Ahoj všichni,
nedávno jsem tu do diskuze psal dotaz ohledně tvorby ovladačů pro embedded zařízení s ARM Cortex-M procesory, s ohledem na standard Posix. Uváděl jsem, že FW píšeme na holé železo. Doba ale pokročila a s ní i náročnost aplikací, tudíž by se hodil nějaký RTOS, pokud možno opensource

Co jsem si provedl menší průzkum bojem, tak vykrystalizovaly tyto:
a)
NuttX, který představuje svým pojetím odlehčenou verzi Linuxu (Posix, ANSI...)
b)
FreeRTOS, všichni ho propagují, mně se zdá poněkud zmatečný, nepřehledný, nestandardizovaný
c)
Zephyr, poměrně nová záležitost, pod křídly Linux Foundation, byť není Posix kompatibilní.
d)
RTEMS, Posix kompatibilní, používaný armádou USA, tudíž asi spolehlivý.
e)
mbed OS, dnes spravovaný ARM asociací, určený pro IoT
Nejvíce se mi zalíbil NuttX, hlavně kvůli pojetí "já jsem malý Linux" a vestavěnému shellu. Na netu jsou k dohledání články o portování, používání, či např. o rozchození na desce FRDM-KL525Z, která se mi zrovna válí na stole. Dokumentace nic moc podrobná, ale vyjít se z ní nechá. Plus představují poměrně malé nároky na HW.
Jako druhý kandidát, který se možná probojuje do první pozice, je Zephyr (
https://www.zephyrproject.org/). U něj mě dostala široká a aktivní komunita, přehledná dokumentace, zainteresovanost společnosti NXP, důraz na bezpečnost a konektivitu. Dalším plusem je hafo podporovaných destiček.
Ostatní kandidáti mě už tolik neoslovili, ale kdo ví....
Jaké vy máte zkušenosti s uvedenými RTOS, k jakému byste se přiklonili? Pracuje tu někdo se Zephyrem?
Děkuji předem za odpovědi.