Výběr distribuce pro starší PC s malým diskem

nobody(ten pravej)

Re:Výběr distribuce pro starší PC s malým diskem
« Odpověď #60 kdy: 10. 06. 2018, 17:30:51 »
[...] na dekstop pro širší veřejnost ještě dlouho ne". Pár lidem jsem nahodil Linux jako desktop a po vychytání trablů (mnou; pokud/když nějaké byly) a drobném vysvětlení, že disk C a D není a soubory .exe jsou k ničemu, to provozují v pohodě. Ale není to tak, že bych jim dal CD/DVD a řekl "Tak si to nainstaluj a používej", takhle to ještě dlouho fungovat nebude...
ono zalozi co je to za BFU, nekdo muze mit vice problemu s Windows, treba potkal sem par lidi co kdyz se snazili preinstalovat Windows tak narazili na to ze nemeli ovladace na touschreen, nebo sitovku, nebo wifi, nebo zvukovku, nebo, tiskarnu... rekl sem jim at si stahnou Xubuntu, nainstalovali si to sami, ovladace resit nemuseli, vse fungovalo rovnou, tiskarna zacla tisknout par vterin po pripojeni do USB, Software si nainstalovali sami, resp. v zakladu Firefox a Libreoffice uz meli, takze vetsinou slo o doinstalovani VLC a GIMP, dalsi programy si vybrali sami dle screenshotu v Software...

Standa123

« Odpověď #61 kdy: 10. 06. 2018, 17:31:25 »
Aha, tak to jsem přehlédl. Takže ten HW šrot vyhodit.
To je to, o čem se tu bavíme. Je to sice šrot, ale pořád ještě může sloužit, když se do toho dá něco použitelnýho... Vzhledem k HW omezením připadá v úvahu jen Linux a to ještě nějakej brutálně malej a přitom "plnohodnotnej".

Já snahu o používání starýho HW chápu, sám tak pár věcí provozuju. Prostě mi stačí na to, co po nich chci.

Souhlasím s Tvým tvrzením "Linux ... na dekstop pro širší veřejnost ještě dlouho ne". Pár lidem jsem nahodil Linux jako desktop a po vychytání trablů (mnou; pokud/když nějaké byly) a drobném vysvětlení, že disk C a D není a soubory .exe jsou k ničemu, to provozují v pohodě. Ale není to tak, že bych jim dal CD/DVD a řekl "Tak si to nainstaluj a používej", takhle to ještě dlouho fungovat nebude... Jestli vůbec někdy.

A není lepší koupit starý počítač z Aukra za 1 tis., který bude mnohem použitelnější než tenhle Sempron šrot?

Namátkový výběr:
https://aukro.cz/lenovo-a58-sff-6929666546

Standa123

« Odpověď #62 kdy: 10. 06. 2018, 17:33:08 »
[...] na dekstop pro širší veřejnost ještě dlouho ne". Pár lidem jsem nahodil Linux jako desktop a po vychytání trablů (mnou; pokud/když nějaké byly) a drobném vysvětlení, že disk C a D není a soubory .exe jsou k ničemu, to provozují v pohodě. Ale není to tak, že bych jim dal CD/DVD a řekl "Tak si to nainstaluj a používej", takhle to ještě dlouho fungovat nebude...
ono zalozi co je to za BFU, nekdo muze mit vice problemu s Windows, treba potkal sem par lidi co kdyz se snazili preinstalovat Windows tak narazili na to ze nemeli ovladace na touschreen, nebo sitovku, nebo wifi, nebo zvukovku, nebo, tiskarnu... rekl sem jim at si stahnou Xubuntu, nainstalovali si to sami, ovladace resit nemuseli, vse fungovalo rovnou, tiskarna zacla tisknout par vterin po pripojeni do USB, Software si nainstalovali sami, resp. v zakladu Firefox a Libreoffice uz meli, takze vetsinou slo o doinstalovani VLC a GIMP, dalsi programy si vybrali sami dle screenshotu v Software...

