Čerstvý absolvent si chce organizovat svoji práci

anonym2

Re:Čerstvý absolvent si chce organizovat svoji práci
« Odpověď #15 kdy: 28. 02. 2018, 07:21:27 »
Jinak zakladateli, zapomeň na to, že budeš v prvních letech mít to co chceš, spíše se obrň a připrav se na pravý opak plus pár podstatně horších věcí k tomu, které si ani neumíš představit. S největší pravděpodobností budeš čumět, až nastoupíš do své první práce, to ti garantuju.

XXX

Re:Co poradíte mladíkovi, který si chce organizovat svoji práci, ale...
« Odpověď #16 kdy: 28. 02. 2018, 08:11:14 »
Jde o to, že si dovedu rozložit práci tak, abych byl efektivnější a motivovanější, než kdybych pracoval v kuse 8 hodin denně v kanclu, kde poslední 3 hodiny stejně už toho moc nenamakám, protože už to nejde. Dávám radši přednsot formě např. od 6h do 10h, od 12h do 14h a od 20h do 22h. Namakaný čas stejný, ale odvedu víc práce.

Magistra budu mít z FEL ČVUT.

Dokud nemakas na svem projektu tak bych neresil mnozstvi odvedene prace. Navic od tebe jako absolventa nikdo nic moc cekat nebude.

Takze jestli ti zalezi i na penezich doporucuju vybrat nejakou nadnarodni korporaci. Kazdopadne doporucuji vybirat firmy i dle toho zda budes pouzivat anglictinu (slovem i pismem) jelikoz jak zakrnis v anglictine mohlo by ti to v budoucnu zavrit dvere k mnoha prilezitostem

Michal Kovacic

« Odpověď #17 kdy: 28. 02. 2018, 08:45:24 »
Hmmm...

Dokonalé, nejspíše se nikdy nepoznáme. Ale jak to vidím, založ si svoji firmu a zorganizuj si ji dle svého ideálu - jsem si jist, že s opravdu hodně naučíš.

Jb

« Odpověď #18 kdy: 28. 02. 2018, 09:19:31 »
Visual studio team services
Repository muzes mit v gitu nebo tfs
Umoznuje to planovani prace(agile,scrum,cmmi)
Repository nejsou verejna
Pro tym 5 vyvojaru je to zadarmo. Pak placene.

https://www.visualstudio.com/team-services/

daliborek

« Odpověď #19 kdy: 28. 02. 2018, 14:31:42 »
... Důležité také pro mne je, aby mě projekt, nebo práce nějak posunovala v dovednostech, abych si rozšířil své znalosti a také, abych uplatnil i svoji tvořivost (žádné slepence kódu z internetu (stackoverflow,...), ale musím trochu něco vymyslet i já). ...

Az takovou praci objevite, nevahejte to sdelit i nam ostatnim. Mam leta praxe a tento pozadavek povazuji za svaty gral - a asi spravne hadate, nikde jsem na nej zatim nenarazil. Samozrejme je vzdy faze, kdy se clovek uci neco noveho, ale behem par mesicu se z prace stane rutina at chcete nebo ne.

V tomto ohledu je asi nejlepsi pracovat kratkodobe na vice projektech, ale na to musi mit clovek naturu a samozrejme to neni tak pohodlne jako HPP nebo dlouhodoby kontrakt.

lepe

« Odpověď #20 kdy: 28. 02. 2018, 15:00:10 »
V tomto ohledu je asi nejlepsi pracovat kratkodobe na vice projektech, ale na to musi mit clovek naturu a samozrejme to neni tak pohodlne jako HPP nebo dlouhodoby kontrakt.

Je to přesně tak. HPP a švarc je pro lopaty, protože se nerozvíjí a časem nemůžou přejít na nic lepšího. Ty jeho požadavky lze částečně dělat vlastní firmou, ale není to tak vhodné a nebo mít prostě více zákazníků a dělat jen to, co tě rozvíjí. Dělat to dlouhodobě je nesmysl, ale třeba deset let po škole je dobrý základ pro vlastní firmu.

PetrM

« Odpověď #21 kdy: 28. 02. 2018, 15:39:15 »
No a jak ideálně bych se chtěl živit? Rád bych si určoval, na čem chci dělat (ale když už si něco zvolím, tak pochopitelně ode mě bude očekáváno, že to dotáhnu do konce, to respektuji)

O tom, co se bude vyvíjet, rozhoduje management (obchodníci, nadřízený,....). Ty se jenom dozvíš, co máš udělat. Takže buďto budeš šéf a budeš si určovat, na čem se bude dělat, nebo budeš dělat na tom, co dostaneš befelem.

a ideálně bych si chtěl pracovní dobu z 90% volit sám.

