Jak se dá podmínka do HTML stránky?

Éla

Jak se dá podmínka do HTML stránky?
« kdy: 23. 02. 2018, 21:38:40 »
Ahoj učím se HTML stránky a chci zobrazit jméno co návštěvník zadá do formuláře a pozdravit ho. Mám tak takhle teď ale nefunguje to:

<html>
<body>
<input type="text" name="jmeno"></input>
<input type="button"></input>
<? echo "Ahoj $form.jmeno!"; ?>
</body>
</html>

Vypíše to <? echo "Ahoj $form.jmeno!"; ?> (takhle celý, jak jsem to napsala) a zobrazí ten formulář. Vložím jméno a nic se neděje. Už nad tím sedím hodiny prosím o radu, díky.

gll

Re:Jak se dá podmínka do HTML stránky?
« Odpověď #1 kdy: 23. 02. 2018, 21:47:52 »
uzavírací značka za inputem je špatně.

anonym

« Odpověď #2 kdy: 23. 02. 2018, 21:55:29 »
Zkus czechitas.cz. Tady jsi na rootu, kde kazdy bere pres 200k mesicne, ale jakmile potrebujes poradit, tak je ticho jak v hrobe, pripadne uchylove vylezou ze svych ukrytu viz Italsky pimp.

pipovec

« Odpověď #3 kdy: 23. 02. 2018, 22:01:17 »
To bude chciet javascript alebo jquery, html nema podmienky, je to iba znackovaci jazyk...

kjfh

« Odpověď #4 kdy: 23. 02. 2018, 23:20:35 »
Hele lidi, sory, vůbec nejsem webař, ale jak tady vidím ty reakce, tak jsem se za tu dobu, co se tady předvádíte, naučil základy JavaScriptu a udělal jsem v tom něco takového:

Kód: [Vybrat]
<html>
<body>

<input type="text" id="name" name="jmeno" value="Pepa"></input><br/>
<input type="button" value="Submit" onclick="changeText(this)"></input><br/>

<script type="text/javascript">
function changeText(id){
document.getElementById("pozdrav").innerHTML = "Jméno: " + document.getElementById("name").value;
}
</script>

<p id=pozdrav>
</p>

</body>
</html>

Mi to na počítači celkem funguje.

Jako bylo by fakt lepší, kdyby tady někdo zkusil napsat lepší odpověď, místo psaní debilovin. Normálně bych se s odpovědí na nějaké téma až takhle nesnažil, ale vyjimečně (pokud se mi nebude chtít spát) se jsem ochotný se podívat i na PHP a dát to nějak dohromady.

Je opravdu tak těžké napsat smysluplnou odpověď k tématu?

kjfh

« Odpověď #5 kdy: 24. 02. 2018, 14:36:41 »
A abych nebyl za úplného idiota, rozumně napsané by to mělo vypadat snad nějak takhle:

<html>
<head>
<meta charset="utf8"/>
<title>Pozdrav</title>
</head>
<body>
<form action="www.blabla.cz/blabla.php" method="post">
<input type="text" id="name" name="jmeno" value="Pepa"/><br/>
<input type="button" value="Submit" onclick="changeText()"/><br/>
</form>

<script type="text/javascript">
<!--
function changeText(id){
document.getElementById("pozdrav").innerHTML = "Jméno: " + document.getElementById("name").value;
}
//-->
</script>

<p id=pozdrav>
</p>

</body>
</html>

Ale byl večer, tak jsem se s tím moc nepáral a nevšiml si nepřítomnosti hlavičky a dalších...

Anonymous

« Odpověď #6 kdy: 24. 02. 2018, 15:46:41 »
Proc mas zakomentovanou tu JS funkci?

« Odpověď #7 kdy: 24. 02. 2018, 16:00:20 »
Samotné HTML to neumí, je k tomu potřeba nějaká aplikace – buď na klientovi nebo na serveru. To <? echo "Ahoj $form.jmeno!"; ?> je příklad serverové aplikace, předpokládám, že v PHP. Aby to fungovalo, nestačí otevřít přímo ten HTML soubor v prohlížeči, je potřeba si nainstalovat nějaký server s podporou PHP a zobrazit to přes něj. Nejlepší bude přečíst si o tom nějaký návod nebo knížku, tam ta instalace bude vysvětlená a budu tam vysvětlené i základy PHP, to není na jeden odstavec odpovědi v diskusním fóru.

flack

« Odpověď #8 kdy: 24. 02. 2018, 16:16:17 »
Ahoj tiez niesom HTML/PHPckar iba sietar aj to na hov.0 ;)
 Ak to spravne chapem polopate ;) tak ti chyba PHP nainstalovat na strane serveru. Teda pokial nejaky server vobec pouzivas. V zdrojovom kode sice pouzivas PHP tagy, ale ci pouzivas vobec webserver nam nieje zname a to bez neho nepojde, rozhodne nie tie casti, ktore pises v PHP jazyku.

