Sluchátka hrají extrémně nahlas

macík

Sluchátka hrají extrémně nahlas
« kdy: 24. 06. 2018, 00:11:18 »
Zdravím, jak je možné, že sluchátka (podotýkým 3pinová, takže správně hrají na mobilu, macbooku a kdekoli) na macbooku hrají tak extrémně nahlas? Macbook má 16 úrovní hlasitosti. Níže vždy myslím hudbu, kde je hlasitost přibližně normalizovaná.

Koss Porta (na max hlasitost) jsou slyšel jako mensí reprák, pokud vím mají impedanci 120 Ω
-in ear sluchátka (8Ω) hrají na jedničku relativně hlasitě, ale slyšitelně, na 3-4 pro hlasitější ale ještě v normě. Na hlasitost 8 nevydržení (nedával jsem si je ani do uší, byly slyšet jak minireprák), víc než 9 jsem nezkoušel jednak kvůli zničení sluchátek (určitě in ear sluchátka nejsou konstruovaná aby řvala jak reprák–zatížitelnost), za druhé to by urvalo uši.

I tak je mi to divné, že jsem zkoušel sluchátka s dost odlišnou impedancí. Není divné, že sluchátka(natož in ear) mají tak nízkou impedanci? Na mobilu je opačný problém, tam in-ear sluchátka zní dost tiše, 5/10 je rozumné minimum, 7/střed, a 10/10 je mírně hlasitější)–jiná sluchátka jsou na 5/10 norma, 7 hlasité a 10/10 jsem nikdy nepoužíval.
« Poslední změna: 24. 06. 2018, 21:22:40 od Petr Krčmář »

macík

Re:sluchátka hrají extrémně nahlas
« Odpověď #1 kdy: 24. 06. 2018, 00:20:48 »
A související technická(závisí asi zařízení od zařízení):
– používají audio výstupy nějaký "sensing" že podle impedance štelují další parametry(jaké)?
– která veličina se  drží konstantní, když do jednoho výstupu zapojím repro/sluchátka o různé impedanci? Pokud budu mít nastavenou fixní systémovouhlasitost (a tady ještě hraje roli, že podle "výsledku sensingu" je průběh hlasitosti logaritmický nebo linerání asi), bude na sluchátkách při stejném songu na stejné hlasitosti :
 –– stejné napětí (výstup jako zdroj napětí), procházet odlišný proud dle impedance
 –– procházet stejný proud (něco připomínajícího jako zdroj ››konstantního‹‹* proudu), ale díky impedanci na nich bude různé napětí

*konstantnost s rezervou, samozřejmě  zvuk  je nekonstantní vlna, ale je tím myšleno, že konstantní průběh proudu

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24. 06. 2018, 01:02:03 »
Sluchatka 8 Ohm jsou pekne divna, ja kdysi na sluchatkach od iPodu nameril tusim 27 Ohm.  8 se dela na reprakach, pokud tedy ne 4 nebo 16. Jestli Mac dela nejaky sensing, mohl by to delat prave podle impedance a tak si to plete s repraky. Ovsem otazka je, jestli ten vystup Macu je vubec staveny na 8 Ohm zatez. Sluchatkove vystupu nejspis typicky pocitaji s vetsi impedanci.

Zesilovac by idealne byl tvrdy zdroj napeti. Jako zdroj proudu se choval naposledy nekdy v dobe elektronek, v obvodech, ktere nepouzivaly vystupni trafo a misto toho tam byl vysokoimpedancni reprak.

Proc ti to rve, se zeptej na Apple suportu. A take proc tam je jen 16 stupnu hlasitosti. Ja na Linuxu reguluju po 1%,  i kdyz audio obvod to mozna zaokrouhluje na min, je mozne, ze tolik stupnu hlasitosti nema. Nicmene vysledny dojem tedy neni takovy, ze by mi hlasitost skakala po 1/16.

Davidk

« Odpověď #3 kdy: 24. 06. 2018, 03:07:59 »
Asi mate spatne sluchatka ... aspon dle techto testu https://reference-audio-analyzer.pro/en/report/hp/apple-earpods.php

Tam zmerili impedanci zhruba 42

macík

« Odpověď #4 kdy: 24. 06. 2018, 08:59:42 »

Proc ti to rve, se zeptej na Apple suportu. A take proc tam je jen 16 stupnu hlasitosti. Ja na Linuxu reguluju po 1%,  i kdyz audio obvod to mozna zaokrouhluje na min, je mozne, ze tolik stupnu hlasitosti nema. Nicmene vysledny dojem tedy neni takovy, ze by mi hlasitost skakala po 1/16.
Zrovna 16 stupňů hlasitosti je v detail, který mě nezajímá, alemusel jsem ho uvést, aby bylo vědět, jakou hlasitost jsem myslel (stejně jako mobil 10 stupňů). Příště to budu uvádět v procentech.
Možná jsem zAPPLIZOVANÝ, ale docela mi to vyhovujuje, když pro nastavení hlasitosti se nemusím uklikat, ale ani nemám problém na windows, kde má hlasitost po setinách a kdy někdy to přibývá po 4 krocích a někdy po jednom v závíslost na držení/ frekvenci stiskání
Netušíte, jestli přes nějaké API nebo automator jde systémová hlasitost nastavit i mimo těchto 16 mušketýrů? Windows asi interně taky má 65536 úrovní místo 100. (a přes nircmd se to dá nastavit přinejmenším)

