Zavřít okno v OS X (nikoli, Cmd W, Cmd Q) . klávesou.

macík

Re:Zavřít okno v OS X (nikoli, Cmd W, Cmd Q) . klávesou.
« Odpověď #15 kdy: 26. 03. 2018, 13:27:25 »
ale mě semafóry nezajímají, mě zajímájí klávesy

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 26. 03. 2018, 19:09:20 »
ale mě semafóry nezajímají

To je ale chyba, takto te driv nebo pozdeji zajede autobus.

macík

Aha, tak to je mi líto, naštěstí to aspoň přejelo jen hlavu...

oamam

« Odpověď #18 kdy: 27. 03. 2018, 21:35:46 »
zkus `sudo halt`, klavesy k tomu rozhodně potřebuješ

macík

mě zajímá, jestli to má nějak OS X sladěno, že zkratka bude fungovat prostě nezávisle na programu a nezajímat se o to ,z da okno může mít taby nebo ne a podle toho laborovat s Shiftem k Cmd+W
Ne, protoze je to ve sprave te aplikace. Apple muze pro vyvojare akorat tak vydat seznam klavesovych zkratek (coz provedl) kde pise ktera by se na co mela pouzit.
Obecne plati (neco jako "best practices"):
Jednookenni netabova App: Cmd-W = zavreni App (plati jen u Apps, ktere bez okna nemaji smysl. Prikladem budiz "Předvolby systému". Jinak se to chova jako u viceokenni netabovy App)
Viceokenni netabova App: Cmd-W = zavreni okna
Viceokenni vicetabova App: Cmq-W = zavreni tabu (okna pokud to byl posledni tab), Cmd-Shift-W = zavreni okna se vsemi taby.

Pokud to u App neplati, pak je na vine/rozhodnuti vyrobce App. Nekonzistence klavesovych zkratek je typicky u multiplatformnich Apps (coz zrovna VLC je. I kdyz by mne zajimalo kdes prisel na to ze Cmd-Shift-W dela to co pises*. Moje VLC 3.0 to nedela).

*) Pokud sis to nezmenil. Skoro vsechny klavesovy zkratky jsou uzivatelsky zmenit. Resp. obracene, na skoro vsechny polozky v menu dane App jde namapovat/premapovat klavesovou zkratku. Kdyz treba reknu ze pro Terminal bude Cmd-Q otevreni noveho okna, tak to bude otevreni noveho okna (namisto puvodniho zavreni app).

Presne tak, ale to macikovi nevysvetlis, za 10 minut tady bude dalsi diskuse o tom proc mu nefunguje klavesnice misto mysi nebo nejakou jinou kravinu vymysli...
A je to nějak graficky označeno (např v baru), abych nemusel jak vyjmenovaná slova hádat u každé aplikace, že Předvolby systému jsou jedno oknení aplikace, Terminál bezokenní, Safari vícetabová? Marně jsem třeba myslel, že když v baru je položka okno, že je bezokenní atd.? Nějaký postrk pro uživatele, aby prostě kouknul a viděl

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
A je to nějak graficky označeno (např v baru), abych nemusel jak vyjmenovaná slova hádat u každé aplikace, že Předvolby systému jsou jedno oknení aplikace, Terminál bezokenní, Safari vícetabová? Marně jsem třeba myslel, že když v baru je položka okno, že je bezokenní atd.? Nějaký postrk pro uživatele, aby prostě kouknul a viděl
Normalni uzivatel to neresi a bud klika na cerveny krizek nebo macka Cmd-W/Cmd-Q.
Je to lopata, naradi. Ne tamagotchi.

P.S.: Terminal je nejen okenni, ale dokonce vicetabovy.

Steve

P.S.: Terminal je nejen okenni, ale dokonce vicetabovy.

P.P.S.: Terminal je nejen okenni, ale dokonce vicetabovy a dokonce i kazdy tab muze mit vice panes :-)

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 06. 04. 2018, 13:49:32 »
@Steve: Bez muceni se priznavam ze Terminal.app funkci "Rozdelit v panelu" jsem dodnes nepochopil :-). Jako separatni taby se to nechova.

