Nízká rychlost spojení v internetu

Klabát

Nízká rychlost spojení v internetu
« kdy: 14. 03. 2018, 17:50:52 »
Mám známého v USA, se kterám jsem si přes internet chtěl vyměnit nějaké soubory. Já mám 100 Mbps, on 60 Mbps. Mám veřejnou adresu, tak jsem nahodil FTP server a nechal ho se připojit. Všechno fungovalo, ale rychlost odpovídala asi tak 10 - 12 Mbps a víc to prostě nešlo. Přitom můj PC to zvládá, v LAN normálně přenáším přes FTP plnou rychlostí. Docela jsem si nad tím lámali hlavu ale nějak jsme ani jeden nepřišli na to kde je problém. On prý žádné problémy s připojením také nemá. Napadlo mně že jak je to přes půl světa tak je delší latence ale FTP narozdíl od SSH snad na latenci netrpí (byl o tom na Rootu článek). Navíc já často chodím na zahraniční weby a takovéhle problémy jinde nepozoruju. Tak co mi pořád uniká, kde může být problém?

j

Re:Nízká rychlost spojení v internetu
« Odpověď #1 kdy: 14. 03. 2018, 18:05:49 »
Ty mas 100Mbit na uploadu?

A pak si taky zjisti, jak funguje internet ... hodne zajimavy cteni.

qwe

« Odpověď #2 kdy: 14. 03. 2018, 18:38:38 »
FTP narozdíl od SSH snad na latenci netrpí

neviem ako si prisiel na toto tvrdenie. oba protokoly pouzivaju TCP, takze na latenciu trpia oba. plus sem tam strateny/zuplikovany packet a rychlost ide dole. nic vynimocne na taku velku vzdialenost

V.

« Odpověď #3 kdy: 14. 03. 2018, 19:45:29 »
Vy máte oba skutečně rychlost 100/60 respektive 60/100 Mbps?

« Odpověď #4 kdy: 14. 03. 2018, 21:56:46 »
Mám známého v USA, se kterám jsem si přes internet chtěl vyměnit nějaké soubory. Já mám 100 Mbps, on 60 Mbps. Mám veřejnou adresu, tak jsem nahodil FTP server a nechal ho se připojit. Všechno fungovalo, ale rychlost odpovídala asi tak 10 - 12 Mbps a víc to prostě nešlo. Přitom můj PC to zvládá, v LAN normálně přenáším přes FTP plnou rychlostí. Docela jsem si nad tím lámali hlavu ale nějak jsme ani jeden nepřišli na to kde je problém. On prý žádné problémy s připojením také nemá. Napadlo mně že jak je to přes půl světa tak je delší latence ale FTP narozdíl od SSH snad na latenci netrpí (byl o tom na Rootu článek). Navíc já často chodím na zahraniční weby a takovéhle problémy jinde nepozoruju. Tak co mi pořád uniká, kde může být problém?

Latencí trpí vše, jen u některých protokolů Vám to nevadí. U přenosu pošty, nebo právě u přenosu po FTP Vám může být v podstatě šumák, i kdyby byla latence 10 sekund. SSH na latenci netrpí, trpí ten, kdo SSH používá :)).

Tipuji, že nemáte tak rychlý upstream. Pokud odesíláte, pak tou rychlostí upstreamu.

Dále, docela běžně se dělává, že čím delší je přenos, tím poskytovatel spojení zpomaluje. Vychází se z toho, že je potřeba šetřit linku na to, aby se rychle natahovaly stránky nebo právě šlo dobře SSH, ale přenos dat může počkat. Tomu se říká (zjednodušeně) QoS (opatření Quality of Service).

No a nakonec, vůbec nevíte, jakou cestou Vaše data putují do takové dálky. Po cestě mohou data tranzitovat přes nějakého sice levného, ale ucpaného providera. A to už nezjistíte vůbec.

Asi bych soubor poslal přes úschovnu, depositfiles, dropbox, nebo prostě přes něco, na čem se s Vaším protějškem shodnete, že je pro vás oba pohodlné.

flack

« Odpověď #5 kdy: 14. 03. 2018, 22:17:40 »
Este aby tych 60 vobec mal. U nas sa tiez ponuka internet pri ktorom sa rozlisuje rychlost prezerania internetu a rychlost stahovania.

GTOR

« Odpověď #6 kdy: 14. 03. 2018, 23:42:44 »
Este aby tych 60 vobec mal. U nas sa tiez ponuka internet pri ktorom sa rozlisuje rychlost prezerania internetu a rychlost stahovania.
Akože třeba 60 minut na hodinu nebo 89 slov za minutu?

SB

« Odpověď #7 kdy: 15. 03. 2018, 12:32:31 »
FTP narozdíl od SSH snad na latenci netrpí

neviem ako si prisiel na toto tvrdenie. oba protokoly pouzivaju TCP, takze na latenciu trpia oba. plus sem tam strateny/zuplikovany packet a rychlost ide dole. nic vynimocne na taku velku vzdialenost

Tuná