A pokud se to chová jako zdroj napětí, jak je možné, že stejná 4pinová sluchátka  hrají různě hlasitě v závislosti, zda je zasunu celé po okraj a nebojen první 3 piny (kde poslední je ZEM) (což je stejná situace, jako když je zasunu celá ale zároveň 2 vteřiny před a po držím tlačítko stisklé)

Je tam nějaký předřadník nebo zesilovač? Má samotný výstup jacku nějakou (měněnou)impedanci? (Například kdyby měl 4Ω, tak 4Ω sluchátka by ho celkem slušně zadřela, ale hrálo by to s nejvyšším výkonem, naopak 4Ω sluchátka na výstupní 50Ω impedanci by asi hrála potichu)

Asi mate spatne sluchatka ... aspon dle techto testu https://reference-audio-analyzer.pro/en/report/hp/apple-earpods.php

Tam zmerili impedanci zhruba 42
Nemám  8)  To jako k macbooku se mohou připojovat jen sluchátka Apple? Vždyť sluchátka mají být jen kus drátu s impedancí. Připomíná mi to hardwarové peklo whitelistovaných WWAN miniPCIe modemů, které byly vyvolené pro existenci v Thinkpadu. Navíc ty sluchtáka podle grafu jsou pěkná ostuda Applu, mají frekvenční charakteristiku divnou. To jako apple protěžuje 1-7 Khz? Naopak pod 7kHz lautr nic.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24. 06. 2018, 10:25:06 »
Možná jsem zAPPLIZOVANÝ, ale docela mi to vyhovujuje, když pro nastavení hlasitosti se nemusím uklikat,...

Tedy lidi na Macu to s tou ergonomii maji dost hrozne. Ja v LXDE zaparkuju mys na ikonu hlasitosti a hrabnu dvema prsty do touchpadu nebo zatocim koleckem mysi. Nechapu, ze ten Mac neprodas, vzdyt s nim mas jen problemy a vsechno je tam uplne hrozne.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 24. 06. 2018, 11:01:08 »
Tedy lidi na Macu to s tou ergonomii maji dost hrozne. Ja v LXDE zaparkuju mys na ikonu hlasitosti a hrabnu dvema prsty do touchpadu nebo zatocim koleckem mysi. Nechapu, ze ten Mac neprodas, vzdyt s nim mas jen problemy a vsechno je tam uplne hrozne.

Mám takový pocit, že macík by měl problém bez ohledu na OS :-X

« Odpověď #7 kdy: 24. 06. 2018, 18:52:40 »
Zdravím, jak je možné, že sluchátka (podotýkým 3pinová, takže správně hrají na mobilu, macbooku a kdekoli) na macbooku hrají tak extrémně nahlas? Macbook má 16 úrovní hlasitosti. ...

'3pinová'?
Co to je?
To jako že to má tři kolíky?

PS: Celých 16 úrovní? A to pro levý a pravý kanál dohromady, anebo 8 úrovní pro levý a 8 dalších pro pravý kanál?

« Odpověď #8 kdy: 24. 06. 2018, 18:53:32 »
A související technická(závisí asi zařízení od zařízení):
...
– která veličina se  drží konstantní, když do jednoho výstupu zapojím repro/sluchátka o různé impedanci?
...

Hmotnost těch sluchátek.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Sluchátka hrají extrémně nahlas
« Odpověď #9 kdy: 24. 06. 2018, 21:30:13 »
Hawrane, nevim, cim to je, ale mam pocit, ze mu nedavas zcela technicky podlozenou odpoved, ale ze si z nej snad dokonce delas pulky. Styd se!

Lol Phirae

« Odpověď #10 kdy: 24. 06. 2018, 21:56:06 »
To jako k macbooku se mohou připojovat jen sluchátka Apple? Vždyť sluchátka mají být jen kus drátu s impedancí.

Nedobře to vidíš, synu. Jen sluchátka vysvěcená a řádně označená logem nakousnutého jablka jsou hodna intimního spojení se svatým grálem iOvcí.

8) 8) 8)

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 25. 06. 2018, 06:45:57 »
A jo, Macik a jeho macikovina... 🤦‍♂️

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 25. 06. 2018, 07:57:04 »
Zdravím, jak je možné, že sluchátka (podotýkým 3pinová, takže správně hrají na mobilu, macbooku a kdekoli) na macbooku hrají tak extrémně nahlas? Macbook má 16 úrovní hlasitosti. ...

'3pinová'?
Co to je?
To jako že to má tři kolíky?

Asi myslel klasický 3,5 mm stereo jack. Levý kanál, pravý kanál a zem. Proč tomu říká piny je na jinou (zbytečnou) diskuzi. Ale u macíka se nikdy nemůže vědět přesně, vyjadřuje se jako tatar, vyrábí problémy, které u normálního člověka nevzniknou a ještě je popisuje tímhle tatarským stylem. Nepřišel jsem zatím na to, jestli je opravdu vadný nebo to dělá naschvál, protože ho to baví, když lidi plete a oni se mu snaží pomoct.

TKL

« Odpověď #13 kdy: 25. 06. 2018, 09:03:17 »
vyjadřuje se jako tatar

No tak to pozor, já se znám s jednou slečnou, která je skutečná Tatarka a vyjadřuje se mnohem srozumitelněji :-)

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 25. 06. 2018, 09:05:03 »
Souhlasim,Tatara pochopite, Macika tedy ne.