Přidání/odebrání fyzického SATA disku

Přidání/odebrání fyzického SATA disku
« kdy: 23. 07. 2018, 23:50:37 »
Je mozne do beziaceho stroja pridavat, resp odoberat sata disky ? Nieco som niekde cital, ze pokial to podporuje bios a radic, tak by to mohlo fungovat.
Samozrejme myslim len datove HDD (nie zo sytemom :) )
« Poslední změna: 24. 07. 2018, 06:54:30 od Petr Krčmář »

Kit

Re:pridanie/odobratie fyzickeho disku
« Odpověď #1 kdy: 24. 07. 2018, 00:20:42 »
Ano, je to možné.

Bubik

Re:Přidání/odebrání fyzického SATA disku
« Odpověď #2 kdy: 24. 07. 2018, 08:18:04 »
Realita: Většinou se nic neděje.

Skutečnost: Roky to dělám a čas od času se nějaký počítač resetuje nebo sesype systém. Někdy je zapnuto šetření energií tak, že se nepoužívané porty úplně vypnou a disk není detekován, ale to jsou spíš naprosté výjimky.

Oficiálně: Připojovat můžeš pouze disky s HotPLUG, což by měl být každý disk SATA, což není.

Pozor: Je dobré dodržet správné zapojování konektorů do disku.

RDa

• 2 664
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24. 07. 2018, 08:39:48 »
Oficiálně: Připojovat můžeš pouze disky s HotPLUG, což by měl být každý disk SATA, což není.

Ktere nejsou hotplug?

S diskama jsem problem nikdy nemel - hotplug jsou kazdy, protoze napajeci konektory maji k tomu urceny tvar.
Spis byva problem s tim kam se to pripojuje - bud ten proudovy naraz nekdy zhodi zdroje. Pripadne radic neni schopen detekce disku (IDE rezim nebo Hot-plug OFF v biosu, nebo jenom neschopnej vyrobce - Nvidia TX1, TX2)

eL

« Odpověď #4 kdy: 24. 07. 2018, 09:04:48 »
Vždycky jsem byl přesvědčen, že to je hotplug a že to lze.
Před dvěma lety ke mě přišel kamarád s diskem, na který chtěl něco velkého zkopírovat . První stroj v pohodě, nakopíroval jsem. Když jsem to zaživa připojoval do cílového stroje, tak v momentě, kdy tam ten konektor byl tak napůl, jsem uslyšel lupnutí a disk nenaběhl. A disk byl od toho momentu brick - asi elektronika na hdd. Disk byl nějaký vetší WD, nový. Kamarád to pak zkusil reklamovat a uznali mu to.
Od toho dne, pokud to není vyloženě hotswap rámeček, tak připojuji SATA jen při vypnutí  :)

« Odpověď #5 kdy: 24. 07. 2018, 09:14:48 »
Sorry, ja som sa preto pytal, lebo som to nikdy neskusal, ale tiez sa ma na to pytal znamy ci sa to da.
Predpokladam, ze u vsetkych novych (napr. vyrobenych po 2017) dosky/biosy/radice/disky by hot plug/unplug nemal byt problem?
Po fyzickom pripojeni takehoto disku sa hned objavi v systeme /dev/sdx, (ako napr. disk pripojeny cez usb) alebo treba urobit nejaky scan ?
S takymto pripojenym diskom sa da hned pracovat (LVM) rozsirovat atd .... ?

Bubik

« Odpověď #6 kdy: 24. 07. 2018, 09:34:32 »
Ktere nejsou hotplug?

Jsi opět, jako skoro vždy, úplně mimo.
Řada disků není Hotplug a to včetně serverových:
https://www.alza.cz/fujitsu-3-5-hdd-1tb-sata-6g-7200ot-non-hot-plug-eco-d4403017.htm
U takového disku bys čekal, že bude hotplug a přitom není.
Pokud disk nemá uvedeno hot plug, není hot plug.
Bohužel.

RDa

• 2 664
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 24. 07. 2018, 10:19:38 »
Ktere nejsou hotplug?

Jsi opět, jako skoro vždy, úplně mimo.
Řada disků není Hotplug a to včetně serverových:
https://www.alza.cz/fujitsu-3-5-hdd-1tb-sata-6g-7200ot-non-hot-plug-eco-d4403017.htm
U takového disku bys čekal, že bude hotplug a přitom není.
Pokud disk nemá uvedeno hot plug, není hot plug.
Bohužel.

Tohle deleni na hotplug/ne-hotplug je ciste podle toho, zda je disk s rameckem (resp. rukojeti) nebo bez a musel bys server rozebrat. On ten ram je opravdu jenom mechanicka vec a nema nic spolecneho s elektrickou strankou veci.

