Jj, ono stačí většinou procházet wikiny Archu, Ubuntu, Gentoo apod.
Díky, ač mě to samotnému přijde hloupé, tak mě tahle možnost prvotně vůbec nenapadla, a třeba zrovna RedHat má velmi pěknou a moderní "
https://access.redhat.com/documentation/en-us/red_hat_enterprise_linux/7/html-single/system_administrators_guide/index - SYSTEM ADMINISTRATOR'S GUIDE" - kde člověk má velmi ucelené informace o používání moderních nástrojů, například jsem koukal, jak nastavují čas pomocí utility v SystemD oproti starému date.
Asi si to začnu více pročítat.
Rozhodně můj cíl nejsou nějaké distribuce jako Gentoo apod, ale spíše jedu klasický korporát (tj. RedHat/CentOS/OEL či Ubuntu/Debian).
Mě moc jako takové GNU moc nezajímá ani hackování, spíše chci jet podle doporučení výrobců, což je věc, která se mi osvědčila.
Teoreticky bych si mohl udělat nějaké RHCE a to by ty znalosti mohlo posunout na úroveň moderního OS a "best practices".
Na jednom pohovoru mi dokonce řekli, že jsem nějaký zastaralý, když používám Nagios, a tak se třeba taky začínám učit přecházet na Icinga2. Pomalu zjišťuji, že produkty přechází na PostgreSQL místo MySQL, a prostě vývoj...
Ale vím, že jsou na tom lidi i hůř, konzultant u nás v korporátu mě chválil, že jsem při instalaci OS nakonfiguroval IP rovnou v instalátoru (rozuměj přes Network Manageru) a nedělal jsem to ručně v nějakých konfigurácích, protože by to pak s moderními nástroji jako OpenShift nefungovalo.