Kubuntu a Nas synology

Alik007

Kubuntu a Nas synology
« kdy: 23. 05. 2018, 18:39:01 »
Zdravim přátelé tučňáka
Už x let používam kubuntu 14.04 LTS a už dřív jsem si pořídil NAS Synology DS 214SE. Problém je v přístupu na NAS nebo respektive v přehrávání videí z nasu v Kubuntu. Na NAS se dostanu a můžu procházet soubory a složky a můžu zobrazovat i fotky ale když chci přehrát video tak to nejde a VLC hlásí chybu mrl. Zkoušel jsem jinej přehrávač i jinej filemanager a taky nic. Zkusil jsem jiný distro a v mintu to fungovalo bez problémů. Další distro kde to fungovalo tak je starý xubuntu 12.04 z mého netbooku a pak ještě testovaný ubuntu s rozhraním cinammon a tam to taky šlo. Když jsem stáhl mint (ten stejnej) jen s rozhraním KDE tak to zase nešlo. Na Nas se bez problémů dostanu z windowsu i ze smart tv tabletu s androidem i z telefonu. Usoudil jsem tedy že problém bude asi v rozhraní KDE. Má někdo podobnou zkušenost ? Případně jak řešit ?
Jediný řešení co mi funguje na Kubuntu je XBMC ale je to na můj vkus trochu kostrbaté. Radši bych ze složky si vybral co chci přehrát.
Díky za návrhy nebo rady.

nobody(ten pravej)

Re:Kubuntu a Nas synology
« Odpověď #1 kdy: 23. 05. 2018, 19:08:25 »
spravne si shrnul ze nejde o distro, ale o KDE, to si zpristupnuje sitove disky pres KIO slaves, a asi (nepouzivam KDE ani Synology) je v tomto nejakej problem(tim ze s jine DE je to ok) pokud bys pripojil sitovej disk jinak(napr.) tak by to Vlc bralo jako lokalni soubory a normalne prehralo...

dalsi vec pak je ze mas startou verzi VLC, od verze 3 podporuje Sambu a v KDE se ma chovat lepe, muzes zkusit bud VLC z nejakeho PPA (pokud najdes >=3.0 pro 14.04 ;-) nebo zkus Kubuntu 18.04 kde je jednak o dost novejsi KDE a zaroven VLC 3.0...

Alik007

« Odpověď #2 kdy: 23. 05. 2018, 19:49:40 »
Zkusil jsem na notebooku kde mam Kubuntu 18.04. VLC je ve verzi 3.0.1 a otevíram přes dolphin. VLC vždy hodí chybu MRL. Nahodil jsem i na starší kubuntu 14.04 VLC 3.0.1 a stejný problém. (Nové VLC jsem instaloval přes snap)
Jak mam tedy postupovat ? Existuje nějaké elegantnější řešení něž mountování disků ?
Proč tedy v XBMC to jde přehrát ? Jede snad nějak mimo OS ?

Kate

« Odpověď #3 kdy: 23. 05. 2018, 20:08:42 »
Zkusil jsem na notebooku kde mam Kubuntu 18.04. VLC je ve verzi 3.0.1 a otevíram přes dolphin. VLC vždy hodí chybu MRL. Nahodil jsem i na starší kubuntu 14.04 VLC 3.0.1 a stejný problém. (Nové VLC jsem instaloval přes snap)
Jak mam tedy postupovat ? Existuje nějaké elegantnější řešení něž mountování disků ?
Proč tedy v XBMC to jde přehrát ? Jede snad nějak mimo OS ?

XBMC ti nejspíš nepoužívá připojenou Sambu disk přes KIO, ale připojil sis to přímo v něm.

https://pointieststick.wordpress.com/2018/01/17/videos-on-samba-shares/
tl;dr – Kio přehrávači předá adresu videa na samba share. Jenže pokud máš na sambě heslo, nemůže ho aplikaci předat – ta si musí buď o heslo požádat sama, nebo si ho vytáhnout z KWallet.

Možná řešení co mě napadají (mimo zjevného a nejspíš nechtěného „mít share bez hesla“):
1) Zkusit smplayer, osobně mi fungoval.
2) Počkat na VLC 3.0 (bude umět tahat hesla z KWallet)
3) Připojit sambu napřímo (https://wiki.archlinux.org/index.php/Samba#Automatic_mounting)
4) Rozchodit na NAS DLNA server. Synology to určitě umí a přehrávat pak z VLC není žádný problém.

Alik007

« Odpověď #4 kdy: 23. 05. 2018, 20:26:02 »
Takže pro mě přichází v úvahu jen třetí nebo čtvrtá možnost. VLC mam 3.0.1 a SMPlayer mi nejde. Chce jen místní soubory.
Kwalet nepoužívam. dá se teda nějak VLC dát heslo aby to jelo ?
Další řešení jsou až jako plán B :D

Kate

« Odpověď #5 kdy: 23. 05. 2018, 20:41:19 »
Takže pro mě přichází v úvahu jen třetí nebo čtvrtá možnost. VLC mam 3.0.1 a SMPlayer mi nejde. Chce jen místní soubory.
Kwalet nepoužívam. dá se teda nějak VLC dát heslo aby to jelo ?
Další řešení jsou až jako plán B :D

A víš že podle všeho ano? :D
https://i.imgur.com/IVkGZDB.png
Vyzkoušeno, otvírání videí ze samby funguje. https://i.imgur.com/xhmUCMW.png
Nějak mě to nenapadlo, normálně VLC vůbec nepoužívám.

Alik007

« Odpověď #6 kdy: 23. 05. 2018, 20:56:26 »
Moooooooooooc díky !!!!!!!!!!!!!! Funguje to !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nové VLC a jede to bez problémů. Nastavil jsem si nas a ono to jede jak na 18.04 tak i na 14.04 ... Mam radost jak malej jarda :D
Díky Díky Díky Díky Díky Díky Díky Díky Díky Díky Díky Díky Díky Díky Díky Díky Díky Díky Díky :)