Podle mě je ta otázka* postavená špatně. Když už chci mít server, tak chtě nechtě budu muset mít nějakou politiku jeho správy**. A to je imho přesně to, v čem se jednotlivé systémy dost výrazně liší - do jaké politiky správy pěkně zapadají a do jaké ne - narozdíl od možnosti nainstalovat software A,B,C, kterou mají všechny vesměs stejnou. Teda aspoň pokud A,B a C jsou OSS a/nebo pro ně nepožaduji komerční podporu.
Takže já bych se zaměřil spíš na otázky tohodle typu:
1. Chci, aby nové verze systému vycházely předvídatelně? (vím, že za půl roku vyjde nová verze, takže se na to už teď chci začít připravovat a testovat kompatibilitu aplikací s novým systémem)
2. Chci, aby byly do systému downportovány bezpečnostní opravy? (takže mám jistotu, že po dobu podpory jedné verze systému se nebudou měnit verze software a knihoven v něm)
3. Je pro mě důležité mít novější verze knihoven, nebo mi jde spíš o to, vyladit aplikace pro konkrétní verze a potom na to co nejdelší dobu co nejmíň sahat?
4. Budu potřebovat si nějaký software sám do systému instalovat? (např. z důvodu, že potřebuji novější verzi, jiné volby při překladu apod.)
5. Chci mít možnost sám jednoduchým způsobem posuzovat aplikaci jednotlivých bezpečnostních patchů?
6. Budu chtít do systému aplikovat vlastní patche? (z jakéhokoli důvodu...)
7. Kolik incidentů týkajících se funkčnosti očekávám denně/týdně/měsíčně a jak rychlé řešení očekávám? Jak velké ztráty mi způsobí nefunkčnost na hodinu/den/týden?
atd. atd. atd.
Z toho, cos napsal, se dají předpokládané odpovědi na tyhle otázky vytušit - ale právě jenom vytušit...
Pokud by mě zaujaly otázky 1 a 2, šel bych do Centosu, pokud 4-6, šel bych do FreeBSD, pokud by mě nakopla otázka 7, zvažoval bych asi nějaký komerční systém, popřípadě pojištění atd.
--------
* tj. otázka "chci provozovat A,B,C - co si mám dát za distribuci"
** žádná politika je taky politika...