Plat nad 100 tisíc pro programátora v Praze

kilar

Re:Plat nad 100 tisíc pro programátora v Praze
« Odpověď #330 kdy: 17. 09. 2018, 22:03:34 »
Tahle diskuze mi furt vrtala v hlavě, a přemýšlel jsem jestli fakt dnes mají programátoři v Praze plat 100 tisíc. Nakonec jsem dal výpověď a našel si novou práci (C# backend) a mám přes kilo na HPP :-) Jestli budu muset dělat přesčasy uvidím, snad ne. A kolega (C++, Linux) taky odešel z práce a má prý v nové práci dostal taky kilo. Ti, co zůstali mají méně.

tralala

« Odpověď #331 kdy: 17. 09. 2018, 22:03:43 »
Poviem ti co je lepic kodu podla mna

Oslovil ma jeden typek ze ai dal spravil backend frontend a ansroid appku firme ale su pre neho pomali a nemaju ma neho cas a zle sa s nimi pracuje.

Pozrel som backend, normalny spring boot, rest, db pod tym, ten kod bol nemastny neslany ale slak ho traf ale co ma dostalo bolo ze to nemalo ANI JEDEN test. Cely backend s asi 30 endpointami bol napisany bez jedineho testu stylom pokus omyl, toto je pre mna definicia cisteho amaterstva a lepicstva a toto v dnesnej dobe produkuju IT firmy a davaju si za to platit. Odstupil som od tej spoluprace lebo sa toho neda chytit bez toho aby sa to nerozpadlo.

Staci?

A ja Ti poviem príklad z praxe. Úspešná firma vyvíjajúca dlhé roky čisto bankové softvéry, neustále rastúca a testy nepíšu tiež. Takže sú to lepiči?

Podla mna ano, ja testujem core veci cez testy a na ostatne su testeri ktori to este testnu po mne a napisu na to integracne a do produkcie mame este tri prostredia a to robime "len" viac menej jednoduche veci s par milionmi zakaznikov (momentalne tusim 4)

Takze to ze netestuju je minimalne silno podozrive :D jak vedia ze im to funguje? Debuguju v produkcii? :D

Wichser

« Odpověď #332 kdy: 17. 09. 2018, 22:09:16 »
Takze to ze netestuju je minimalne silno podozrive :D jak vedia ze im to funguje?
Existují i jiné metody než testy.

Lama

« Odpověď #333 kdy: 17. 09. 2018, 22:22:58 »
Tak budíček - crrrrrrrrrrrrr - a zpátky do reality!  ;) :P ;D

jpu

« Odpověď #334 kdy: 18. 09. 2018, 06:54:15 »
To by ma veeeelmi zaujimalo, ze ci aj ti, ktori programovali v 90tich rokoch a rokoch po mileniu, boli lepici kodu. Ak si dobre pamatam, vtedy o nejakych unittestoch ani nebolo pocut, nie to pisat nejaky unittest v nejakom c++. To urcite nie je lepic, ak nepise unittesty. Netrep blaboli

Inkvizitor

« Odpověď #335 kdy: 18. 09. 2018, 07:23:56 »
To by ma veeeelmi zaujimalo, ze ci aj ti, ktori programovali v 90tich rokoch a rokoch po mileniu, boli lepici kodu. Ak si dobre pamatam, vtedy o nejakych unittestoch ani nebolo pocut, nie to pisat nejaky unittest v nejakom c++. To urcite nie je lepic, ak nepise unittesty. Netrep blaboli

Z jistého pohledu mohou být spíš spíš lepiči ti programátoři, kteří potřebují testy. Napíšou pár řádek, test neprojde, zkusí něco změnit, pořád ne, zase něco, furt ne, napotřetí test projde: hurá, jsme borci. Funguje nám to dobře - sice nevíme přesně proč, ale test je v klidu.

Další takový skvělý nástroj je debugger - nevíme přesně, co ten kód znamená, tak si v tom chodíme debuggerem, nastavíme breakpointy, koukáme do proměnných - aha, tady je chyba (teda asi). Necháme kód pořád stejně zaprasený, ale teď už jsme tu chybu opravili (snad) - můžeme slavit.

