no nic, podělal se mi post a originál textu nemám, tak to ve stručnosti napíšou znovu.
Zajímá mě volba Processor Power Efficiency Policy(LowPow, Balanc, HigPerf) v nastavení UEFI počítače a její vliv na chod (a zda se projevuje na více OS, stejně, různě, zda musí být podpora v OS), zda se tato volba nějak propaguje do OS a zda je tuto hodnotu (nebo nastavení, co tato volba řídí) nějak možné přečíst nebo snad i přepsat.
Co se týče obsáhlosti, stačí mi vědět, jak se to projeví na spotřebě, odezvě CPU v klidu, a v nějaké zátěži citlivé na čas (zpracování hudby v DAW programech). A nějaký princip, co vlastně tahle volba řídí:
-nestačí mi lapidární vysvětlení, že buď "nastavuje, že procesor nastavovat vyšší výkon i za každou cenu (High) nebo že bude zvyšovat výkon, ale jen v mezích, aby to moc nezasáhlo spotřebu (Low) nebo něco mezi tím(Balanc)" - pokud to tak opravu je.
-Naopak nepotřebuji výčet algoritmů, které tohle chování řídí (nějaké prediktory spotřeby, sledování zátěže). Nějak, rámcově, co to vlastně dělá, a tedy plus jak to funguje.
Stačil by mi odkaz klidně, ale inc takového jsem nenašel (našel jsem jen ten výtah nastavení UEFI, který říká, jaké to má hodnoty ale o principu nic)
A Zda to souvisí se Speed shift. Má domněnka je že ne že tahle volba již byla v nastavení již před skylake (Tedy před speedshiftem)
Odpovídá třeba hypoteticky tahle volba parametru EPP (Energy power policiy), což je parametr speedshiftu 0—255 který nějak prioritizuje spotřebu vs výkon? Další z parametrů Speeedshiftu ("SST" / HWP) je Min a Max hodnota, což je jen minimální a maximální násobič (x100MHz) frekvence