Vykook

• 135
    • Zobrazit profil
    • homepage
« Odpověď #23 kdy: 06. 04. 2018, 15:15:20 »
@Steve: Bez muceni se priznavam ze Terminal.app funkci "Rozdelit v panelu" jsem dodnes nepochopil :-). Jako separatni taby se to nechova.
Doporučuju Terminal.app vůbec nechápat a rovnou stáhnou iTerm.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 06. 04. 2018, 15:44:27 »
No, a to je prave to. Mne nic nechybi :-)
Vychozi Terminal.app umi taby, umi novy okna, a to je vlastne vsecho co potrebuju. Akorat jsem si kdysi poupravil Basic profil na vetsi font, vetsi okno a klavesovy zkratky aby vic odpovidaly Linuxovymu terminalu.
Protoze i kdyby ten split screen/panes fungovalo jak ma, tak to stejne nevyuziju.

macík

« Odpověď #25 kdy: 06. 04. 2018, 15:50:41 »
jdete po tom jako slepice po flusu, Terminál byl jen příklad, jde o jakoukoli jinou aplikaci, například monitor aktivity. A nechápu radu s červeným Křížkem vole,  ptám se na grafickou "nápovědu" nebo UX "popostrčení uživatele" na rozlišení okkenosti aplikace, aby bez  nutnosti nějakého klikání, najíždění (nebo mačkání alt) nezjišťoval, co vlastně přikaz dělá, jestli zavře aplikaci, okno nebo tab. Aby to prostě bylo vidět samo od sebe, například symbolem čteverčku v baru apod... Jestli znáte pojem UX experience, tak asi víte co myslím... aby zkrátka věci byly viditelné na první pohled ale zároveň aby nezasíraly moc plochu těmi informacmi k nepoznání: Krásný příklad je podtrhávání odkazu v HTML dokumentu, hned je vidět zda jde o odkaz a nemusí se za něj psát cíl URL...

PS: nápověda ani není to, že po spuštění aplikace se zobrazí/nezobrazí okno.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 06. 04. 2018, 16:09:41 »
@macik: Strucne: ne. Pokud nevis, klikas mysi (a tedy uvidis - v menu). Pokud vis, neptas se (protoze to vis).

macík

« Odpověď #27 kdy: 06. 04. 2018, 16:45:35 »
Ale já nevím ani tak.
1. Příklad zavřu myší křížkem vole okno Předvolby systému - ukončí se celý proces, zavřu okno terminálu, aplikace běží.
2. Myší jenom nemám zjistit Altové zkratky v menu aplikací (furt mačkat alt, jestli nějaké položka v menu se nevyskočí)

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 06. 04. 2018, 16:57:05 »
1. "Prevolby systemu" nemaji v menu volbu "Zavrit okno", pouze "Ukoncit predvolby systemu". Terminal (jako priklad) ma navic volbu "Zavrit okno". Cerveny "krizek" je pro zavreni okna, protoze to je to cos tim chtel udelat, zavrit to okno*. Pokud aplikace nema zadny vyznam bez tohohle okna**, pak se zavre i ta aplikace (coz te jako bezneho uzivatele nezajima).
2. Alternativni polozky v menu jsou... alternativni (proto klavesa "Alt"). Obvykle nejsou pouzivany tak casto, proto jsou pro bezneho uzivatele skryte. Pokud ma nekdo touhu to prolezt komplet, pak si to vyzkousi i s altem (a zapamatuje si pro nej uzitecnou zkratku).

*) Okno je okno, ne aplikace.
**) Na vyznamovost se ptej autora aplikace. Faktem je ze po zavreni posledniho okna Terminal.app mi lehce unika smysl aby jeste bezel. Ale neni to nic kvuli cemu by se mel borit svet.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 06. 04. 2018, 17:10:31 »
Jeste k tem otevrenejm aplikacim jako takovych - mam dojem ze ve vychozim stavu dokonce neni ani zaskrtle "Zobrazit indikátory pro otevřené aplikace" v Předvolby systému->Dock. Natolik to je/ma byt nezajimave pro bezneho uzivatele.