Sepnutí LED tranzistorem - výpočet odporu pro bázi

kfz

Re:Sepnuti ledky tranzistorem - vypocet odporu pro bazi
« Odpověď #15 kdy: 04. 04. 2018, 18:13:10 »
Jsou tu prave hodnoty:
Collector-Emitter Saturation Voltage, Base-Emitter Saturation Voltage a DC Current Gain.

Z tech sem vychazel a vyslo mi ze odpor se bude pocitat pro "spotrebic" co ma odber 5V a proud 5mA.  Tedy 12V-5V=7V/0.005 = 1400 Ohm a tenhle odpor by mel v tomto obvodu zajistit plne otevreni tranzistoru. Ale nejsem si prave jistej touhle uvahou.
Tak to by mě zajímalo, odkud berete 5 voltů úbytek na tranzistoru. To by byl hodně špatný spínač. ;-) Protože počítáte rezistor do báze tranzistoru, zajímá vás napětí pro bázi-emitor, které je 700, potažmo 900 mV pro různé proudy (viz. datasheet). Tedy 0,7V resp. 0,9V! Neříkám, že to nesepne, ale nevím, jak ten tranzistor vydrží dlouho. Navíc je dobré se snažit o co nejnižší spotřebu obvodu.

PS: Už vidím, kde to berete. :-) To jsou absolute maximum ratings - tedy hodnoty na hranici výdrže toho tranzistoru. ;-)

Ok tak tedy nejlepe je asi druhy graf. Sedi na to co rikate. Pri nejakych 0,7 by se mel plne otevrit.
Vysledny odpor by se tedy pocital pro "spotrebic" 0,7V 100mA.
100mA jste našel proud pro kolektor, Vás zajímá proud pro bázi. Tzn. Ib tak max. 5mA. Ostatně v prvním příspěvku jsem ty hodnoty vypsal. Jde o řádek s názvem "Base-Emitter Saturation Voltage".

MarSik

« Odpověď #16 kdy: 04. 04. 2018, 18:17:57 »
Při 20mA Ic je samozřejmě Vbe cca 0.7V, ale na těch přibližných hodnotách to nezmění nic podstatného.

Pro OOO: Zajímá Vás hlavně Figure 1 (příp. 4 pro lepší detail) a Figure 2, ze kterých vyčtete co potřebujete. Ve shrnutí je to všechno pro jiná napětí (je to měřené na Vce = 5V).

Milfaus

« Odpověď #17 kdy: 04. 04. 2018, 18:21:54 »
Jen rada, pokud máš ten tranzistor připojený k nějaké logice (ESP/RPI), odděl to! Nepřipojuj ten tranzistor přímo k RPI/ESP. Dej tam do cesty, PROZATÍM, nějaký logický obvod, který to bude spínat. Jednak si většina TTL poradí s rozdílem 3.3V/5V, kdy s 5V se líp "svítí" i "spíná" třeba relátko. Tranzistor prošlehneš raz dva a můžeš si odpálit i tu logiku. Mezi logiku a ten obvod ale i tak potřebuješ vrazit nějaký rezistor, který by případně omezil zkratový proud, kdybys to celé uškvařil. Až ti to bude super fungovat, stejně doporučuji dávat mezi výstup RPI/ESP a spínací tranzistor rezistor o takové velikosti, abys ani ve zkratu nepřekročil maximální povolený proud pro hradlo.

Drž se poučky "Nespal to, ani když to budeš spínat do zkratu!".

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 04. 04. 2018, 18:32:05 »
Ledka je pripojena na C. Ja potrebuji vypocitat odpor pro bazi tranzistoru. Potrebuji ziskat hodnotu, ktera tranzistor plne otevre.

Aha. Tak to by bylo pozadovany proud na vystupu deleno h21 + nejaka rezerva tak, aby nebyl prekrocen max proud baze. Proud v kolektoru si spocitas z napajeciho napeti - ubytek na tranzistoru 0.6 V - ubytek na ledce 2 V a z toho, ze vis, ze je tam 500 Ohm predradny odpor. Vysledny odpor pro bazi zaokrouhlis podle rady na nejblizsi nizsi hodnotu a pak budes premyslet, jestli vytvori vhodne vetsi proud, nez je proud pozadovany.

H21 by asi odpovidalo tomu, co nazyvaji Hfe, tedy 100 az 800. Pro vypocet pouzij 100.

anonym

« Odpověď #19 kdy: 04. 04. 2018, 18:57:07 »
Já mám elektro prumku a tranzistory jsem za život probíral několikrát, vč. základů el. na informatice VŠ. |Vždycky to byla pruda a memorování. Až nyní na rootu jsem se dozvěděl, že když mám zesilovací činitel tranzistoru 100, tak mi ten tranzistor pustí vždy právě jen 100-násobek proudu, který jde do báze, nehledě na to, jaké napětí mám na zdroji. Zkoušel jsem si to v Simulátoru a fakt to tak funguje. Kdybych tuhle Ameriku objevil už na průmyslovce, tak jsem dneska elektronik a ne programátor.