Pak budou chtít nějakej SW nebo HW, který na linuxu nejede a je konec.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #63 kdy: 10. 06. 2018, 17:36:16 »
Ve Win a v linux nastavuju plus minus to same, ale v linux navíc musím řešit bugy nebo nefunkční věci out of box.
kdyz nainstaluju Win7(W10 sem nezkousel) na X220t, nechodi mi spravne grafika, sitovka, touchscreen ani WWAN, kdyz nainstaluju Xubuntu(od 14.04, s 12.04 si nepamatuju), chodi mi tohle vse uz v Live, kdyz zapojim tiskarnu do USB za par vterin muzu tisknout, fungujou veskere klavesy pro podsvetleni/hlasitost/atd vcetne OSD...

Problém je, že těch widlí se člověk nezbaví. Asi vždycky budu mít nějakej SW, kterej je pouze pro win. Se zbytkem nedodělků/nastavování v linuxu bych se smířil, ale absence SW je fakt v linuyx problém. Dualboot a virtualizace mě fakt nebaví.
Nevim o zadnem SW kterej by mi schazel za poslednich 10let v GNU/Linuxu... naopak kdyz sednu k Windows schazi mi spousta schopnosti desktopu, spousta aplikaci, nastroji apod... 

nobody(ten pravej)

« Odpověď #64 kdy: 10. 06. 2018, 17:38:57 »
A není lepší koupit starý počítač z Aukra za 1 tis., který bude mnohem použitelnější než tenhle Sempron šrot?
tvuj odkaz je za 1tisic vyvolavaci, na kupted je 2000 a nikdo nevi na kolik se to treba vysplaha, navic prehlizis jednu/hlavni vec, tazatel CHCE vyuzit stavajici HW, chce to ZADARMO nekomu dat, NEVADI mu venovat tomu cas kterym se NECO NAUCI, atd...

Standa123

« Odpověď #65 kdy: 10. 06. 2018, 17:39:16 »
Ve Win a v linux nastavuju plus minus to same, ale v linux navíc musím řešit bugy nebo nefunkční věci out of box.
kdyz nainstaluju Win7(W10 sem nezkousel) na X220t, nechodi mi spravne grafika, sitovka, touchscreen ani WWAN, kdyz nainstaluju Xubuntu(od 14.04, s 12.04 si nepamatuju), chodi mi tohle vse uz v Live, kdyz zapojim tiskarnu do USB za par vterin muzu tisknout, fungujou veskere klavesy pro podsvetleni/hlasitost/atd vcetne OSD...

Problém je, že těch widlí se člověk nezbaví. Asi vždycky budu mít nějakej SW, kterej je pouze pro win. Se zbytkem nedodělků/nastavování v linuxu bych se smířil, ale absence SW je fakt v linuyx problém. Dualboot a virtualizace mě fakt nebaví.
Nevim o zadnem SW kterej by mi schazel za poslednich 10let v GNU/Linuxu... naopak kdyz sednu k Windows schazi mi spousta schopnosti desktopu, spousta aplikaci, nastroji apod...

Jo do Win7 se musí ovladače doinstalovat. Win10 je už mají v sobě.

Tak to Vám trochu závidím, že máte na linuxu veškerý SW co potřebujete. Mě hodně chybí v linux parametrický 3D modeling ala Fusion 360. FreeCAD jde jakž takž, ale na Fusion 360 to fakt nemá.

Standa123

« Odpověď #66 kdy: 10. 06. 2018, 17:42:49 »
Citace

Můžete napsat, který SW ve Win tolik postrádáte? Docela by mě to zajímalo. Díky.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #67 kdy: 10. 06. 2018, 18:31:33 »
Citace
Můžete napsat, který SW ve Win tolik postrádáte? Docela by mě to zajímalo. Díky.

