Instalace Linuxu na nový notebook

Zvarok

Re:Instalace Linuxu na nový notebook
« Odpověď #60 kdy: 16. 02. 2018, 12:59:36 »
jak pozmenene? to nejsou ovladace od girmy Realtek, ale od komunitniho vyvojare(pripadne jeho uprvy stavajiciho ovkadace pro podobnou karyu) na jeho github uctu, "pouze" nejde o soucast zdrojaku jadra...

Je podla mna dost blble stiahnut nejake zdrojaky z neznameho zdroja, skompilovat a spustit. (a ani si ich neprecitat)
https://github.com/lwfinger
Ani tam neni napisane, co to vlastne je. Ci to napisal on, alebo ziskal od realteku ...

sysel73

« Odpověď #61 kdy: 16. 02. 2018, 19:53:07 »
zdravim

predne se omlouvam ze nestacim odpovidat na posty , casu nyni zbyva velmi malo.

Myslel jsem si ( trochu naivne ) ze se mi podari rozchodit tu vnitrni wifi kartu.
Po precteni nekterych postu jsem usoudil ze tudy cesta pro mne nevede. Preci jen kompilovat Linuxove jadro a podobne veci , to je pro mne zatim neresitelne , zvlast v systemu , ktery neni zatim nainstalovany a jede jen v pameti RAM , tohle je pro mne vyssi divci :(.

Rozhodl jsem se, ze koupim tu externi USB wifi  , pokusim se ji rozchodit a pomoci ni nainstalovat system. Tu vnitrni wifi se pokusim zprovoznit, az budu mit system nainstalovany. Trochu jsem hledal na netu a nasel jsem tuhle diskuzi:

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=136928

V postu se pise ze tahle TP-Link TL-WN821N by mela v Archlinuxu fungovat .
Ted jsem ji objednal:

https://www.alza.cz/tp-link-tl-wn821n-d155293.htm

Az bude trochu casu tak ji otestuji a napisu s jakym vysledkem.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #62 kdy: 16. 02. 2018, 20:19:54 »
Je podla mna dost blble stiahnut nejake zdrojaky z neznameho zdroja, skompilovat a spustit. (a ani si ich neprecitat)
https://github.com/lwfinger
Ani tam neni napisane, co to vlastne je. Ci to napisal on, alebo ziskal od realteku ...
od realteku to jiste neziskal, nejspis to ani nenapsal on, "jenom" provedl fork stavajiciho ovladace ktery upravil pro nejake konkretni karty ktere na githubu ma pod sebou ten clovek repositare...
z totozneho odkazu cerpa zdrojaky i ten zminovanej balicek v AUR, taky by jsi pred jeho instalaci provadel audit zdrojaku? a u vsech dalsich balicku z AUR take?

nobody(ten pravej)

« Odpověď #63 kdy: 16. 02. 2018, 20:23:26 »
[...]tudy cesta pro mne nevede. Preci jen kompilovat Linuxove jadro a podobne veci[...]
neslo o zadnou kompilaci Linuxoveho jadra, to zustava normalni distribicni, ale pouze o pridani zdrojaku teto wifi tak aby DPKS pri aktualizaci jadra jiz sama kompilaci provadela, presnej postup je uveden v README, problem je jen ten ze nemas system se siti, takze by jsi to musel resit nepatrne komplikovaneji pres jine PC, ale az ti ta usb wifi karta prijde a s ni doinstalujes system, tak se zprovozneni te interni neboj a vyzkousej to, jednoduseji jak jiz bylo receno, nainstalovanim toho balicku z AUR, tam uz nemusis ty delat nic jineho, prvotni zprovozneni i pridani do DKMS provede automaticky ten balicek...

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #64 kdy: 16. 02. 2018, 20:56:18 »
knoppix dvd a nejnovejsi slax by mel tu vnitrni sitovku najit a pripojit

nobody(ten pravej)

« Odpověď #65 kdy: 17. 02. 2018, 18:06:34 »
nechce se mi verit ze by knoopix nebo slax mel novejsi a/nebo vice ovladacu nez Arch, kterej tazatel chce, kdyz uz ne vanilla Arch, tak cerstve z Arch Anywhere prejmenovanej https://anarchy-linux.org

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: 17. 02. 2018, 18:13:13 »
ja jsem to psal protoze to jsou live distra aby si vubec mohl ten arch stahnout

black3r

« Odpověď #67 kdy: 17. 02. 2018, 19:04:38 »
ak niekoho reakcia na wifi kartu bez ovladacov je ze nejde nic pingnut, a ani ho nenapadne, ze by sa najskor mal na nejaku wifi siet napojit, tak neviem ci arch je to prave distro, ktore by mal skusat :D

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #68 kdy: 17. 02. 2018, 19:16:23 »
ja si to take myslim s ohledem na povahu dotazu autora threadu a proto jsem nabizel antergos nebo manjaro, stejne to bude boj vsechno rozchodit neni to zrovna laptop delany na linux (mel by se kupovat hw o kterem je znamo ze na nem ta ktera konkretni verze konkretni distribuce chodi)

osobne bych tam vratil w10 pokud ma serial number a to cistou instalaci bez bloatware vyrobce laptopu, nebude mit bolehlav (ale je pravda ze take se nic nenauci)

?

