAudio" a ani sa mi nespustí, lebo mi to píše "Connection to PulseAudio falied"

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/pulseaudio/+bug/1261666

Chce to jen trošku diagnostiky, trochu si s tím pohrát

pavel@probook ~ $ pactl load-module module-echo-cancel aec_method=webrtc
Selhání: Spuštění modulu selhalo
pavel@probook ~ $ pactl load-module module-echo-cancel
27

Očividně tvá verze PA ještě metodu webrtc neumí, tudíž je potřeba ponechat defaultní speex.

Takze pokud si to jeste neudelal - do toho /etc/pulse/default.pa dej ten samy prikaz, ale v te druhe variante jak pise dustin - tedy bez specifikace metody load-module module-echo-cancel
Pak nam rekni (po rebootu), jak to vypada se sumem. Pokud to bude v poradku, tak uz nic nemusis a nema smysl si pridelavat praci s novejsim PA, pripadne hledanim distra, kde je by default.

t0msk

« Odpověď #39 kdy: 21. 01. 2016, 12:48:55 »
Takže Speex aktivujem tak, že do
/etc/pulse/default.pa pridám iba load-module module-echo-cancel ?

Neviditelný

« Odpověď #40 kdy: 21. 01. 2016, 13:15:06 »
Takže Speex aktivujem tak, že do
/etc/pulse/default.pa pridám iba load-module module-echo-cancel ?
Tento příkaz řekne PA, ať použije pro odstranění šumu výchozí metodu. V případě PA 4.0 v Ubuntu 14.04 to bude ten Speex.

t0msk

« Odpověď #41 kdy: 21. 01. 2016, 13:45:06 »
Takže som to otestoval, so zapnutým tým Speex je tam rozdiel, šum to trošku znížilo, ale nie moc, takže by som rád prešiel na ďalšie riešenie  ;)  Dá sa vykúšať aj Opus Codec http://opus-codec.org/ ? Ževraj je kvalitnejší.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #42 kdy: 21. 01. 2016, 14:11:23 »
Ještě bych zkusil jednu nehezkou věc - jestli lze do Tvojí verze Pulseaudio dotlačit ten modul nějak násilím (bez rekompilace Pulseaudio). S pomocí Google to lze ověřit za minutku, jestli víš verzi Pulseaudia...

t0msk

« Odpověď #43 kdy: 21. 01. 2016, 14:28:10 »
Ještě bych zkusil jednu nehezkou věc - jestli lze do Tvojí verze Pulseaudio dotlačit ten modul nějak násilím (bez rekompilace Pulseaudio). S pomocí Google to lze ověřit za minutku, jestli víš verzi Pulseaudia...
tomsk@tomsk-All-Series:~/ts$ pulseaudio --version
pulseaudio 4.0

maiden107

« Odpověď #44 kdy: 03. 08. 2018, 22:00:40 »
Koukám, že máš stejný problém jak já. Je to globální problém v Ubuntu. Skoušel jsem to vyřešit na testovacím pc a pomohl mi ty ovladače.