Jak dlouho vydží Macbook bez reinstalace?

gfdsfds

Re:Jak dlouho vydží Macbook bez reinstalace?
« Odpověď #15 kdy: 17. 07. 2018, 18:54:30 »
na tuto otazku neumim podat po 18 mesicich s macem odpoved
Tak sis měl dělat čárky za každou reinstalaci ... .

Tazatel

« Odpověď #16 kdy: 17. 07. 2018, 20:46:47 »
Kazdopadne tohle je KONEČNÁ. Pokud můžu systém na Macbooku používat dlouho a přenášet ho i mezi upgrady, tak prostě s Windows končím.

Jdu si vybudovat SUPER SYSTÉM zálohovaný přes Time Machine. Moje produktivita práca vzroste.

y,

« Odpověď #17 kdy: 17. 07. 2018, 21:54:00 »
Jen bacha na to -- pokud jses clovek s podobnym "usporadanim" v hlave jako svetaznamy Macik nebo jses dokonce on sam pod stejnou prezdivkou, tak jsem schopen ti zarucit, ze produktivni nebudes. Ale v tom pripadne nebudes produktivni nikdy a nikde.

Marwin

« Odpověď #18 kdy: 18. 07. 2018, 14:36:48 »
Vydrzi v podstate vecne (= celou dobu podpory hw + par let navic) ale musis vzit v potaz ze kazdy upgrade nevycisti uplne predchozi instalaci a na disku se hromadi smeti. Ja tedy prave kvuli pocitu cisteho disku reinstaluji nacisto cca kazde 2 roky + samozrejme obnova dat pres TM. Nezabere to ani hodinu. Momentalne mam ve firme rekordera MacMini 2009, naposledy reinstalovan pred 5 lety (ssd upgrade) a od te doby porad slape jako strizna pro stary FinalCut7 na par projektu co nepresly na FCX.

Lojzik

« Odpověď #19 kdy: 17. 08. 2018, 11:47:50 »
Mě jede Windows 7 od roku 2010 bez reinstalace, nechápu lidi, že pořád brečí, že ten systém se rozesírá..

Asi s tím prostě neumíte

hrdina

« Odpověď #20 kdy: 17. 08. 2018, 12:03:52 »
Jestli to nemas pripojeny k siti nebo neupdatujes hardware tak bych tomu veril.

Vzhledem k tomu, ze ti s novym hardware MS nesmyslne vypne updaty tak si muzes pak uzivat WannaCry a kdo vi co..

Lojzik

« Odpověď #21 kdy: 17. 08. 2018, 12:15:08 »
Jestli to nemas pripojeny k siti nebo neupdatujes hardware tak bych tomu veril.

Vzhledem k tomu, ze ti s novym hardware MS nesmyslne vypne updaty tak si muzes pak uzivat WannaCry a kdo vi co..

Je připojený síti a 2x prošel výměnou grafiky..

Zdroj? měnil jsem grafiku půl roku zpět a updaty mi pořád chodí..

Vykook

• 135
    • Zobrazit profil
    • homepage
« Odpověď #22 kdy: 17. 08. 2018, 12:36:50 »
Mě jede Windows 7 od roku 2010 bez reinstalace, nechápu lidi, že pořád brečí, že ten systém se rozesírá..

Asi s tím prostě neumíte
Učit se se systémem aby se nerozesral, je jako se učit používat záchod tak aby se neoseděl.

Lojzik

« Odpověď #23 kdy: 17. 08. 2018, 12:44:40 »

Asi s tím prostě neumíte
Učit se se systémem aby se nerozesral, je jako se učit používat záchod tak aby se neoseděl.

Jestli máte na mysli jeho dlouhodobé používání (od Win 95), tak se máte učit ještě pořád kde čemu ;)

TKL

« Odpověď #24 kdy: 17. 08. 2018, 13:37:00 »
V podstatě každý systém se dá udržovat bez reinstalace po libovolně dlouhou dobu.
Záleží jen na schopnostech toho, kdo je udržuje.
Žádný systém vám to nezaručí sám od sebe.
Prošel jsem si na svých pracovních stanicích cestou DOS->Windows 3.11->Windows 95->Windows 98->Windows 2000->Linux->Windows XP->Linux->Windows7->Mac OS X (Tiger->Leopard->Snow Leopard->Lion->Mountain Lion->Mavericks)->Linux.
Když pominu své začátky, kdy jsem tomu prd rozuměl, tak jsem musel přeinstalovávat systém jen v situaci, když mi odešel harddisk. V tomto bodě jasně vítězí Mac OS s Time Machine, protože taková reinstalace je vlastně příjemný zážitek.

Nicméně čekat, že se vám zvýší produktivita práce jen výměnou systému je mírně řečeno dětinské. Pokud ovšem nedokážete systém "rozdrbat" několikrát do měsíce, to bych pak chápal, že jste zoufalý a hledáte způsob, jak situaci řešit.
Ano, Mac mnoho věcí řeší tak nějak sám od sebe, mnoho věcí prostě funguje. Resp fungovaly. Pro mě byl poslední použitelný Mac OS Mavericks. Pak to šlo brutálně rychle do kytek a když se dnes díky své profesi dostanu do styku s Macy dnešních dnů, rval bych si nejraději vlasy, kdybych nějaké měl. Pro oldschool Macaře je dnešní Mac OS tragickou zkušeností.

