Legislativa o uvádění výrobků na trh něco požaduje po výrobcích, distributorech, co musí splnit a doložit pro to, aby dané zařízení mohliu uvést na trh.
Zákon o elektronických komunikacích (ZoEK, č. 127/2005 Sb.) stanovuje, co musí splnit zařízení, abych je mohl uvést do provozu. Splnění a doložení tohoto je vůči kontrole z ČTU zcela na provozovateli tohoto zařízení. Že to doloží na základě prohlášení o shodě od distributora/výrobce nebo s krabičkou koupenou na Alixu si zajde do zkušebny, kde mu za patřičý poplatek danou shodu s požadavky deklarují, to je zcela věc toho provozovatele, jak to zařídí, aby mu to ČTU uznalo.
Pokud budu mít auto v dokonalém technickém stavu, splňující všechny technické požadavky, ale nebudu mít v kapse malý techničák, tak mám pro Policii ČR auto nezpůsobilé k provozu, to je úplně stejné.
Zkrátka musím pro ČTU uznatelným způsobem doložit, že zařízení splňuje stanovené podminky pro provoz. Jestli je v dané chvíli opravdu splňuje/nesplňuje, tak to je věc druhá, ale opět za to odpovídá provozovatel, že splňuje.
Co musí splnit wifi krabička, to je řečeno ve VO-R/12/09.2010-12. Toto VO-R vydal ČTU na základě oprávnění, které mu k tomu uděluje ZoEK pro vydávání všeobecných oprávnění. Jak postupuje ČTU, pokud nedoložím požadované parametry, pokud ČTU zjistí, že zařízení deklarované parametry nesplňuje, či zařízení provozuji v rozporu s oprávněním, opět řeší ČTU.
Uvědomte si, že odpovědnost je zcela na provozovateli zařízení vůči ČTU. Pokud mi prodejce prodá nefungující krám, k němu si vymyslí prohlášení o shodě od stolu, já jej koupím a zapnu, tak v případě problému/kontroly budu plně sejmut já a je na mě, ať si pak v soudním sporu to sekundárně řeším s prodejcem. V praxi, pokud ČTU shledá takovou situaci, tak obvykle mi zakáže zařízení provozovat a půjde sám ve spolupráci s ČOI po tom dovozci/prodejci v EU a žádat po něm nápravu/zákaz prodeje/dovozu.
Jestli jsem si to ale sám dovezl pro sebe a svoji potřebu, je zcela na mě přesvědčit ČTU, že zařízení splňuje - může mi uznat papír vytištěný z webu čínského výrobce, ale také nemusí (zvláště pokud z papírů nebude patrné, že by byl vystaven ve spolupráci s notifikovanou/autorizovanou osobou pro uvádění výrobků na EU trh) a pak se můžu radostně s ČTU soudit. :-)