Tablet 8'' s rozlisenim 2000x1500px. ... Pokud se pouziva jen na cteni, tak staci nabijet jednou za 5-7dnu. Komu to nestaci, tak 12000mAh powerbanka je dneska uz celkem levna.
Jako výhoda čtečky je obrovská životnost na baterii, malá váha a dobrá čitelnost na slunci. Tablet ani jedno nemá a už vůbec ne s powerbankou - to je absurdní nápad.
A pro tebe speciálně, výdrž na baterii se počítá na hodiny a ne dny. Odhadl bych, že běžný tablet vydrží svítit tak maximálně deset hodin a to nesmíš na sluníčko abys nemusel hodně jasnit. Nehledě na fakt, že žere i pohotovostní režim, u čtečky ani ne. Se čtečnou přečteš klidně dvě knihy a vydrží bez nabíječky dlouho.
Tvoje 5-7 dní? nevim, ale záleží jestli čteš - nesmyslný údaj.
Reagoval jsem na toho, kdo se ptal. Otazka sice je ktera ze 2 ctecek, ale ja mam zkusenost, ze po prechodu na tablet, bych se v tuto chvili na ctecku nevracel. Mam Paperwhite prvni inkarnaci, takze dneska uz je to zas trochu dal, ale obcas si zajdu do nejakeho showroomu kouknout jak vypadaji aktualni modely a nic me neoslovilo. Nevidel jsem jeste Kindle Oasis, kde konecne trochu zvetsili display.
Pri cteni je pro mne dulezite:
- DPI - aby pismena mela co nejvic vyhlazeny okraj (= presne oblouky s kontrastnim prechodem). Proto je dulezitych 2000x1500 na 8'' - pomer stran 4x3! ne ty de*ilni 16:9. Muj stary kindle ma 170DPI - tady se vubec nechyta. 300DPI (drzeno v showroomu) mi porad u toho einku prijde nejake rozmazne okraje pisma. Pri nizkem DPI pro stejnou citelnost musi jit velikost pismen nahoru. Tim se 6'' stava "jeste mensim"
- kontrast pismo / pozadi - na kindlu je to vsechno odstin sede, na tabletu mam vyssi kontrast
- plocha na cteni - 6'' u kindlu je prece jen malo
- moznost cist PDF - na eInku je to bohuzel porad masochismus. PDF maji vetsinou kvalitnejsi sazbu v porovnani se stejnou knihou v ePub nebo amazonim formatu. Mel jsem Kindla DX, ale toho mi bohuzel jednou nekdo slohnul

(( tam ty PDF byla schudna.
Na polednim slunci v lete bych to asi uplne nedal. Staci ale zajit do stinu a kontrast na tabletu je uz docela v pohode. Za techhle podminek ctu jen vyjimecne. V tech dulezitych parametrech pro mne jednoznacne vitez tablet. Kdyz k tomu pridam moznost si pustit video, nebo hledat neco na mape, pripadne mindmapy, jsou i moznosti malovani nejakych schematek a pod - tady je vetsi plocha oproti telefonu jednoznacne plus.
Rozdil vahy mezi tabletem a kindlem - ~130g
Powerbanka - tohle je potreba skutecne jen na nejakem 3tydennim prechodu Islandu nebo Gronska.
Mam tablet u ktereho muzu nastavit performance. Hlavne ctu, tak mam stazene na minimum, za normalnich okolnosti mam jas na 1/3maxima. Vydrzi na jedno nabiti k tem 9hod, kdyz nemel vic jak 2 roky tak vic jak 10.
Nevim jak kdo, ale ja kdyz mam denne na cteni 2hodiny tak to je hodne. Tim jsem se dostal na 5 dnu mezi nabijenim. Ty dny maji smysl v tom - ze nabiju tablet o vikendu a vicmene do konce tydne nemusim resit kde je nabijecka. A souvisi to i s tim, ze baterie jsou dimenzovane na urcity pocet nabiti.
Kindle (obecne eInk) bych vyuzil opravdu jen kdybych se jel nekam na tyden valet na plazi, na plnem slunci a cetl jenom beletrii. K tomu se ale v podstate vubec nedostanu.