Nevýhodou je a) situace, kdy PDF nemá elektronický podpis - tam nese zákazník riziko na DPH (prokazatelnost)
To bych neviděl jako riziko. Zákon o DPH nevyžaduje ani na papírovém daňovém dokladu podpis (ostatně, viděl jste někdy podpis na faktuře za telefon, elektřinu, ...).
b) situace, kdy sice podpis obsahuje, ale ten za rok či dva expiruje a bylo by vhodné řešit přerazítkování dokumentů (tuším co tři roky, dle doby platnosti).
Podle mě jste zamotal dvě věci do sebe. PDF faktura není elektronický doklad, to je listina zaslaná elktronickými prostředky. Podpis výstavce na ní není potřeba a není tedy ani potřeba přerazítkovávat.
Paradoxem je, že pokud najedete opravdu na elektronické faktury (strojovou výměnu informací), tak tam už zákon požaduje elektronický podpis a tedy i Vámi zmiňovanou povinnost přerazítkovávat. Podle mě je ten stav nesmyslný, cár papíru bez podpisu uznávat, ale elektronickou výměnu ne.
Druhým paradoxem je, že pokud příjemce chce listinnou fakturu uchovávat elektronicky (na straně příjemce), tak ji musí opatřit takovými záznamy, aby bylo jasné, kdo a kdy provedl konverzi do elektronické podoby, a že dokument nemohl změnit obsah. Takže pokud Vám přijde PDF faktura, tak ji můžete vytisknout a znovu skenovat, nebo si ji nechat v původní formě. Ale musíte doplnit kvalifikovaný podpis osoby, která dokument do elektronické archivace zařadila (a přerazítkovávat!). Tedy: listinný doklad může PŘÍJEMCE elektronicky, ale podpis musí doplnit on. Tím podpisem se neověřuje pravost dokumentu jako takového, ale jen to, že od určitého orazítkovaného data už nebylo s dokumentem manipulováno. Mně to přijde jako pěkná kokotina, raději ten samý dokument vytisknu a zařadím do šanonu, což státu stačí.
A opět by bylo nutné mít pořešen elektronický archív - tedy věc, které účetní nerozumí.
Absolutní souhlas. IT oddělení klidně archiv zavede, ale nebude to zadarmo. Ale ani IT ani účetní nejsou ta správná oddělení, která by měla provádět kontrolní činnost nad archivem dokumentů - jestli funguje správně, neztrácí data, dokumenty jsou průkazné a neměnné v čase, ... Takže ještě se musí zapojit management, aby tento proces zpracoval. Je to obdoba toho, že manažer čas od času projde účtárnou a vidí, jestli jsou lejstra v šanonech a skříních, jestli je místnost zamykaná atd. Do takových pakáren v elektronické podobě se firmám jednoduše nechce.