Jak zůstat v aktuálním adresáři po ukončení Midnight Commander

JenTak

Re:Jak zůstat v aktuálním adresáři po ukončení Midnight Commander
« Odpověď #15 kdy: 06. 04. 2018, 00:00:28 »
Tak jinak, když se někdo zeptá, proč nevidí z auta přes sklo, tak mu poradíš co? Ať rozbije okno nebo ať si ho umyje? mě totiž všichni radíte to první. Proč bych měl spouštět program příkazem mc když ho můžu přece spouštět příkazem ./nejaka/cesta/k/m/c/mc.  :-\
Ale ne, ty budeš pořád používat příkaz mc. Akorát tím nebudeš spouštět přímo program mc, ale skript mc-wrapper.sh, který ti zařídí tu funkcionalitu, kterou potřebuješ. Navenek se nic nezmění, prostě se ti spustí mc jako doteď, akorát po ukončení budeš v tom posledním adresáři.
Aha, tak to se všem omlouvám, pochopil jsem to jinak.
BTW: Není přece jen lepší zapnout to v nastavení přímo v konfiguraci mc?

jezura

« Odpověď #16 kdy: 06. 04. 2018, 07:45:02 »
Tohle se pokud vím uvnitř mc nastavit nedá. Právě proto je součástí instalace mc i ten wrapper skript.

« Odpověď #17 kdy: 06. 04. 2018, 09:39:35 »
Tak jinak, když se někdo zeptá, proč nevidí z auta přes sklo, tak mu poradíš co? Ať rozbije okno nebo ať si ho umyje? mě totiž všichni radíte to první. Proč bych měl spouštět program příkazem mc když ho můžu přece spouštět příkazem ./nejaka/cesta/k/m/c/mc.  :-\
Ale ne, ty budeš pořád používat příkaz mc. Akorát tím nebudeš spouštět přímo program mc, ale skript mc-wrapper.sh, který ti zařídí tu funkcionalitu, kterou potřebuješ. Navenek se nic nezmění, prostě se ti spustí mc jako doteď, akorát po ukončení budeš v tom posledním adresáři.
Aha, tak to se všem omlouvám, pochopil jsem to jinak.

To nejde ani jit nemuze, protoze synovsky proces nemuze udelat zmenu adresare u rodice. Proto je ten wrapper script, ktery se spousti jako "source" (tecka v bashi) a vlastne vygeneruje prikazy, ktere udela rodicovsky shell.

Danny

« Odpověď #18 kdy: 06. 04. 2018, 09:42:50 »
vysvětlení, proč nutno takto:

z UNIXových principů: potomek nemůže ovlivnit proměnné prostředí, aktuální adresář atd. předka: pokud pustíte mc jako binárku, je potomkem shellu a proto v něm nemůže změnit adresář, z principu

z tohoto důvodu je třeba alias, který pustí skript v aktuálním shellu - a není to možno nastavit přímo v mc

tečka pouští skript v aktuálním shellu a ten skript používá nějaký mechanismus, aby zjistil, kde mc skončil a do tohoto adresáře přepne

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 06. 04. 2018, 10:07:24 »
sice to neni reseni ale mne uplne staci skryt obe okna a mam terminal tam kde jsem byl nez jsem skryl okna

x14

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 06. 04. 2018, 12:32:42 »
sice to neni reseni ale mne uplne staci skryt obe okna a mam terminal tam kde jsem byl nez jsem skryl okna
Přesně tak Ctrl+O a jedu.
Akorát pak většinou končím tím, že zapomenu, že už jsem v mc a spouštím ho v něm znova :)