Primarne jde o desktop, pouzivam Xfce(a jeho interni/externi pluginy na listu(zobrazeni nabidky oken(+hotkey) moznost nasobneho exportu/importu rozlozeni panelu vcetne pluginu), senzory cpu/fan, cpu zatizeni)), Thunar(spravce souboru s definovatelnyma user akcema dle typu souboru/"ikony"), Mousepad(jednoduchy editor se zvyraznenim syntaxe, darkmode), Clipman(spravce clipboardu s historii(+hotkey))

Geary (jednoduchej/prehlednej email klient)
Pro virtualizace virt-manager (libvirt/qemu/KVM)
Remmina(vzdalena plocha podporujici RDP, VNC, SSH, Spice(+dalsi co nevyuzivam, ale slo by))
KDE Connect (prijimani z Android telefonu notifikaci, psani sms, prochazeni/odesilani souboru)
GParted (sprava disku)
GIMP (Windows verze je pomalejsi/podivna, mozna se to zlepsilo nevim...)
Krusader (GUI spravce souboru, TotalCommander je oproti tomu dost oklestenej)
GwenView (Prohlizec obrazku)

Pak terminalove aplikace (vcetne vyborneho xfce4-terminal s listama, moznost umistit nove otevrenou za aktualni, siroke moznosti nastaveni), bash, gnu nastroje, grep, sed, awk, rsync, midnight commander(spravce souboru, podpora ssh/ftp), htop(informace o zatizeni cpu/ram, bezicich procesu), ncdu(informace o obsazeni disku s moznosti promazavani), bybobu(rozdeleni okna na vice podoken a podlistu, zustavajicich bezet i po zavreni okna a moznosti se k tomu vratit jak lokalne tak vzdalene pres ssh), streamripper (nahravani internet radii rozdelujici do mp3 vcetne auto pojmenovani)

Dale spousta programu co jsou sice i pro Windows, ale v GNU/Linuxu je systemove a nejednou nainstaluju z repositare (vyjimka je Vivaldi, kterej musim stahnout a az po instalaci si repositar prida(nebo si ho predem pridam rucne))

Jsem si vedom toho ze pokud bych pouzil W10 (neresim ted ze kdyz uz Windows pouzil bych W7), tak mam moznost WSL (coz ale nebudu instalovat kdyz sednu k nekoho jineho NB), kde konzolove nastroje a obklikou i nektere GUI lze provozovat, stejne tak sem si vedom ze vetsina mnou vypsanejch veci ma "nejake" alternativy, ktere by se opet museli doinstalovavat do ciziho stroje, stejne by ale slo o neco jineho nez na co sem zvyklej, co pouzivam a co mi naprosto vyhovuje... ;-)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #68 kdy: 10. 06. 2018, 18:58:21 »
BFU táta. Dostal na PC Linux s tím, že nový Windows neumím "ochcat" (a za licenci peníze dávat nebudeme). Měl OpenSUSE a teď má Ubuntu. Spokojenej. Jen si musel zvyknout na jiný programy. PC má "vše by Intel" a wifi Atheros, takže bez problémů. Jinde jsem zprovozňoval starej noťas, kde už byl trabl s grafikou NVidia - moc stará, takže nutný jít s ovladačem na cerzi ~173 a s tím nižší X server atd. atd. Nakonec hodinka dvě práce a noťas jede dodnes.

Co se trablů s ovladači a programy ve Windows týče, nekomentuji. V Linuxu jsou obdobný problémy, i když s poněkud standardním HW (Intel, Atheros, běžné tiskárny) jede vše samo.

Standa123: Vždycky bude SW, kterej na Linuxu nepojede. Pro běžný uživatele se ale najde vše potřebný. I to modelování (pro laika) existuje, těžko se ale najde alternativa pro nějaký vyšší komerční SW.

Který software postrádám na Windows: Konzoli. Tam zmenším dávkou obrázky, rozstříhám video, převedu video do jinýho formátu, spustím si Python/Perl/PHP skript, nastavím databázi, naformátuji disky, připojím se a spravuji jiné své počítače, pustím si hudbu, ovládám hlasitost, připojím se k síti, nastavím si vlastní servery/služby, ... Dnes v konzoli dělám běžně to, co jsem dříve dělal přes nějaké (často omezující) GUI.

V Linuxu mi chybí Total Commander. Je mu blízko Krusader (dokonce je o něco lepší), ale nebudu kvůli němu tahat do systému závislosti. Midnight Commander je fajn, ale není uživatelsky tak příjemnej jako TC.