Tak to máš druhý problém, vrať se na zem. vývoj není jenom o psaní kódu, ale i o testování, komunikaci s managementem, podpoře produktů, školeních, jednání se zákazníkem,... To do 10% nenarveš, kdbys na přirození skákal.

Důležité také pro mne je, aby mě projekt, nebo práce nějak posunovala v dovednostech, abych si rozšířil své znalosti a také, abych uplatnil i svoji tvořivost (žádné slepence kódu z internetu (stackoverflow,...), ale musím trochu něco vymyslet i já).

To se bát nemusíš, nemáš praxi a máš v hlavě jenom trochu teorie, tebe posune i to lepení kódu. nejvíc se ostatně naučíš čtením cizího kódu. Uvidíš věci, který by tě nenapadly a stejnou věc z deseti různých úhlů. Za pár let se už můžeš samostatně rozhodovat, který postup je nejlepší.

Vím, že moje podmínky jsou dost náročné, ale důvod, proč zakládám toto téma je, abych si zjistil, zda ve skutečném životě mám šanci s těmito podmínky jako "cucák téměř bez praxe" uspět. Představa možná působí naivně, nicméně si myslím, že na tom můžou vydělat obě strany za předpokladu, že já svoji práci budu dělat dobře.

Zaměstnavatel na tvojí práci vydělá, pokud bude rychlejší a lepší než konkurence. Takž bych chtěl vidět někoho, kdo ti zaplatí za to, že ty se rozhodneš něco dělat, místo zprasenýho frameworku si to napíšeš do poslední řádky a po pěti letech zjistíš, že lepič od komkurence tě o 4,5 roku předběhl a má už 85% trhu. Na čistotu řešení a kódu se nehraje, na to je pokoutný refaktoring při údržbě projektu.

PavelZ

« Odpověď #22 kdy: 28. 02. 2018, 16:11:55 »
Tak já se zkusím vrátit k tématu :D

Máš výhodu skvělé doby, IT firmy mají hlad po lidech, sehnat práci za slušný nástupní peníz by neměl být problém.

Věř mi ale jednu věc - po škole toho reálně moc neumíš. Není to nutně negativní věc, znamená to jen, že dopředu tě posune skoro každá práce. Jeden rok v zaměstnání tě naučí stejně jako pět ve škole.

Osobně bych se nebránil jakékoliv práci, kde ti bude vyhovovat mzda a kolektiv. Hodně se uč, třeba zjistíš, že na trhu něco zoufale chybí a až tě zaměstnání přestane bavit, tak chybějící produkt vytvoř. Nebo se dej na freelancing, který není nutně lepší než zaměstnání, prostě každému vyhovuje něco jiného.

Volnější pracovní doba je menších firmách víceméně standard, ale obvykle se vyžaduje nějaký core time (5 hodin denně), kdy budeš muset sedět na místečku. Pokud je kolektiv fajn, opět bych to neviděl jako negativní věc.

alshajmr

« Odpověď #23 kdy: 28. 02. 2018, 18:19:17 »
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, co byste poradili mladému klukovi, který brzy vystuduje magisterské studium?

Jsem mladý, učenlivý, ale je zřejmé, že jako čerstvý absolvent budu mít minimum zkušeností. (ale během školy jsem přes léto pracoval)

No a jak ideálně bych se chtěl živit? Rád bych si určoval, na čem chci dělat (ale když už si něco zvolím, tak pochopitelně ode mě bude očekáváno, že to dotáhnu do konce, to respektuji) a ideálně bych si chtěl pracovní dobu z 90% volit sám. Důležité také pro mne je, aby mě projekt, nebo práce nějak posunovala v dovednostech, abych si rozšířil své znalosti a také, abych uplatnil i svoji tvořivost (žádné slepence kódu z internetu (stackoverflow,...), ale musím trochu něco vymyslet i já). Slyšel jsem o freelancerech, ale na to nemám dost zkušeností, proto spíš hledám nějakou zaměstnaneckou alternativu, kde bych nabral nejprve zkušenosti.

Vím, že moje podmínky jsou dost náročné, ale důvod, proč zakládám toto téma je, abych si zjistil, zda ve skutečném životě mám šanci s těmito podmínky jako "cucák téměř bez praxe" uspět. Představa možná působí naivně, nicméně si myslím, že na tom můžou vydělat obě strany za předpokladu, že já svoji práci budu dělat dobře.