« Odpověď #69 kdy: 17. 02. 2018, 20:13:22 »
Na 32GB úložišti bude mít bolehlav i z Windows XP, natož z Windows 10...

TomBa

« Odpověď #70 kdy: 17. 02. 2018, 20:52:03 »

nobody(ten pravej)

« Odpověď #71 kdy: 17. 02. 2018, 21:03:25 »
ja jsem to psal protoze to jsou live distra aby si vubec mohl ten arch stahnout
Anarchy Linux je prave take Live a navic s grafickym instalatorem, pokud se nepletu po nainstalovani jde vicemene o cistej Arch Linux...

sysel73

« Odpověď #72 kdy: 17. 02. 2018, 23:02:26 »
zdravím

ja si to take myslim s ohledem na povahu dotazu autora threadu a proto jsem nabizel antergos nebo manjaro, stejne to bude boj vsechno rozchodit neni to zrovna laptop delany na linux (mel by se kupovat hw o kterem je znamo ze na nem ta ktera konkretni verze konkretni distribuce chodi)

osobne bych tam vratil w10 pokud ma serial number a to cistou instalaci bez bloatware vyrobce laptopu, nebude mit bolehlav (ale je pravda ze take se nic nenauci)

Manjaro je super , používám ho už nějaký čas , ale jak jsem psal už dvakrát , kromě Arch Linuxu
nic jiného nebootuje. Původní záměr byl nainstalovat Arch linux , takže se to i hodilo , ale po těch
trablech bych tam měl klidně i Manjaro . Ale Ani Slax , ani Manjaro , ani Antergos , ani Linux Mint
nechce bootovat.

Dneska jsem konečně vyzkoušel tu koupenou USB wifi kartu. K mému překvapení začala něco dělat i ta vnitřní wifi karta. Pokoušel jsem se připojit k wifi s šifrováním WPA2 , což asi není ideální,
bylo to u známého , heslo jsem věděl.

Takže nejprve jsem zadal iwconfig , objevilo se

lo   no wireless extensions

wlp0s21f0u7i2 něco - to je ta vnitřní wifi

wlp0s21f0u4 něco - to je ta USB wifi

po zadání   wifi-menu -o wlp0s21f0u7i2 se zobrazilo menu , kde byla vidět ta wifina , ke které jsem se chtěl připojit , takže jsem ji vybral , poté jsem potvrdil název té wifiny , chtělo to heslo , tak jsem zadal heslo , následně asi na 15s display zčernal a poté se objevilo znovu to menu a bylo tam conected failed.

dále jsem to samé zadal pro druhou wifi kartu - wifi-menu -o wlp0s21f0u4 a proběhlo to samé.

Podle toho že obe wifi karty našly tu kámošovu wifinu , tak mě přijde, že by mohly pracovat
ale asi tam bude potřeba něco nastavit , ale co to zatím netuším. :)

Myslím že pokud rozchodím to připojení , tak už jsem schopnej ten Arch nainstalovat.
Optimismus zatím neztrácím. :D

Neviditelný

« Odpověď #73 kdy: 18. 02. 2018, 00:11:17 »
Pokud karta vidí okolní sítě a snaží se k nim přihlásit, s nejvyšší pravděpodobností je funkční. Nemohlo se třeba stát, že jsi zadal neplatné heslo? Doporučuji si nejdřív vyzkoušet layout klávesnice, různé otazníky, pomlčky a podtržítka jsou na EN klávesnici jinde. Máš možnost to vyzkoušet na nezabezpečené síti?

sysel73

« Odpověď #74 kdy: 18. 02. 2018, 00:30:11 »
Pokud karta vidí okolní sítě a snaží se k nim přihlásit, s nejvyšší pravděpodobností je funkční. Nemohlo se třeba stát, že jsi zadal neplatné heslo? Doporučuji si nejdřív vyzkoušet layout klávesnice, různé otazníky, pomlčky a podtržítka jsou na EN klávesnici jinde. Máš možnost to vyzkoušet na nezabezpečené síti?

Pokusím se to někde otestovat na nezabezpečené wifi. Podle mě to bude nějaká blbost nebo už jen někde něco nastavit. V podstatě obě karty dělaly to samé , t.j. po zadaní toho příkazu wifi-menu ......
se u obou objevilo menu , kde bylo několik wifin a já se pokoušel připojit k té kámošově wifině.
Zkoušel jsem se k té wifině přpojit na mobilu a po zadání hesla v pohodě. Tak snad jsem to heslo
nespletl , no ale se stoprocntní jistotou to radši teď tvrdit nebudu. :D

Ještě to řádně otestuji a dám vědět.

Zkusil jsem pro jistotu i příkaz rfkill a všechno to ukázalo unblocked , tohle by mělo být v pohodě.