Je situace ohledně bezpečnosti Androidu opravdu tak bizarní?

anonym

Nikdy jsem mobily zrovna moc neřešil, dokud jsem nepřešel na živnost a na cloud. Situace okolo systému Android mi přijde v IT světě opravdu dost bizarní. Ještě nikdy předtím tady nebyl operační systém, kde jeho výrobce by dodával updaty maximálně po dobu 2-3 let a to ještě navíc na zařízení, ve kterém máte potencionálně, díky cloudu, všechna svá osobní data, a které by po těch 2-3 letech vlastně mělo přijít do koše, protože je už po bezpečnosntních aktualizacích.

Trh navíc zaplavuje velká spousta levných Androidů a ještě ke všemu čínských značek a už jsem četl několik informací o tom, že se zde angažuje i čínská vláda.

A Google Pixel, kde by si snad člověk mohl myslet, že bude větší pořádek, tak má aktualizace jen na 3 roky!!! Např. Nexus 6P, který někdy před 2-3 roky stál přes 20000,- Kč, má v letošním roce 2018 svou poslední aktualizaci! Reálně si člověk takové zařízení koupí, aby mu vydrželo tak 4 roky minimálně!

Srovnejte si tu absurdní situaci třeba s Windows nebo Linuxem, vžyť ty mají bezpečností aktualizace přes 5 let!

Jeden můj bývalý zaměstnavatel doknce plošně ve všech zemích zakázal nákup jakýchkoliv telefonů se sytémem Android a to právě z bezpečnostních důvodů - to se ani nedivím.

Zrovna jsem se třeba zajímal o to, jak zašifrovat android disk a hned pod tutoriálem byl odkaz s bezpečnostní dírou, díky keré jde šifrování snadno prolomit a dotyčný dokonce k tomu dal utilitu na GitHub!

Takže já prostě dám 20000,- za Google pixel 2, protože asi těžko seženu něco lepšího. Ten se prodává už tak rok, takže po koupi mám aktualizace už jen na další 2 roky.

A neříkejte, že si stejně každé 2 roky obměňujete telefon, protože to je vaše vychcanost vůči zaměstnavateli - to on vám to kupuje, takže vy mu neřeknete "Hele Karle, já jsem s mobilem spokojenej, on ještě 2 roky poslouží", místo toho berete nový mobil, protože proč ne, když je to "zadarmo". Chtěl bych vidět, jak byste si koupili telefon za 15k za svoje a za 2 roky ho dávali pryč.

Zvarok

Re:Je situace ohledně bezpečnosti Androidu opravdu tak bizarní?
« Odpověď #1 kdy: 08. 04. 2018, 12:49:23 »
Windows maju bezpecnostne aktualizacie 10 rokov. Hovorim o Win 7, 8 a Windows 10 LTSB.

Jenda

« Odpověď #2 kdy: 08. 04. 2018, 12:59:29 »
Ja svuj osobni telefon menim kazdy 2 roky.
Nexus 5 to byl posledne a vymenil jsem ho za 1+ 3T, jeden stal 9k druhej 14k, predtim jsem mel radku levnejch pseudo telefonu.
Muj soucasnej telefon bude mit podporu jeste nejaky rok dva, pak se ho proste zbavim a koupim si dalsi telefon za 15k.
Jen aby sis nemyslel, ze to nikdo nedela za svoje prachy.

Abych rekl neco konstruktivniho, pokud te zajima dlouhodoba podpora a udrzitelnost, kup si mobil (nebo pocitac) od Apple.
V posledni dobe sice jejich produkce nevzbuzuje nejlepsi dojem u uzivatelu, ale zadnej dalsi notebook ti nebude fungovat po 6 letech s aktualnim operacnim systemem tak jako stary macbooky. Pritelkyne ma iPhone 4s doted, krome toho, ze nemuze nainstalovat spoustu appek, protoze ma porad puvodni ios, tak telefon funguje vcetne baterky perfektne. Zadny dalsi zarizeni co jsem potkal, tohle nedokazalo v masovym meritku. Jen muj nazor ne univerzalni pravda.

« Odpověď #3 kdy: 08. 04. 2018, 13:07:21 »
Nemá smysl porovnávat dobu dodávání bezpečnostních aktualizací, když zároveň neporovnáte dobu životnosti zařízení, kde se ten systém používá.

anonym

« Odpověď #4 kdy: 08. 04. 2018, 13:16:14 »
Nemá smysl porovnávat dobu dodávání bezpečnostních aktualizací, když zároveň neporovnáte dobu životnosti zařízení, kde se ten systém používá.

Jakože životnost zařízení jsou 2 roky? Pane Jirsák, to si je nesmíte už chodit kupovat na ebay.com, vy škudlile jeden! Nevidím důvod, proč by životnost vlajkových lodí neměla být srovnatelná s notebooky.

Zvarok

« Odpověď #5 kdy: 08. 04. 2018, 13:42:03 »
Zivotnost mobilov je urcite viac ako 3 roky.

Mobily od Microsoft mali tusim dobu podpory iba 3 roky. Jak je na tom apple?

macpac

« Odpověď #6 kdy: 08. 04. 2018, 14:07:41 »
Vlastnim Lumii(Nokia) 735 od roku 2014 a cca dva tydny zpet aktualizace (W10M) takze zivotnost je dlouuha.
Skoda toho ze se founy uz neprodavaji a system je odepsan.