Jen dodávám, že toto téma nepovažuji za inzerát, proto ho prosím tak neberte. Jen se chci bavit o svých možnostech po vystudování magisterského studia. Samozřejmě bych mohl jít někam makat fixní 8hodinovku, nebo 12hodinovku, být lepičem kódu a vydělat si 20k měsíčně, ale taková práce by pro mne byla frustrující, nemohl bych se po pár hodinách soustředit a ani já, ani můj zaměstnavatel bychom nebyli s mým pracovním nasazením spokojeni.

Děkuji za vaše odpovědi, pište prosím upřímně, tím spíš vaše odpověď bude pro mne hodnotná.
Takovou ptakovinu nebudu cisr a rovnou se zeptam v cem je to mgr?

Yarda

« Odpověď #24 kdy: 28. 02. 2018, 20:56:32 »
...Takovou ptakovinu nebudu cisr a rovnou se zeptam v cem je to mgr?
Píše, že zatím v ničem, ale prý bude na FEL ČVUT (v jaké specializaci?). Taky mne to kdysi postihlo.
https://www.fel.cvut.cz/cz/elektra/setkani/foto_Setkani_2017/49_Setkani_absolventu_10x15_2017.jpg
Měl jsem štěstí, uchytil jsem se v konstrukci v jedné Tesle, byl to nový rozvíjející se obor, pracovalo tam hodně mladých schopných kluků i na pozicích nižších vedoucích, já jsem se jim mohl koukat přes rameno a hodně jsem se tam toho naučil.

BTW: Na škole mne postihla specializace "Spojovací technika" (telefonní ústředny), dalo mi to názor, že s tím v životě nechci mít nic společného a taky jsem neměl.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 28. 02. 2018, 23:20:36 »
To dneska z FELu misto inzenyru lezou Mgr?

omg

« Odpověď #26 kdy: 28. 02. 2018, 23:25:01 »
chtěl bych se zeptat, co byste poradili mladému klukovi, který brzy vystuduje magisterské studium?
A z jaké školy je ten magistr? Na tom dost záleží při posuzování.

omg dalsi pokus o flame? zalezi na skole leda tak prd ... mal som na pohovore studovanych ing / bc z X-roznych skol a nemozem povedat ze absolventi zo skoly X extra prevysovali absolventov zo skoly Y

ako architekt pohovorujem od nas vo firme ludi uz skoro 8 rokov, a vseobecne mi prisli lepsi ludia z technickej skoly ... VUT, VSB, STUBA, CVUT ... ale opakujem nebolo to nic prelomove v porovnani s inymi uchadzacmi! Dokonca som mal chalana bez VS ktory strcil vedomostami do vrecka vacsinu vysokoskolakov ... ale je pravda ze takyto jav sa vyskytuje zriedkavo, ale existuje! takze skatulkovat ludi podla skoly je blbost a uz len z principu neodporucam ist na pohovor do firmy, kde to takto funguje  ... netusite o kolko kvalitnych uchadzacov sa mozete takto pripravit ...

Labrat

« Odpověď #27 kdy: 28. 02. 2018, 23:41:43 »
netusite o kolko kvalitnych uchadzacov sa mozete takto pripravit ...
Někomu to nevadí, profiltruje si podle školy a pak vybere nejlepší(ho) ve druhém kole.

alshajmr

« Odpověď #28 kdy: 28. 02. 2018, 23:52:45 »

omg dalsi pokus o flame? zalezi na skole leda tak prd ... mal som na pohovore studovanych ing / bc z X-roznych skol a nemozem povedat ze absolventi zo skoly X extra prevysovali absolventov zo skoly Y
Tak jestli X je humanitni obor s nazvem studium vesnickeho zivota a Y nejaky technicky tak to muze byt velky rozdil ... .

qwertz

« Odpověď #29 kdy: 01. 03. 2018, 06:34:48 »
Tak jestli X je humanitni obor s nazvem studium vesnickeho zivota a Y nejaky technicky tak to muze byt velky rozdil ... .
[/quote]
Tak ono hodně zaměstnavatelů poptává vysokoškoláky na pozici, u které to vůbec není potřeba. Pak není div, že SŠ s praxí může vycházet výrazně lépe než absolvent VŠ.

Jenže když se požadavky patřičně zvednou, absolvent SŠ vždycky narazí (např. kvůli neznalosti matematiky).