Tudíž jsem pro sebe jako nejpoužitelnější OS dnešní doby vyhodnotil Linux s tím, že na specializované věci, kterými se zabývám (skládání muziky, profesionální audio atd...) mám PC s Windows 7 a staré (ještě dobré) Macy. Díky ownCloudu si mezi nimi synchronizuji data a nějaké IT náboženské problémy neřeším, z toho jsem už vyrostl.

pepik

« Odpověď #25 kdy: 17. 08. 2018, 13:50:02 »
Nevím. První MacOS jsem instaloval v roce 2006, od té doby upgraduju či migruju na nový hw. Na současný MacBook jsem zmigroval v roce 2012 a reinstalovat nepotřebuju, nepociťuju sebemenší nedostatek výkonu. Core i7, 16gb ram, 750GB ssd.

David

« Odpověď #26 kdy: 17. 08. 2018, 13:53:29 »
V podstatě každý systém se dá udržovat bez reinstalace po libovolně dlouhou dobu.
Prošel jsem si na svých pracovních stanicích cestou DOS->Windows 3.11->Windows 95->Windows 98->Windows 2000->Linux->Windows XP->Linux->Windows7->Mac OS X (Tiger->Leopard->Snow Leopard->Lion->Mountain Lion->Mavericks)->Linux.
Když pominu své začátky, kdy jsem tomu prd rozuměl, tak jsem musel přeinstalovávat systém jen v situaci, když mi odešel harddisk. V tomto bodě jasně vítězí Mac OS s Time Machine, protože taková reinstalace je vlastně příjemný zážitek.

Nicméně čekat, že se vám zvýší produktivita práce jen výměnou systému je mírně řečeno dětinské. Pokud ovšem nedokážete systém "rozdrbat" několikrát do měsíce, to bych pak chápal, že jste zoufalý a hledáte způsob, jak situaci řešit.
Ano, Mac mnoho věcí řeší tak nějak sám od sebe, mnoho věcí prostě funguje. Resp fungovaly. Pro mě byl poslední použitelný Mac OS Mavericks. Pak to šlo brutálně rychle do kytek a když se dnes díky své profesi dostanu do styku s Macy dnešních dnů, rval bych si nejraději vlasy, kdybych nějaké měl. Pro oldschool Macaře je dnešní Mac OS tragickou zkušeností.

Tudíž jsem pro sebe jako nejpoužitelnější OS dnešní doby vyhodnotil Linux s tím, že na specializované věci, kterými se zabývám (skládání muziky, profesionální audio atd...) mám PC s Windows 7 a staré (ještě dobré) Macy. Díky ownCloudu si mezi nimi synchronizuji data a nějaké IT náboženské problémy neřeším, z toho jsem už vyrostl.

Take bych si nejradeji poridil nejaky stary mac (idealne snow leopard nebo neco podobneho). Jak moc velky problem jsou security zaplaty? da se ten os vubec pouzivat pokud je pripojen do internetu?

O vykon mi az tak nejde, chci to pouzivat na bezne veci jako posta/irc/web/office(LaTeX).

Vykook

• 135
    • Zobrazit profil
    • homepage
« Odpověď #27 kdy: 17. 08. 2018, 14:06:59 »

Take bych si nejradeji poridil nejaky stary mac (idealne snow leopard nebo neco podobneho). Jak moc velky problem jsou security zaplaty? da se ten os vubec pouzivat pokud je pripojen do internetu?

O vykon mi az tak nejde, chci to pouzivat na bezne veci jako posta/irc/web/office(LaTeX).
Bude asi problém nejen se sw od Apple. Dost toho vyžaduje vcelku aktuální verze. Každopádně homebrew(balíčkovací systém "Linuxového" střihu) by snad měl stále podporovat 10.5+. Moc klikacích věcí tam nenajdeš, ale na irc a TeX to bude stačit ;-)

Michal2

« Odpověď #28 kdy: 17. 08. 2018, 14:25:25 »
MacBook Air zakoupeny v 2010, bez reinstalace do dnesniho dne (pouze s updaty systemu, celkem 6 pokud spravne pocitam). Provozovany s ruznymi do systemu se zazirajicimi softy jako vmware, homebrew... Nezpozoroval jsem zadne problemy krome toho, ze softy jsou cim dal tim vic nenazranejsi (chrome!!!) na pamet takze budu nucen upgradovat.

TKL

« Odpověď #29 kdy: 17. 08. 2018, 14:31:48 »

Pak by bylo nejlepší znovu zvážit variantu Linux. Pokud chcete používat jen běžné věci, nevidím důvod, proč kupovat Mac (a to píšu s čistým svědomím jako dlouholetý macař). Mac má smysl, když potřebujete software, který pro Linux neexistuje nebo hardware, který Linux nepodporuje a Windows nepřipadají v úvahu.

Vyzkoušejte si Ubuntu 18.04 nebo Fedoru 28. Gnome se hodně snaží přiblížit filosofii Applu a i když to samozřejmě není dokonalé, podle mě se jim to celkem daří (aspoň mi to tak subjektivně připadá).

Pokud ale chcete za každou cenu vlastnit to hezké svítící jablíčko na zádech displeje, tak bych doporučil poohlédnout se po něčem z druhé ruky s Mavericksem. Připravte se ale, že ten přechod bude jako přechod na jakýkoliv jiný systém: budete si muset na spoustu věcí zvykat a přijmout jinou filosofii, nesnažit se systém ohnout podle svých starých zvyklostí.