Moj odhad je ze to robis na windowse a z linuxom mozno vobec  nepracujes. existuje XAMPP je to vlastne instalacka pre Apache + MariaDB + PHP + Perl  ... Staci ti nainstalovat APACHE+PHP.

Ale su to len domnienky, bude lepsie ak svoju situaciu vysvetlis lepsie. Ak nerozumies klidne sa pytaj kočka. Pani su gentlemani a radi poradia ;)

kjfh

« Odpověď #9 kdy: 24. 02. 2018, 16:27:20 »

To se ptáš toho pravého, v JavaScriptu programuji od včerejška. :-)

Viděl jsem to v jednom ukázkovém příkladu. Pravděpodobně to má být něco jako obdoba tagu <![CDATA[ ... ]]>. Sice tam nemám žádné porovnávání nebo speciální znaky, ale pro formu jsem to tam pro jistotu dal. Vzhledem ke včerejšímu (a dnes již promazanému) flame, kdy tady místní odborníci byli schopní místo rad psát tak akorát (jak to říct slušně) urážky, jsem to tam napsal podle svých nejlepších schopností s tím, že to někdo když tak napíše lépe a když jsem viděl, že tam nikdo neopravil úplně evidentní chyby, kterých jsem se dopustil, tak jsem tam dal upravenou verzi (za tu původní bych se styděl, pokud by ji nikdo neopravil).

Ono by asi bylo lepší použít ten tag CDATA, ale když jsem se podíval na zdroják Rootu a některé další ukázky, tak si nejsem úplně jistý, jak jej správně použít...

Jenda

« Odpověď #10 kdy: 24. 02. 2018, 16:57:05 »
Ak to spravne chapem polopate ;) tak ti chyba PHP nainstalovat na strane serveru.

A hned s tímhle přístupem vyrobí XSS a další podobné díry.

Ne, tohle není na otázku do fóra, tohle je na několikaměsíční studium základů webových technologií (a nejspíš i počítačů obecně).

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 24. 02. 2018, 17:55:21 »
Pro kompatibilitu z Netscapem z roku 1992.

kjfh

« Odpověď #12 kdy: 24. 02. 2018, 18:50:18 »

Díky za info, vidím, že se vyznáte. +1

Když už jsem v tom JavaScriptu, můžu se zeptat, z jakého důvodu se někde používá
<![CDATA[
  // JavaScript
]]>
Jinde
<![CDATA[
  // JavaScript
//]]>
A třeba na Rootu
<!-- // --><![CDATA[
// ]]
případně jaké jsou mezi těmito zápisy rozdíly, který je nejvhodnější a proč?

Díky za odpověď.

Jano7

« Odpověď #13 kdy: 24. 02. 2018, 19:19:40 »

Díky za info, vidím, že se vyznáte. +1

Když už jsem v tom JavaScriptu, můžu se zeptat, z jakého důvodu se někde používá
<![CDATA[
  // JavaScript
]]>
Jinde
<![CDATA[
  // JavaScript
//]]>
A třeba na Rootu
<!-- // --><![CDATA[
// ]]
případně jaké jsou mezi těmito zápisy rozdíly, který je nejvhodnější a proč?

Díky za odpověď.

JavaScript prehistória. Netreba používať.

https://stackoverflow.com/questions/3302648/should-i-use-cdata-in-html5

kjfh

« Odpověď #14 kdy: 24. 02. 2018, 20:32:08 »
JavaScript prehistória. Netreba používať.

https://stackoverflow.com/questions/3302648/should-i-use-cdata-in-html5

Díky, nečekal jsem, že to bývala až taková "věda", byť jsem o různých (ne)kompatibilitách věděl. No, každopádně jsem rád, že mě to nemusí zajímat.