[...] na dekstop pro širší veřejnost ještě dlouho ne". Pár lidem jsem nahodil Linux jako desktop a po vychytání trablů (mnou; pokud/když nějaké byly) a drobném vysvětlení, že disk C a D není a soubory .exe jsou k ničemu, to provozují v pohodě. Ale není to tak, že bych jim dal CD/DVD a řekl "Tak si to nainstaluj a používej", takhle to ještě dlouho fungovat nebude...
ono zalozi co je to za BFU, nekdo muze mit vice problemu s Windows, treba potkal sem par lidi co kdyz se snazili preinstalovat Windows tak narazili na to ze nemeli ovladace na touschreen, nebo sitovku, nebo wifi, nebo zvukovku, nebo, tiskarnu... rekl sem jim at si stahnou Xubuntu, nainstalovali si to sami, ovladace resit nemuseli, vse fungovalo rovnou, tiskarna zacla tisknout par vterin po pripojeni do USB, Software si nainstalovali sami, resp. v zakladu Firefox a Libreoffice uz meli, takze vetsinou slo o doinstalovani VLC a GIMP, dalsi programy si vybrali sami dle screenshotu v Software...
BFU táta. Dostal na PC Linux s tím, že nový Windows neumím "ochcat" (a za licenci peníze dávat nebudeme). Měl OpenSUSE a teď má Ubuntu. Spokojenej. Jen si musel zvyknout na jiný programy. PC má "vše by Intel" a wifi Atheros, takže bez problémů. Jinde jsem zprovozňoval starej noťas, kde už byl trabl s grafikou NVidia - moc stará, takže nutný jít s ovladačem na cerzi ~173 a s tím nižší X server atd. atd. Nakonec hodinka dvě práce a noťas jede dodnes.
Co se trablů s ovladači a programy ve Windows týče, nekomentuji. V Linuxu jsou obdobný problémy, i když s poněkud standardním HW (Intel, Atheros, běžné tiskárny) jede vše samo.
Standa123: Vždycky bude SW, kterej na Linuxu nepojede. Pro běžný uživatele se ale najde vše potřebný. I to modelování (pro laika) existuje, těžko se ale najde alternativa pro nějaký vyšší komerční SW.
Který software postrádám na Windows: Konzoli. Tam zmenším dávkou obrázky, rozstříhám video, převedu video do jinýho formátu, spustím si Python/Perl/PHP skript, nastavím databázi, naformátuji disky, připojím se a spravuji jiné své počítače, pustím si hudbu, ovládám hlasitost, připojím se k síti, nastavím si vlastní servery/služby, ... Dnes v konzoli dělám běžně to, co jsem dříve dělal přes nějaké (často omezující) GUI.
V Linuxu mi chybí Total Commander. Je mu blízko Krusader (dokonce je o něco lepší), ale nebudu kvůli němu tahat do systému závislosti. Midnight Commander je fajn, ale není uživatelsky tak příjemnej jako TC.