Mám v práci židli co stála před časem v Kika asi 4kKč. Napohled hezká, na posezení pohodlná, vysoké opěradlo, kolem dokola zvenčí síťovina, jenom po stranách "závodní boční opěrky" (proti sklouzávání v zatáčkách) jsou z loupavé čínské koženky. Pocaď dobrý, až na tu koženku ten vršek není konstrukčně úplně špatnej.
Ale jedno zásadní kurvítko, společné se všemi židlemi ještě levnějšími: ta spodní pětinohá hvězdice, co má na paprscích kolečka, tak je plastová. A průser je s tím ten, že je plastové i "kónické futro", ve kterém sedí kovová konická "teleskopická vzpěra" uprostřed. Průser je konkrétně v tom, že ta kónická díra v plastové hvězdici časem povolí, roztáhne se, vzpěra zajíždí hlouběji a hlouběji až... to vyvrcholí tím, že ostrými hranami na spodním konci vzpěry drhnete o koberec. Docela mi trvalo, než jsem zjistil, že to nedrhnou zadřená kolečka, ale že se jedná o orbu koberce tou kónickou trubkou. V tomhle stavu je i trochu problém tu vzpěru vytlouct z hvězdice zpátky ven. No a další kurvítko je, že ta vzpěra je nerozebiratelně smontovaná (posvařovaná) s pár díly železného třmenu, který drží pohromadě vzpěru k sedačce. Jiné židle mají tento pletenec rozebiratelný.
BTW ta kónická vzpěra "kupodivu" není natlakovaná, je to jenom kovový futrál, dá se do něj navrtat pár děr a vrazit do nich šroubky, aby vpěra nezajížděla - ale je to ošklivý hack.
Bezkurvítková židle s pohodlným sedákem myslím nebude stát míň než cca 5 kKč / 200 EURO.
Další věc co nesnáším jsou oblé opěrky na ruce - když sedím u stolu, tak ten oblouk "uhne" přesně v místě, kde bych si potřeboval opírat lokty. Opěrky o které si ruce neopřete. Opět atribut levných židlí. (Ta moje má opěrky rozumné.)
Synek má nějakou židli z Ikey... je to asi 2-3 roky co byla v akci. Má napohled bytelný železný rám potažený jakýmsi tuhým syntetickým hadrem, a vespod železnou hvězdici. Vysoké opěradlo. Kolečka mají zřejmě naschvál dost odpor. (Ještě že tak. Na židli se nejezdí. To smím jenom já.)