Jaké distro s XFCE

fedorac

Re:Jaké distro s XFCE
« Odpověď #30 kdy: 23. 05. 2018, 11:03:17 »
Fedora je v poho, a upgrade na novejsi fungovaly az snad na 1 vyjimku pres 15 verzi zpatky (dokonce jsem na to kdysi delal i nejaky skript, kterej to zkousel :)

LarryLin

« Odpověď #31 kdy: 23. 05. 2018, 12:01:04 »
- Manjaro určitě nechci, nemám rád jejich Grub a tak nějak mě to distro asi vadí...
Jen ze zvědavosti, co myslíš tím "jejich Grub"?

Za sebe doporučuji taky něco založené na Archu. Ale pokud předpokládáš, že budeš v budoucnu spravovat servery (třeba i svoje privátní), tak zvol desktopovou distribuci podle toho co budeš chtít mít na serveru, usnadníš si tím život. Takže pokud by na serveru byl RHEL, CentOS, tak doporučuji na desktop Fedoru.

U Debianu jsem se nemohl domluvit s jejich správcem balíčků - Synaptikem, neukazovaly se mi v něm lokálně nainstalované balíčky, takže ten ti doporučit nemohu. Navíc se připrav, že jeden balíček na Archu budeš mít na Debianu rozdělený třeba na 3 balíčky, pro mě je to také nevýhoda.

Vilith

• 663
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 23. 05. 2018, 12:05:22 »
Za mne na webove servery patri Debian, pro konzervativce RH/CentOS (treba Oracle DB oficialne podporuje jen RH)
Ale kolik lidi, tolik chuti...

LarryLin

« Odpověď #33 kdy: 23. 05. 2018, 12:26:57 »
Za mne na webove servery patri Debian, pro konzervativce RH/CentOS (treba Oracle DB oficialne podporuje jen RH)
Ale kolik lidi, tolik chuti...
Od Redhatu cítím více iniciativy pro nové vlastní projekty. Debian vidím spíše jako správce balíčků bez vlastních projektů. Z tohoto důvodu bych na komerční server volil RHEL/CentOS, ale jak říkáš kolik lidí...

« Odpověď #34 kdy: 23. 05. 2018, 12:43:11 »
Gentoo of course

nvm1

« Odpověď #35 kdy: 23. 05. 2018, 13:15:23 »
- Manjaro určitě nechci, nemám rád jejich Grub a tak nějak mě to distro asi vadí...
Jen ze zvědavosti, co myslíš tím "jejich Grub"?
Vraj dual boot zvykol byt problem na manjare. update-grub prehladava niektore distra (antergos?) velmi dlho. V pripade grubu z ineho distra treba upravit parametre, inak z neho manjaro nenabehne.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #36 kdy: 23. 05. 2018, 14:22:51 »
[...] U Debianu jsem se nemohl domluvit s jejich správcem balíčků - Synaptikem, neukazovaly se mi v něm lokálně nainstalované balíčky [...]
Synaptic lokalne nainstalovane normalne zobrazuje, jestli nebyl problem ze si neinstaloval lokalne balicky, ale naprasaka "make install" ;-)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #37 kdy: 23. 05. 2018, 14:32:53 »
- Ubuntu - nemám osobní zkušenosti, tudíž netrpím žádnými předsudky. Je pravda, že vývojáři Xubuntu jsou zároveň vývojáři XFCE? Jak moc je Xubuntu bloated?
- Zatím mě asi nejvíc zaujal Debian Stable s čistým XFCE.... ale tam budou ta chvíli ty balíčky asi opravdu hodně staré. Blbá otázka: jak stabilní je Sid v porovnání s třeba Archem?
Ano nekteri vyvovjari Xubuntu a Xfce jsou provazani, trochu napovi napr. kdyz kouknes na https://blog.xfce.org/ a das si vyhledat Fedora, nenajdes nic... Debian najdes, Xubuntu najdes vice... napr. u predposledniho zapisku o novem Xfce Settings:
Xfce Settings 4.12.3: Available in Debian Unstable and Ubuntu 18.04 “Bionic Beaver”. Included in Xubuntu 18.04.
Xfce Settings 4.13.2: Available in the Xubuntu QA Experimental PPA

dalsi vec je, kdyz si stahnes Live FedoraXfce, DebianXfce, CokolivXfce a porovnas s Xubuntu tak uz to vychozi odladene prostredi plus navic opatchovane knihovny pro lepe citelne pisma je v Xubuntu proste videt... a jak sem psal s 18.04 + XubuntuDev PPA nemam problemy a mam posledni verze Xfce...