A ne, nejsem blbec, a kdybych se zeptal svých spolužáků, tak ze 30 lidí by mi to bylo schopno říct tak max 5, ani to ne. Tak nevím, když si vzpomenu na ty dědy co nás učili elektroniku, tak buďto jsme jim něco udělali a oni nám to za trest neřekli, nebo to byli debilové.

Kit

« Odpověď #20 kdy: 04. 04. 2018, 18:58:11 »
Koukám, že už z prvního grafu DS se dá bez počítání vyčíst potřebný proud do báze.

Ctu spravne prvni graf, druha krivka od osy x -> IB = 100µA  a napeti?

Napětí je takové, které potřebuješ ztratit na tom rezistoru v bázi, tedy 5V-0,7V. Z toho vychází 43kΩ, použiji poloviční 22kΩ.

Kit

« Odpověď #21 kdy: 04. 04. 2018, 19:01:58 »
Tak nevím, když si vzpomenu na ty dědy co nás učili elektroniku, tak buďto jsme jim něco udělali a oni nám to za trest neřekli, nebo to byli debilové.

Zřejmě jste je tak prudili, že jim to sebralo chuť vám něco vysvětlovat a řekli vám, ať si to najdete v učebnici.

anonym

« Odpověď #22 kdy: 04. 04. 2018, 19:31:01 »
Tak nevím, když si vzpomenu na ty dědy co nás učili elektroniku, tak buďto jsme jim něco udělali a oni nám to za trest neřekli, nebo to byli debilové.

Zřejmě jste je tak prudili, že jim to sebralo chuť vám něco vysvětlovat a řekli vám, ať si to najdete v učebnici.

Máš u mě stokorunu, když mi to v nějaké soudobé české učebnici pro střední školy najdeš. My mělí základy od Blahoše, neviděl jsem to ani v jednom dílu a slovní úlohu tohoto typu, kdybychom ji řešili, bych si určitě pamatoval, protože se jedná o naprostý dealbreaker.

MarSik

« Odpověď #23 kdy: 04. 04. 2018, 19:41:08 »
H21 by asi odpovidalo tomu, co nazyvaji Hfe, tedy 100 az 800. Pro vypocet pouzij 100.

hfe je doslova zesílení pro malé signály (malé h) v dopředném směru (f) v zapojení se společným emitorem (e). To samé občas najdete i jen jako "beta".

gll

• 429
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 04. 04. 2018, 20:00:30 »

Máš u mě stokorunu, když mi to v nějaké soudobé české učebnici pro střední školy najdeš. My mělí základy od Blahoše, neviděl jsem to ani v jednom dílu a slovní úlohu tohoto typu, kdybychom ji řešili, bych si určitě pamatoval, protože se jedná o naprostý dealbreaker.

jiní se to naučili javamane.

kfz

« Odpověď #25 kdy: 04. 04. 2018, 20:07:44 »

Mám doma Jan Maťátko, Elektronika ISBN 80-85970-42-2, nové vydání je tady:
https://www.moja-kniha.cz/kniha/elektronika

V mojí je to strana 116.

Napsal bych ti číslo účtu, ale kvůli té stovce se mi nechce.

Kit

« Odpověď #26 kdy: 04. 04. 2018, 20:14:01 »

Sice jsem ji neviděl, ale na stránkách https://eluc.kr-olomoucky.cz/verejne/lekce/586, kde se to nachází, je často citována učebnice "KOUTNÝ, Jaroslav a Ivo VLK. Elektronika I".

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 04. 04. 2018, 20:26:52 »
My mělí základy od Blahoše, neviděl jsem to ani v jednom dílu a slovní úlohu tohoto typu, kdybychom ji řešili, bych si určitě pamatoval, protože se jedná o naprostý dealbreaker.

Pokud to neni proto, ze jsi nedaval pozor, tak by me zajimalo, kde berou ty tlacenky na psani ucebnic.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 04. 04. 2018, 20:28:34 »
hfe je doslova zesílení pro malé signály (malé h) v dopředném směru (f) v zapojení se společným emitorem (e). To samé občas najdete i jen jako "beta".

Aha, jsem si rikal, z ceho tu zkratku vystourali. Jinak h male, ale to bych musel badat, jak napsat jeste mensi 21.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 04. 04. 2018, 20:29:32 »
Napsal bych ti číslo účtu, ale kvůli té stovce se mi nechce.

Dej mu adresu na paypal, to das z pameti.