Alternativu ti nikdo za dacko neda.
Reknu ti, jak jsem se mimo 8h kolo dostal ja - od tretaku stredni sedim/lezim u notebooku a privazanej telefon k hlave a resim, co mne bavi. Prave v tretaku jsme zakladali vpsFree, dneska mne to zivi a mam cas na rozvijeni dalsich takovych aktivit.
Nikdy jsem to nebral jako ziskovou cinnost a jako neco primarne pro moje uziveni, nebo tak.
Vnimam sam sebe jako decko, co si chce celej zivot uzitecne hrat. Mam za sebou prvnich rozumnych 10.000 hodin v necem, mne ted uz zivi a kazdejch dalsich 10k hodin by to melo co do vyznamu/obratu/dosahu zdvojnasobit.
Jdu smerem za otevreny IT, kdyz vsichni programujou, tak mne prijde rozumny zacit resit otevreny vyrobni prostredky a jak upyct ty cipy, pro ktery vsichni umi akorat programovat. Mam svoje boje a tech se drzim, v zivote by mne nenapadlo jit si nekomu tak rict o 8h-na-chleba-vydelek.
Jenomze jsem tohle videl uz davno pred tim, nez bych do pracovniho procesu mel nastoupit a zacal jsem na tom makat vcas.
Nakonec jediny zamestnani, ktery jsem kdy prijal, bylo na rok v Red Hatu, abych poznal, jak to chodi nekde, kde uz je to zabehnuty. A doufam, ze to bude moje posledni. Rad bych do konce zivota mel "v garazi" open source pekarnu na cipy s komplet popsanym postupem, jak se k tomu cipu dohrabat od pisku. To se s premyslenim "kde se zamestnat" uplne vylucuje od uplnyho zakladu.
Za mne muzu poradit jedno - vyber si svuj boj, svoji hracku a hraj si az do konce zivota. Pokud je ta hracka mirena smerem k lepsim zitrkum vsech, nebudes o hladu.
Kdybys o tom chtel pokecat vic, stav se u nas v Brne v hackerspace
https://base48.cz