LarryLin

« Odpověď #38 kdy: 23. 05. 2018, 14:56:53 »
[...] U Debianu jsem se nemohl domluvit s jejich správcem balíčků - Synaptikem, neukazovaly se mi v něm lokálně nainstalované balíčky [...]
Synaptic lokalne nainstalovane normalne zobrazuje, jestli nebyl problem ze si neinstaloval lokalne balicky, ale naprasaka "make install" ;-)
Ne, naprasaka určitě nee :-) Mám dojem, že jsem ani nekompiloval, jen instaloval stažený balíček. Ještě to teda zkusím až budu mít chvilku, abych Debianu nekřivdil, každopádně vím, že Synaptic nebyl tak intuitivní a rychlý jako Pamac na Archu. U Archu je nalezení balíčku otázka 3 sekund.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #39 kdy: 23. 05. 2018, 15:28:03 »
[...] instaloval stažený balíček [...] Synaptic nebyl tak intuitivní a rychlý jako Pamac na Archu. U Archu je nalezení balíčku otázka 3 sekund.
jakkoliv instalovany deb v synaptiku videt urcite bude ;-) ad rychlost, sice ne v Debianu(nemam na zeleze), ale Xubuntu, synaptic, dam hledat xfce a za 0.3s vidim vysledky ;-) pokud necham vybrane "Hledat v: Nazev a popis(nemas to proto pomale?)" tak to trva 2s... a kdyz uz teda merim, tak v terminalu pres "dpkg -l *xfce*" to mam za 0.05s a pokud by tazatele zajimali verze balicku (Xubuntu 18.04 + XubuntuDev PPA) tak to sem rovnou hodim :-)
Kód: [Vybrat]
ii  libxfce4panel-2.0-4                             4.12.2-1ubuntu1            amd64        Xfce4 panel libraries (GTK3 variant)
ii  libxfce4panel-2.0-dev                           4.12.2-1ubuntu1            amd64        Xfce4 panel libraries (GTK3 variant)
ii  libxfce4ui-1-0:amd64                            4.13.4-1ubuntu1            amd64        widget library for Xfce - Gtk+2 variant
ii  libxfce4ui-2-0:amd64                            4.13.4-1ubuntu1            amd64        widget library for Xfce - Gtk+3 variant
ii  libxfce4ui-2-dev:amd64                          4.13.4-1ubuntu1            amd64        Development files for libxfce4ui - Gtk+3 variant
ii  libxfce4ui-common                               4.13.4-1ubuntu1            all          common files for libxfce4ui
ii  libxfce4ui-utils                                4.13.4-1ubuntu1            amd64        Utility files for libxfce4ui
ii  libxfce4util-bin                                4.13.1-1~18.04             amd64        tools for libxfce4util
ii  libxfce4util-common                             4.13.1-1~18.04             all          common files for libxfce4util
ii  libxfce4util-dev:amd64                          4.13.1-1~18.04             amd64        Development files for libxfce4util7
ii  libxfce4util7:amd64                             4.13.1-1~18.04             amd64        Utility functions library for Xfce4
ii  libxfcegui4-4                                   4.10.0-4                   amd64        Basic GUI C functions for Xfce4
ii  xfce4-appfinder                                 4.12.0-2ubuntu2            amd64        Application finder for the Xfce4 Desktop Environment
ii  xfce4-battery-plugin                            1.1.0-1                    amd64        battery monitor plugin for the Xfce4 panel
ii  xfce4-clipman                                   2:1.4.2-1                  amd64        clipboard history utility
ii  xfce4-clipman-plugin                            2:1.4.2-1                  amd64        clipboard history plugin for Xfce panel
ii  xfce4-cpufreq-plugin                            1.1.3-1                    amd64        cpufreq information plugin for the Xfce4 panel
ii  xfce4-cpugraph-plugin                           1.0.5-1build1              amd64        CPU load graph plugin for the Xfce4 panel
ii  xfce4-datetime-plugin                           0.7.0-1ubuntu1             amd64        date and time plugin for the Xfce4 panel
ii  xfce4-dict                                      0.8.0-1                    amd64        Dictionary plugin for Xfce4 panel
ii  xfce4-diskperf-plugin                           2.6.1-1                    amd64        disk performance display plugin for the Xfce4 panel
ii  xfce4-fsguard-plugin                            1.1.0-1                    amd64        filesystem monitor plugin for the Xfce4 panel
ii  xfce4-genmon-plugin                             4.0.1-1                    amd64        Generic Monitor for the Xfce4 panel
ii  xfce4-goodies                                   4.12.4                     amd64        enhancements for the Xfce4 Desktop Environment