Elektricky se hotplug resi tak, ze ze tri napajecich pinu jsou vzdy 2 kratsi a maji kontakt pozdeji. Jeden je delsi a k nemu je pripojenej odpor, ktery omezuje proud do kondenzatoru na disku - tzv. pre-charge. Je to ciste kvuli stabilite zdroje - at se mu neudela falesny zkrat.

Odpor se nachazi na strane PC, ne disku, z cehoz lze odvozovat ze nektere sloty a supliky jsou vhodnejsi k hotswapu nez jine.

Bubik

« Odpověď #8 kdy: 24. 07. 2018, 10:35:24 »

Vždyť říkám, že tomu nerozumíš a v tomhle případě i plácáš blbost.  ::)

Tady máš jeden s rámečkem:
https://www.amazon.com/dp/B006J2TJLY/ref=psdc_1254762011_t3_B008BRDQMI

S tebou je to ztráta času, to core funkce hot plug je v tom, jestli disk má firmware, který podporuje oznámení řadiči atd.

Dan

« Odpověď #9 kdy: 24. 07. 2018, 10:48:26 »
SATA disky běžně připojuju za chodu už snad 10 let, jak bylo psáno je potřeba mít vypnutou emulaci IDE v biosu. Nenarazil jsem na disk který by to nepodporoval ( otestováno několiik WD, seagate, samsung). Nejčastější problém byl OS (ve windows OK, u linuxu to tak z 20% procent fungovalo jindy bylo potřeba nějaké tweakování nebo alespoň manuální mount i když pro USB disky automount fungoval) a u 3,5" disku taky nároky na zdroj, levné zdroje při připojení disku neudrží stabilní napětí a počítač se restartoval nebo vytuhnul, u počítačů s kvalitními zdroji nebyl nikdy problém

RDa

• 2 664
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 24. 07. 2018, 11:08:14 »

Vždyť říkám, že tomu nerozumíš a v tomhle případě i plácáš blbost.  ::)

Tady máš jeden s rámečkem:
https://www.amazon.com/dp/B006J2TJLY/ref=psdc_1254762011_t3_B008BRDQMI

S tebou je to ztráta času, to core funkce hot plug je v tom, jestli disk má firmware, který podporuje oznámení řadiči atd.

Proc me urazis? Ten odkazovany disk je pro HP microserver G7. A ten v defaultni konfiguraci nepodporuje hotplug, coz je marketingove omezeni vnesene do jeho BIOSu. Jak jsem psal vyse - hotplug zavisi na tom zda je v biosu nastaveno AHCI a port oznacen za hotplugovatelny. Tyto moznosti oficialni biosy pro G7 nemaj / maj je zadratovany tak, ze to hotplugovat nejde.

A pak staci zagooglit a ejhle:
http://blog.chrispomfret.com/2013/07/31/hp-proliant-n54l-bios-modification-guide-allow-hot-plug-sata-and-5th-sata-port/

Samotny disk nemuze z podstaty fungovani veci rozhodovat o tom zda bude hotplug nebo ne. Disk nema sanci zjistit, zda jsi ho pripojil do beziciho systemu, nebo jsi zrovna ten system zapnul. Zkus nekdy premyslet a nepsat blbosti.

Bubik

« Odpověď #11 kdy: 24. 07. 2018, 11:14:10 »

Všimni si označení NHP:
https://support.hpe.com/hpsc/doc/public/display?docId=emr_na-c01598991

Nebavíš mě, tupě si trváš na svém názoru, už se s tebou nebudu bavit.

« Odpověď #12 kdy: 24. 07. 2018, 11:40:59 »
Chlapi nehadajte sa. Staci napisat "ano niektore funguju, niektore nefunguju"
Napr. tento a tento HDD mi funguje na takej a takej MB s takym a takym CPU atd .....
Je jasne ze nemoze fungovat vsetko

RDa

• 2 664
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 24. 07. 2018, 11:55:43 »
Chlapi nehadajte sa. Staci napisat "ano niektore funguju, niektore nefunguju"
Napr. tento a tento HDD mi funguje na takej a takej MB s takym a takym CPU atd .....

Funguje to "vzdy". Vyjma pripadu kdy si na tom nekdo chce namastit kapsu (HPE) - zcela umele omezeni pro ochotne platici korporatni zakazniky, nebo maji nekvalitni hw/sw (NVIDIA), nebo jedou v rezimu zpetne kompatiblity (IDE rezim, napr. starsi SiliconImage radice, spatne nastaveny BIOS).

Bubik

« Odpověď #14 kdy: 24. 07. 2018, 11:58:45 »

Funguje většina, obvykle. Některé nemají podporu a nemusí se domluvit s RAID řadičem.