Standa123

« Odpověď #69 kdy: 10. 06. 2018, 19:11:48 »
Náhrada za TC v linuxu je Double Commander.
https://doublecmd.sourceforge.io/

Přesně jak říkám, linux je dobrý pro server a pro specifické workstation. Když se mě běžný uživatel PC zeptá, proč by měl používat linux namísto Win, tak v podstatě žádné výhody pro něj nejsou (krom toho, že je linux zdarma).

dustin

« Odpověď #70 kdy: 10. 06. 2018, 19:44:30 »
Mě hodně chybí v linux parametrický 3D modeling ala Fusion 360. FreeCAD jde jakž takž, ale na Fusion 360 to fakt nemá.

Také jsem se snažil překousnout freecad, ale potřeba něco opravdu udělat převážila. Free vmware player, licence win 7 za pár stovek, nainstalované za chvíli (nejvíc času zabralo nalezení iso vmware addons s drivery), zapnutá HW akcelerace a fusion 360 šlape dobře i na letité X220 s HD3000, externí QHD 32" na dokině. Ukládám rovnou na nasdílený adresář svého linuxového homu, takže win jen pro to fusion, žádný brzdící antivir apod. Zpět z fullscreenu do linuxu přes jednu klávesovou zkratku. Nedovedu si představit, že bych přitom nebyl v linuxu a neměl standardní nástroje, na které jsem zvyklý. To bych zase nic neudělal... Pro mě jsou win jen spouštěč win aplikací.

dustin

« Odpověď #71 kdy: 10. 06. 2018, 19:48:58 »
Když se mě běžný uživatel PC zeptá, proč by měl používat linux namísto Win, tak v podstatě žádné výhody pro něj nejsou (krom toho, že je linux zdarma).

Běžný uživatel neumí ani jedno rozumně používat, natož nainstalovat. Takže potřebuje na každou blbost někoho znalého. Mně jakožto jejich adminovi šetří linux mraky času. Samozřejmě jej nebudu instalovat tomu, kdo primárně potřebuje speciální aplikace nebo musí spolupracovat na dokumentech v ms officech (v mém případě projektant s autocadem).

Standa123

« Odpověď #72 kdy: 10. 06. 2018, 21:20:35 »
Když se mě běžný uživatel PC zeptá, proč by měl používat linux namísto Win, tak v podstatě žádné výhody pro něj nejsou (krom toho, že je linux zdarma).

Běžný uživatel neumí ani jedno rozumně používat, natož nainstalovat. Takže potřebuje na každou blbost někoho znalého. Mně jakožto jejich adminovi šetří linux mraky času. Samozřejmě jej nebudu instalovat tomu, kdo primárně potřebuje speciální aplikace nebo musí spolupracovat na dokumentech v ms officech (v mém případě projektant s autocadem).

Tak to asi máte lidi za blbce. Mám v okolí několik kámošů co Win používají velmi dobře a linux jim nic navíc nenabízí, spíš naopak nejsou tam profi aplikace.

dustin

« Odpověď #73 kdy: 10. 06. 2018, 21:30:27 »
Ti se ale o svůj komp umí postarat sami. Běžný uživatel nic takového neumí a vůbec netuší, co v případě jakéhokoliv problému dělat, kromě zvednutí telefonu... Umí zase jiné věci.

KoXz666

« Odpověď #74 kdy: 11. 06. 2018, 00:56:41 »
Pribylo tu toho tolik, ze nevim na co reagovat.. Tak to jen shrnu.. Nebyl moc cas se to mu o vikendu venovat, ale.. Netusil jsem ze slax je urceny jen pro cd a usb, ale povedlo se mi ho dostat na disk, akorat nefungoval v terminalu prikaz apt instal xxxx.. Takze jsem mozilu nahodil jen jako modul.. Sice fungovala, ale pri pokusu prehrat video se kousla.. Takze z toho co jsem zkousel spolehlive fungoval jen knoppix v dvd verzi.. Takze je ocividne, ze pokud chci to pc provozovat, tak to bez vetsiho disku nepujde. Chce to nejaky plnohotucnejsi system aby to slapalo.. Nebo lepsi znalost linuxu.. Mohl bych zkusit jeste nejake to xubuntu, ci opensuse, zda by se to nechovalo lepe nez knoppix, ale bez vetsiho uloziste se prozatim nepohnu..