ii  xfce4-indicator-plugin                          2.3.4-0ubuntu1             amd64        plugin to display information from applications in the Xfce4 panel
ii  xfce4-mailwatch-plugin                          1.2.0-2ubuntu2             amd64        mail watcher plugin for the Xfce4 panel
ii  xfce4-messenger-plugin                          0.1.0-6build1              amd64        Dbus messages plugin for xfce4-panel
ii  xfce4-mount-plugin                              1.1.2-1                    amd64        mount plugin for the Xfce4 panel
ii  xfce4-netload-plugin                            1.3.1-1                    amd64        network load monitor plugin for the Xfce4 panel
ii  xfce4-notes                                     1.8.1-1                    amd64        Notes application for the Xfce4 desktop
ii  xfce4-notes-plugin                              1.8.1-1                    amd64        Notes plugin for the Xfce4 desktop
ii  xfce4-notifyd                                   0.4.2-0ubuntu2             amd64        simple, visually-appealing notification daemon for Xfce
ii  xfce4-panel                                     4.12.2-1ubuntu1            amd64        panel for Xfce4 desktop environment
ii  xfce4-panel-dev                                 4.12.2-1ubuntu1            amd64        Xfce4 panel development files
ii  xfce4-places-plugin                             1.7.0-3                    amd64        quick access to folders, documents and removable media
ii  xfce4-power-manager                             1.6.1-0ubuntu1             amd64        power manager for Xfce desktop
ii  xfce4-power-manager-data                        1.6.1-0ubuntu1             all          power manager for Xfce desktop, arch-indep files
ii  xfce4-power-manager-plugins                     1.6.1-0ubuntu1             amd64        power manager plugins for Xfce panel
ii  xfce4-pulseaudio-plugin:amd64                   0.4.1-0ubuntu1             amd64        Xfce4 panel plugin to control pulseaudio
ii  xfce4-quicklauncher-plugin                      1.9.4-11build1             amd64        rapid launcher plugin for the Xfce4 panel
ii  xfce4-screenshooter                             1.9.2-1~18.04              amd64        screenshots utility for Xfce
ii  xfce4-sensors-plugin                            1.3.0-1~18.04              amd64        hardware sensors plugin for the Xfce4 panel
ii  xfce4-session                                   4.12.1-3ubuntu3            amd64        Xfce4 Session Manager
ii  xfce4-settings                                  4.13.2-0ppa1~18.04         amd64        graphical application for managing Xfce settings
ii  xfce4-smartbookmark-plugin                      0.5.0-0ubuntu1             amd64        search the web via the Xfce4 panel
ii  xfce4-statusnotifier-plugin                     0.2.1-0ubuntu1             amd64        plugin to display status notifiers in the Xfce4 panel
ii  xfce4-systemload-plugin                         1:1.2.1-0ubuntu1           amd64        system load monitor plugin for the Xfce4 panel
ii  xfce4-taskmanager                               1.2.0-0ubuntu1             amd64        process manager for the Xfce4 Desktop Environment
ii  xfce4-terminal                                  0.8.7.3-0ubuntu1           amd64        Xfce terminal emulator
ii  xfce4-timer-plugin                              1.7.0-1~18.04              amd64        timer plugin for Xfce panel
ii  xfce4-verve-plugin                              2.0.0-1~18.04              amd64        Verve (command line) plugin for Xfce panel
ii  xfce4-volumed                                   0.2.0-0ubuntu2             amd64        volume keys daemon
ii  xfce4-wavelan-plugin                            0.6.0-1                    amd64        wavelan status plugin for the Xfce4 panel
ii  xfce4-weather-plugin                            0.8.10-1                   amd64        weather information plugin for the Xfce4 panel
ii  xfce4-whiskermenu-plugin                        2.2.0-1~18.04              amd64        Alternate menu plugin for the Xfce desktop environment
ii  xfce4-xkb-plugin                                1:0.8.1-1                  amd64        xkb layout switch plugin for the Xfce4 panel
ii  xfdesktop4                                      4.13.1-1ppa2~18.04         amd64        xfce desktop background, icons and root menu manager
ii  xfdesktop4-data                                 4.13.1-1ppa2~18.04         all          xfce desktop background, icons and root menu (common files)