Nox

« Odpověď #7 kdy: 08. 04. 2018, 14:15:13 »
Ono to az tak bizardni neni. Android a zarizeni na kterych bezi proste neni system delany na vami popispovane veci. Je to jen pomerne omezena hracka, snazit se jej pouzivat k pracovnim vecem nebo do nej davat soukroma data je samozrejme nesmysl.

Kkt1

« Odpověď #8 kdy: 08. 04. 2018, 14:25:01 »
Historicky se smlouvy na mobilni sluzby delali na 2 roky, v cene dostal uzivatel i novy mobilni telefon pri prodlouzeni pausalu. S timhle se potkate na nejvetsich trzich kde se telefony prodvaji. Takze vetsina vyrobcu telefonu pocita s tim, ze jednou za 2 roky (plus treba rok na skladech u uvadeni na trh) se ty telefony obmenuji, tudiz pro vetsinu vyrobcu nema smysl udrzovat aktualizace u starsiho hardveru. Z prvotniho prodeje ma vyrobce penize, z toho ze telefon prodate za polovinu nekomu jinemu uz penize vyrobce primo nema. Vetsina mobilnich operatoru s timhle taky pocita a treba ty nejdrazsi telefony obvykle nabizeji premiovym zakaznikum, u nejvyssich pausalu atd. Jenom male procento lidi si kupuje spickovy telefon a k tomu treba predplacenou kartu za 150 na 3 mesice. Procento uzivatelu kterym se nelibi nedostupnost aktualizaci pro telefon po 4 letech je mizive. Za vsim jsou prachy. Pokud nemas na to kupovat si jednou za rok nebo za dva telefon za 20-30k, kup si jednou rocne telefon za 4tis, budes mit mozna aktualizace a v pripade ze uz ne, tak si proste koupis dalsi levny telefon.

.

« Odpověď #9 kdy: 08. 04. 2018, 14:40:36 »
Aktivně používám 2 staré telefony, ale nečekám, že by je někdo podporoval, když je to dneska prostě spotřební zboží s novým modelem každých pár měsíců.

Jaký sis na letošek vybral kalendář, aby se v něčem utopilo ještě pár kaček navíc? Prej ochcávání zaměstnavatele, hňupe :)

fg

« Odpověď #10 kdy: 08. 04. 2018, 14:49:18 »

Jakože životnost zařízení jsou 2 roky? Pane Jirsák, to si je nesmíte už chodit kupovat na ebay.com, vy škudlile jeden! Nevidím důvod, proč by životnost vlajkových lodí neměla být srovnatelná s notebooky.
Drahej a levnej telefon má stejnou životnost. Připlácíš za exkluzivitu. To je jak auto za 300k a za 900k. NIkdo nečeká, že to za 900k vydrží 3x dlouho.

anonym

« Odpověď #11 kdy: 08. 04. 2018, 14:55:45 »

Drahej a levnej telefon má stejnou životnost. Připlácíš za exkluzivitu. To je jak auto za 300k a za 900k. NIkdo nečeká, že to za 900k vydrží 3x dlouho.

Takže Samsung vs Honor je fifty fifty mi chceš říct?

fg

« Odpověď #12 kdy: 08. 04. 2018, 15:10:36 »
Nevidím důvod, proč by životnost vlajkových lodí neměla být srovnatelná s notebooky.
[/quote]Takže Samsung vs Honor je fifty fifty mi chceš říct?
[/quote]No myslel jsem od stejné značky. Jestli koupíš Samsung nebo nejhorší čínu z ebay tak to asi rozdíl bude ... používej mozek.

androidx

« Odpověď #13 kdy: 08. 04. 2018, 15:24:44 »
... Situace okolo systému Android mi přijde v IT světě opravdu dost bizarní ... Trh navíc zaplavuje velká spousta levných Androidů a ještě ke všemu čínských značek ...  Jeden můj bývalý zaměstnavatel dokonce plošně ve všech zemích zakázal nákup jakýchkoliv telefonů se sytémem Android a to právě z bezpečnostních důvodů - to se ani nedivím ... A neříkejte, že si stejně každé 2 roky obměňujete telefon ...
Telefon je stejně jako ostatní elektro krámy něco čemu se říká spotřební elektronika. Zařízení jsou levná, ale určená k rychlé obměně. Výrobci nemají důvod udržovat dlouhou podporu protože to z jejich pohledu nedává smysl. A dávaji si velký pozor aby nějaké zařízení nepřekonalo předpokládanou životnost. Nástrojem k tomu se říká kurví-ko. To je prostě známá věc a tak to funguje. nevím, proč se tomu zrovna u telefonu divíš.

A pak ten kdo si koupí telefon za 20k a tohle nechápe se diví.

A co se týká té tvé pohádky o zákazu androidích telefonů ... to povídej babičce.

meheh

« Odpověď #14 kdy: 08. 04. 2018, 15:34:38 »
Zivotnost mobilov je urcite viac ako 3 roky.

Mobily od Microsoft mali tusim dobu podpory iba 3 roky. Jak je na tom apple?

Apple je na tom prekvapivo vcelku dobre, doba podpory iPhonov aktualizaciami je skoro 5 rokov...
iPhone 4S - vydany 10/2011 - posledna verzia OS vydana 08/2016 - celkova podpora 4 roky a 10 mesiacov
iPhone 5 - vydany 09/2012 - poosledna verzia OS vydana 07/2017 - celkova podpora 4 roky a 10 mesiacov
iPhone 5S - vydany 10/2013 - stale podporovany (k dnesnemu dnu je to 4 roky a 6 mesiacov), momentalne posledna verzia OS vydana 29/03/2018