Kolik za mě inkasuje zaměstnavatel, když moje mzda je 35 tisíc?

TondaT

Čau,
jak to asi tak nějak normálně chodí? Když mám 35 tisíc hrubého, tak kolik za moji programátorskou práci potřebuje získat zaměstnavatel, aby se mu to vyplatilo mě zaměstnávat? Já jsem vlastně "půjčený" programátor na celý úvazek a firma dostává za mě takto měsíčně nějaké peníze "x". Pokud bych věděl, kolik je tohle "x", jsem schopný si cca vypočítat, kolik až si můžu říct jako mzdu?

Př. "x" je 140 tisíc. Můžu si říct o hrubou mzdu 90 tisíc? 50 tisíc pokrývá zbytek nákladů (nejsou nikterak velké v mém případě myslím si) a to je fér, ne?

XXX

Re:Kolik za mě inkasuje zaměstnavatel, když moje mzda je 35 tisíc?
« Odpověď #1 kdy: 07. 03. 2018, 12:19:42 »
Zamestnavatel za tebe ale plati superhrubou mzdu, dalsi jeho naklady jsou tve benefity, ta nejvetsi polozka bude pravdepodobne placena dovolena, tedy mesic pripadne i vice, kdy za tebe nedostane nic ale vyplatit ti mzdu musi

proc neprejdes primo do firmy kam te soucasna firma prodava?

« Odpověď #2 kdy: 07. 03. 2018, 12:26:24 »
Myslím, že Vám do toho nic není. To potřebujete vědět takovou informaci, abyste věděl, za kolik stojí Vaše práce? Bez toho si o přidání neřeknete?

TondaT

« Odpověď #3 kdy: 07. 03. 2018, 12:31:29 »
Zamestnavatel za tebe ale plati superhrubou mzdu, dalsi jeho naklady jsou tve benefity, ta nejvetsi polozka bude pravdepodobne placena dovolena, tedy mesic pripadne i vice, kdy za tebe nedostane nic ale vyplatit ti mzdu musi

proc neprejdes primo do firmy kam te soucasna firma prodava?

Tak to jsou jejich dohody a kšefty, že jo ....
Ono se to oficiálně ani nesmí takhle obcházet zaměstnavatele podle zákona přímo, pokud vím.
Nehledě na to, že daný zákazník chce mít určitě jistotu naší společnosti za těmi lidmi a taky si půjčuje na jiné projekty další lidi - nerozhází si to kvůli jednoho.

Ty náklady chápu. Řekněme tedy celkový mzdový náklad (superhrubá) 90 tisíc. Dovolená měsíc znamená, že 1/12 (celou jednu měsíční mzdu) odečtu od toho našeho "x". Takže "x" je nyní ne 140 tisíc, ale 128 tisíc na měsíc. To jsou peníze, které firmě dejme tomu zaměstnanec přinese každý měsíc. Nájem budovy, nevydělávající pracovníci (recepční, účetní apod.), školení se u nás nevedou... To se poodečítá a pořád mi vychází, že minimálně 80 tisíc může být mzdový náklad - superhrubá, když zaměstnávání konkrétního zaměstnance přivádí firmě měsíčně 128 tisíc i po odečtení celé dovolené.

TondaT

« Odpověď #4 kdy: 07. 03. 2018, 12:33:56 »
Myslím, že Vám do toho nic není. To potřebujete vědět takovou informaci, abyste věděl, za kolik stojí Vaše práce? Bez toho si o přidání neřeknete?

Člověk by si řekl, ale uslyší pohádky o tom, jak je to hodně peněz, že takové ve firmě skoro nikdo nemá a bla bla. Argumentovat čímkoliv je většinou slovo proti slovu, ale argumentovat částkou, která za práci daného zaměstnance opravdu pro firmu je, to už je podle mě jiná a myslím si, že zaměstnavatel pak nemá moc prostoru nepřidat klidně i 50% mzdy navíc, pokud byl zaměstnanec do současnosti velmi podhodnocován.

« Odpověď #5 kdy: 07. 03. 2018, 12:35:16 »
Člověk by si řekl, ale uslyší pohádky o tom, jak je to hodně peněz, že takové ve firmě skoro nikdo nemá a bla bla. Argumentovat čímkoliv je většinou slovo proti slovu, ale argumentovat částkou, která za práci daného zaměstnance opravdu pro firmu je, to už je podle mě jiná a myslím si, že zaměstnavatel pak nemá moc prostoru nepřidat klidně i 50% mzdy navíc, pokud byl zaměstnanec do současnosti velmi podhodnocován.

