ANKETA: Kdy u vás naposled pršelo?

Zapik

Re:ANKETA: Kdy u vás naposled pršelo?
« Odpověď #15 kdy: 29. 07. 2018, 07:57:32 »
Web, MariaDB běží na RPi, sondy jsou na wifi, obsluhovány ESP8266, většinou na modulu Wemos D1 mini. Mechanicky je srážkoměr člunkový, vlastní výroba ze zbytků vakuově tvářených dílů nějaké lodní stavebnice. Anemometr je taktéž vlastní výroby, základ je bezkomutátorový modelářský motorek oběžka s vybroušeným statorem a snímáním magneticky. Lopatky jsou z pinpongových míčků, bohužel to není ideální, vydrží venku jen cca 2 roky.
Stačí?
Petr

Takze v podstate to meri, cokoliv jen ne realne udaje. Ale ten pocit, ze sis to zbastlil sam, nic nenahradi.

Anemometr  je velmi dobře cejchovatelný a taky jsem to udělal. Nemyslím, že ten "profi" k domácím meteo stanicím bude lepší a hlavně nebude mít lepší trvanlivost. Ostatně u větru záleží na umístění a to není ideální - jen 1,5m nad hřebenem střechy.
Se srážkoměrem je to těžší, tam záleží i na intenzitě deště, mám tam udělané nějaké korekční tabulky. Profi vyráběný k nějaké domácí meteo stanici coural a proměřoval podstatně více.  Ostatně i v profimeteo praxi je tohle složitá disciplína, na každé velké stanici mají minimálně 2 srážkoměry (člunkový a váhový), na některých i více.

Tím, že jsem to postavil, oměřil a v rámci možností ocejchoval (a porovnal s s čidly domácích meteo stanic) tak vím, kde jsou nedostatky a čemu se věřit dá a čemu ne. Pokud bych jen slepě použil čidla k meteo stanicím, tak mi zbyde jen důvěra :-).

Třeba Alois

« Odpověď #16 kdy: 30. 07. 2018, 14:46:04 »
@Třeba Alois

NOAA 17 funguje APT v pásmu 137 MHz? Já zkoušel chytat pouze NOAA 15, 18, 19 (APT). O 17 si nepamatuju že bych ji slyšel.

No, koukám, že zrovna z ní žádný záznam pořízený ještě nemám. Ale asi máš pravdu, podle wiki bude už dead https://en.wikipedia.org/wiki/NOAA-17 .
Frekvence by měla být podle gpredict137.62 MHz, na wikipedii píšou 137.5MHz. Já si na ní v průběhu týdne zkusím počíhat a uvidí se :)

...
Tož tak :)
Jakej máš přijímač? Nějakej random Ebay?

Jo, stálo to jenom něco kolem kila :) lsusb mi o tom vrací tohle:
Kód: [Vybrat]
Realtek Semiconductor Corp. RTL2838 DVB-T
Jinak nepoužívám žádné další LNA, jen interní zesilovač vytažený na max. Občas je vidět i kousek severní Afriky :) S cubesaty je ale často kříž, musejí mít vysokou elevaci aby šlo něco naladit.

Třeba Alois

« Odpověď #17 kdy: 02. 08. 2018, 13:48:12 »
@Třeba Alois

NOAA 17 funguje APT v pásmu 137 MHz? Já zkoušel chytat pouze NOAA 15, 18, 19 (APT). O 17 si nepamatuju že bych ji slyšel.

No, koukám, že zrovna z ní žádný záznam pořízený ještě nemám. Ale asi máš pravdu, podle wiki bude už dead https://en.wikipedia.org/wiki/NOAA-17 .
Frekvence by měla být podle gpredict137.62 MHz, na wikipedii píšou 137.5MHz. Já si na ní v průběhu týdne zkusím počíhat a uvidí se :)

Tak 17 je bohužel skutečně už mrtvá, nic se nepodařilo zachytit.

tomík

« Odpověď #18 kdy: 02. 08. 2018, 22:58:18 »
@Třeba Alois

Já občas kouknu na http://phqfh.co.uk/status.htm abych viděl jestli satelity fungují. A jakej maj signál. Pořád čekám kdy odejde NOAA 15. (po těch 20 letech provozu)

Kynolog

« Odpověď #19 kdy: 03. 08. 2018, 09:27:53 »
V Praze ze včerejška na dnes pršelo, i blesky, hromy o 106  :) Bohužel, ráno bylo i bez deště o5 teplo jako v )|( (pr...li)  ???