Nákup tabletu: kdy budou čipy odolné proti M+S?

Tazatel

Nákup tabletu: kdy budou čipy odolné proti M+S?
« kdy: 07. 02. 2018, 17:54:55 »
Ahoj, potřebuju nový tablet (Android), ale říkám si jestli nevyčkat, až budou na trhu čipy, které netrpí dírami, které se řeší poslední měsíc. Tak mi vrtá hlavou:

- je to u té ARM platformy stejné (a taky to zpomalí při instalaci záplaty, stejně jako pc?
- jak dlouho bych musel asi čekat, než se na trh dostanou nějaké nové?
- bude vůbec nějaká garance, že i když počkám třeba rok, že mi tam stejně nenasadí nějaké ty staré?

Díky za radu, pokud o tom někdo něco tuší.

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Nákup tabletu: kdy budou čipy odolné proti M+S?
« Odpověď #1 kdy: 07. 02. 2018, 18:33:33 »
Ahoj, potřebuju nový tablet (Android), ale říkám si jestli nevyčkat, až budou na trhu čipy, které netrpí dírami, které se řeší poslední měsíc. Tak mi vrtá hlavou:

- je to u té ARM platformy stejné (a taky to zpomalí při instalaci záplaty, stejně jako pc?
- jak dlouho bych musel asi čekat, než se na trh dostanou nějaké nové?
- bude vůbec nějaká garance, že i když počkám třeba rok, že mi tam stejně nenasadí nějaké ty staré?

Díky za radu, pokud o tom někdo něco tuší.
ARM nevím, o Intel procesorech jsem někde (myslím na extrahardware.cz nebo root.cz) četl, že reálně nejdřív koncem roku...

« Odpověď #2 kdy: 07. 02. 2018, 18:50:37 »
Muzes vzit trebas neco s in-order Cortexy A53 nebo A55. Prakticky budou pomalejsi nez rozumnejsi jadra (A7x) po aplikaci aktualizaci.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07. 02. 2018, 19:45:13 »

Ono je take ve hvezdach, jestli na takovy tablet vubec nekdo nekdy tu zaplatu vyda.

« Odpověď #4 kdy: 07. 02. 2018, 20:20:06 »
Celkem souhlas s Ondrou, trošku to rozvedu: Hodí se najít si něco ke konkrétnímu CPU. Ukážu to na konkrétním příkladě s mým telefonem. Často ke svému telefonu najdu, že mám Snapdragon 625, což je SoC. Když ten název hodím do Googlu a ještě přidám slovo "Cortex", vypadne na mě užitečnější informace, že to je osmijádro s Cortex-A53: https://www.notebookcheck.net/Qualcomm-Snapdragon-625-SoC-Benchmarks-and-Specs.175991.0.html . Zadám tedy do Googlu "cortex a53 spectre meltdown" (bez uvozovek) a vidím, že procesor není zranitelný.

Bacha na big.LITTLE, ty kombinují různá CPU. Třeba Snapdragon 808 má podle https://www.notebookcheck.net/Qualcomm-Snapdragon-808-MSM8992-SoC.117420.0.html jak Cortex A57, tak Cortex A53, a přepíná podle potřeby výkonu. Zatímco A53 je OK, A57 je zranitelný na Spectre.

Tyto CPU jsou ale méně výkonné z podstaty (přinejmenším single-core nedoženou...). Pokud budete chtít novější CPU a k tomu softwarovou mitigaci těchto zranitelností, potřebujete Android security patch level alespoň January 5, 2018. Nutno dodat, že to je spíš best-effort řešení, které se může časem ukázat jako neúčinné a může být potřeba novější update. (A obecně se z hlediska bezpečnost hodí, když se výrobce stará o updaty...)

Behemot

« Odpověď #5 kdy: 10. 02. 2018, 12:16:32 »
Intel nebude mít HW zcela bezpečný čipy dřív, jak za dva až tři roky. Podle všeho o tom věděli nějakou dobu, ale vědomě to drželi pod pokličkou, logicky, s něčím, co jde do výroby za pár měsíců, už nemají šanci hnout. I kdyby začli opravy HW implementovat hned druhej den, tak při délce vývoje čipu od teoretickýho návrhu po hotovej křemík to míň jak tři roky nebudou ani u nich.

Takže jedině hledat něco, už čeho je velká šance, že to problémový není a nejspíš ani nebude, tj. něco ARM, možná VIA, AMD.

« Odpověď #6 kdy: 10. 02. 2018, 12:40:40 »
Pokud jde o Spectre, tak největší šance je u těch in-order ARM. U AMD si se Spectre dnes nepomůžete, maximálně s Meltdown. A u výkonnějších ARMů taky ne.