UF

« Odpověď #336 kdy: 18. 09. 2018, 08:00:39 »
... tady je zas nablito ...

tralala

« Odpověď #337 kdy: 18. 09. 2018, 08:52:36 »
no mam dost :D chlapci strapnili ste sa teraz brutalne :DD to sa mi asi sniva

clovek ktory v roku 2018 netestuje co robi je lopata lopatacka :DD neskutocneeee, ved tato diskusia je zaplavena lopatami, jeden mi to hovori ze dokonca ten co testuje musi byt lepic :DD hahahaha sa zobudte, druhy tu hovori ze ci su lepici ti ktori programuju nejaky bankovy system bez testov

WTF ? :D

tralala

« Odpověď #338 kdy: 18. 09. 2018, 08:59:16 »

kokos co tu trepes o 90tych rokoch? To mna nezaujima ako sa programovalo pred 30 rokmi, co to sem tahas? Co ja viem ci to boli lepici? Preco na tom teraz zalezi? Sak vtedy bola aj uplne ina metodika ako sa veci robili ci nerobili. Urcite svoj program testovali aj oni nejako, co ja viem jak? Miesas hrusky s jablkami. Co ja viem ci bol vtedy niekto lepic? Ako to mam vediet vobec? Nezil ani som neprogramoval v tej dobe.

Lepic je podla mna ten ktory nevie co robi, nema k tej praci vyvinutu nejaku metodiku, nie je to lajdak ... je to subor cnosti a vlastnosti ktore musis ako vyvojar mat aby si nebol lopata, nech sa nachadzas v akejkolvek dobe.

tralala

« Odpověď #339 kdy: 18. 09. 2018, 09:01:20 »
*je to lajdak ...

jpu

« Odpověď #340 kdy: 18. 09. 2018, 09:52:05 »
Takze lepic si ty. Spravne sme k tomu dospeli. Vacsinou lepici sedia v korporaciach robiac hovno a beru za to prachy cez titanov. To su lepici, pretoze ta firma potrebuje urgentne lepica a nie cloveka, ktory bude riesit problem poriadne. Testy nezarucuju, ze nie si lepic. V 90tich sa kodilo poriadne. Dnes sme lepici, lebo pouzivame uz hotove frameworky. Dokonca aj na unittesty je framework, takze opat lepic

Inkvizitor

« Odpověď #341 kdy: 18. 09. 2018, 10:05:44 »
Takze lepic si ty. Spravne sme k tomu dospeli. Vacsinou lepici sedia v korporaciach robiac hovno a beru za to prachy cez titanov. To su lepici, pretoze ta firma potrebuje urgentne lepica a nie cloveka, ktory bude riesit problem poriadne. Testy nezarucuju, ze nie si lepic. V 90tich sa kodilo poriadne. Dnes sme lepici, lebo pouzivame uz hotove frameworky. Dokonca aj na unittesty je framework, takze opat lepic

Tady by to chtelo definovat pojmy:

1. Lepic = clovek, ktery lepi dohromady prefabrikovany kod
2. Prasolepic = lepic, v jehoz kodu se nikdo poradne nevyzna
3. Prasotestlepic = prasolepic, ktery zna moderni metodiky

tralala

« Odpověď #342 kdy: 18. 09. 2018, 11:06:22 »

Ako vies ze robim hovno? :D To je trochu odvazne tvrdenie bez toho ze vies kto som a co robim a ake mam za sebou uspechy, ak by si ma stretol v realnom zivote tak by si len sklopil usami. Ja riesim problem poriadne, to ze ty sedis niekde kde lepite neznamena ze lepia vsetci.

Opat tocis o niecom co som nikdy nepovedal. Nikto nepovedal, ze si lepic a lopata preto, pretoze pouzivas hotovy framework. JASNE ze kazdy normalny developer dneska pouziva frameworky.

Ked ich nepouziva, nie je to lepic ani nelepic. Lepit sa daj aj s aj bez frameworkov a vobec nejde o to, ci pouzivas framework alebo nie, aby si bol ci nebol lepicom a lopatou.

Ja by som nikdy nenazval lepica clovekom, ktory pouziva framework - efektivne a na to na co je urceny - pre to, aby firma pre ktoru pracuje dosiahla jeho pracou zisk.

Ja neviem na co ty chodis do prace ale ja tam idem zarobit peniaze a ked mi k tomu cielu pomoze aj framework, tak ho pouzijem. Ked mi ho netreba alebo ked sa vyzaduje naprogramovat nieco "na zelenej luke", no tak spravim to.

jpu

« Odpověď #343 kdy: 18. 09. 2018, 11:16:05 »
Sklopil usami? Nj. pred lepicmi v angulari ci reacte asi netreba sklapat usami :D

tralala

« Odpověď #344 kdy: 18. 09. 2018, 11:18:35 »
Sklopil usami? Nj. pred lepicmi v angulari ci reacte asi netreba sklapat usami :D

neprogramujem ani v jednom tebe prave spomenutom