Nevím, podle mě Vás trochu normální zaměstnavatel vyrazí za překročení hranic. Podle toho, kolik berete, nejste taková hvězda, abyste byl nenahraditelný.

JohnyCash

« Odpověď #6 kdy: 07. 03. 2018, 12:37:27 »

IMHO, je to otázka jako každá jiná.

Pokud chcete vyjednávat o platu, tak je pro Vás nejlepší mít, co nejvíce relevantních informací, abyste byl v co nejlepší pozici a dokázali se nejlépe rozhodnout...

BTW. Pod Váma bych chtěl fakt dělat...

TondaT

« Odpověď #7 kdy: 07. 03. 2018, 12:38:07 »

Nevím, podle mě Vás trochu normální zaměstnavatel vyrazí za překročení hranic. Podle toho, kolik berete, nejste taková hvězda, abyste byl nenahraditelný.

Takže je správné, že zaměstnavatel bere za práci člověka 4x jeho celkové mzdové náklady?

XXX

« Odpověď #8 kdy: 07. 03. 2018, 12:39:38 »
Hele pokud neco umis tak finance si vic stejne polepsis pokud pujdes jinam a nejlip si finance polepsis pokud pujdes delat na ICO (na svarc)

jeTuNejakyTopic?

« Odpověď #9 kdy: 07. 03. 2018, 12:41:30 »

Takže je správné, že zaměstnavatel bere za práci člověka 4x jeho celkové mzdové náklady?

Nějaké důvody proč to není "správné"? Rád se pobavím. :)

« Odpověď #10 kdy: 07. 03. 2018, 12:43:16 »
Pokud chcete vyjednávat o platu, tak je pro Vás nejlepší mít, co nejvíce relevantních informací, abyste byl v co nejlepší pozici a dokázali se nejlépe rozhodnout...

Ano, ale nemůžete to stejně použít jako argument. Jsou dva argumenty, které má zaměstnanec v ruce: 1) ochota odvádět přesčasy (někdo nechce), 2) možnost změnit místo.

Pokud nejste připravený využít jeden z těchto nástrojů, jedná se o bluf, který zaměstnavatel okamžitě rozpozná. Každý vyjednávací neúspěch Vás pak posouvá zpět, ztrácíte vyjednávací pozici do budoucna.

Jinak vzorec je hrubá mzda * 1,34 (odvody), poté započítat dovolenou a nemoci (za nemoci a dovolenou zaměstnavatel nedostane od objednatele peníze, ale zaměstnance platí!, v extrémním případě musí i zajistit náhradu), započítat rizika s odstupným (když bude potřeba pracovní pozici uzavřít) a započítat rizika se sháněním náhrady (když naopak odejde zaměstnanec). Známé hodnoty jsou jen to zdanění (34 %) a dovolená. Vše ostatní je hodně závislé na situaci a rozptyl je obrovský.

Je to takto přijatelnější?

« Odpověď #11 kdy: 07. 03. 2018, 12:44:10 »

Ano, naprosto. Vám to otevírá možnosti zařídit si firmu stejného typu a vyděláte balík peněz.

Michal Kovacic

« Odpověď #12 kdy: 07. 03. 2018, 12:45:02 »
Př. "x" je 140 tisíc. Můžu si říct o hrubou mzdu 90 tisíc? 50 tisíc pokrývá zbytek nákladů (nejsou nikterak velké v mém případě myslím si) a to je fér, ne?

Hmmm...

Co to znamená "fér"? A ještě nejspíše zopakuji několik dalších - co je Vám do toho?

Michal Kovacic

« Odpověď #13 kdy: 07. 03. 2018, 12:47:51 »

Hmmm... A co znamená v tomhle kontextu "správné"?

Jenda

« Odpověď #14 kdy: 07. 03. 2018, 12:50:35 »
Jenže mzda se neurčuje podle toho, kolik mu tvoje práce vydělá, ale podle toho, za kolik nabízí obdobnou práci ostatní na trhu. Řekneš si 70, zaměstnavatel najde někoho, kdo tě nahradí za 50, a nazdar.

Neříkám, že to nemůže být, ehm, vykořisťování, ale ty blbě počítáš náklady (viz zapomenutí superhrubé mzdy a dovolené v prvním příspěvku). Co shánění zakázek? Odpovědnost za všemožné problémy? Vyplácení mzdy i v době kdy práce zrovna není?

Hele, pracujeme ve skvělém oboru s velmi nízkou bariérou pro vstup na trh. Objevil si díru na trhu, otevři si konkurenci a nahraď je stejnými službami za poloviční cenu