andrej

« Odpověď #40 kdy: 23. 05. 2018, 16:06:30 »
Zatím díky všem za reakce.
- Fedora doporučena jedním slovem: nemám s ní žádné zkušenosti a vzhledem k tomu jak často jsou release trochu pochybuju i stabilitě
Fedoru mam ako primarny desktop vela rokov. Upgrade medzi verziami je nutne po 12 mesiacoch ked Fedora prestava podporovat actual-2 verziu (teraz vydali f28 takze konci podpora f26). Samotne upgrade je uz niekolko releasov bez problemov (chce to jeden restart). Vo Fedore mas skutocne nove veci. Ak pod stabilitou myslis ze tam nic nepada tak skutocne tam nic tam nepada - standardny uptime notebooku pri dennom sleepovani mam 100+ dni a restartujem len kvoli update jadra (od januara 2018 celkom casto).

Ak ale chces nieco konzervativne (s trochu horsou podporou hw) tak skus CentOS+XFCE.

LarryLin

« Odpověď #41 kdy: 23. 05. 2018, 16:31:21 »
jakkoliv instalovany deb v synaptiku videt urcite bude ;-)
Tak jsem to chtěl zrovna zkusit. Hmm, jak se vlastně přes Synaptic instaluje lokální balíček? Když kliknu pravým v Thunaru a dám Otevřít pomocí > Synaptic, tak se nic nestane a když dám v Synapticu Soubor>Výběr>Přidat stažené balíky, tak to taky nejde.

ad rychlost, sice ne v Debianu(nemam na zeleze), ale Xubuntu, synaptic, dam hledat xfce a za 0.3s vidim vysledky ;-) pokud necham vybrane "Hledat v: Nazev a popis(nemas to proto pomale?)" tak to trva 2s... a kdyz uz teda merim, tak v terminalu pres "dpkg -l *xfce*" to mam za 0.05s
S těma sekundama mě neber doslova. Ty 3 sekundy jsem počítal i se spuštěním správce balíčků Pamac.
Na Archu:
- Jeden klik (1 sekunda) spuštění Pamac
- Napsání jména balíčku (1 sekunda)
- Vyhledání balíčku - automaticky se hledá i v popisu (1 sekunda)
- Heslo se zadává až při instalaci balíčku

Na Debianu9:
- Po naběhnutí Debianu9 (XFCE) jsem spustil Synaptic
- Objevila se hláška "Nelze získat exkluzivní přístup. Tohle obvykle znamená, že jiný správce balíků (jako apt-get nebo aptitude) již běží...".
- Důvodem hlášky je zřejmě hledání aktualizací, takže musím několik minut počkat.
- Po spuštění to chtělo heslo (1 sekunda)
- Kliknutí do inputu Rychlý filtr (1 sekunda)
- A pak následuje to co je pro mě nejpomalejší - hledání správného balíčku. Příklad: "Mesa". Na Archu mám na prvním místě balíček "Mesa", ale co mám zvolit u Debianu? "libglapi-mesa" nebo "mesa-utils" nebo "libgl1-mesa-glx". Asi bych to po nějakém čase zjistil a možná ty názvy mají nějakou logiku, ale pro neznalého je to chaos.

Danny

« Odpověď #42 kdy: 23. 05. 2018, 16:51:21 »
LarryLin: lokální balíček v deb-based distrech instaluji na řádce pomocí "gdebi" - dotáhne mi k němu i závislosti

LarryLin

« Odpověď #43 kdy: 23. 05. 2018, 16:56:03 »
LarryLin: lokální balíček v deb-based distrech instaluji na řádce pomocí "gdebi" - dotáhne mi k němu i závislosti
A Synaptic sám nedokáže instalovat lokální balíčky?  :o

nobody(ten pravej)

« Odpověď #44 kdy: 23. 05. 2018, 18:19:26 »
@LarryLin to uz je jina, zadne "prioritni" pozice vyhledavani nenabizi...
k instalaci lokalniho balicku, Synaptic to (primo) nepodporuje, ta volba "Pridat lokalne stazene" je parova k volbe nad tim "Vygenerovat script pro stazeni balicku" a slouzi to k tomu aby na 1 PC s pristupem k netu si stahl z repositaru hromadu balicku a ty pak prenesl na jine pc bez internetu a naimportoval je...
na instalaci se pouziva nastroj gdebi(dotahujici zavisle balicky) kterej funguje jak z radky, tak s gui pro asociaci *.deb v Thunaru(ci jinem FM)