Co programovat? Velké dilema

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Co programovat? Velka dilema
« Odpověď #45 kdy: 08. 02. 2018, 12:09:12 »
Ja sa ale obavam, ze ak je problem s Jabberom, ze ho nema vela ludi, s niecim, co vytvory tuto kolega to bude obdobne.. :D Peace

Ano, to je problem. Nicmene si myslim, ze dobre a opravdu multiplatformni reseni by zaujalo. Ne kazdy je frikulin, co musi mit zhovadile kecatko s animacemi, co pise text do bublin jak v komixu. Mene je nekdy vice a autori tehlech aplikaci dnes uz vetsinou akorat vymysli ficury proto, aby vymysleli ficury. Snazi se tim predbehnout konkurenci, ktera take vymysli ficury pro ficury. Vysledkem jsou obludnosti, ktere cloveku vyzerou pul RAM.

Treba Tox a Ring by mohly byt zajimave, kdyby opravdu fungovaly. Ne treba, ze po kazdem zavolani spadnou. Pokud tedy nespadnou pred nim.

anonym

« Odpověď #46 kdy: 08. 02. 2018, 12:30:05 »
Ano, to je problem. Nicmene si myslim, ze dobre a opravdu multiplatformni reseni by zaujalo. Ne kazdy je frikulin, co musi mit zhovadile kecatko s animacemi, co pise text do bublin jak v komixu. Mene je nekdy vice a autori tehlech aplikaci dnes uz vetsinou akorat vymysli ficury proto, aby vymysleli ficury. Snazi se tim predbehnout konkurenci, ktera take vymysli ficury pro ficury. Vysledkem jsou obludnosti, ktere cloveku vyzerou pul RAM.

Uplne suhlasim.

helgaariel

« Odpověď #47 kdy: 08. 02. 2018, 13:22:21 »

Treba Tox a Ring by mohly byt zajimave, kdyby opravdu fungovaly. Ne treba, ze po kazdem zavolani spadnou. Pokud tedy nespadnou pred nim.
A nebylo by právě proto dobré podpořit jeden z těchto projektů? Nač začínat od 0 s něčím vlastním, dost na tom že kecátek je hromada a žádné nefunguje kloudně, není lepší kolektivně napnout síly jedním směrem? Aby to nebylo jak https://xkcd.com/927/

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 08. 02. 2018, 14:04:19 »
A nebylo by právě proto dobré podpořit jeden z těchto projektů?

Coz jsem zminil jiz pred drahnou dobou vyse v diskusi.

Hmmm

Re:Co programovat? Velké dilema
« Odpověď #49 kdy: 08. 02. 2018, 14:18:31 »
Rozmyslam co programovat...
Casu mam celkom dost....
Aj ked mi nieco napadne, tak potom si poviem, ze to uz niekto programoval...
Nie som zaciatocnim, ze sa chcem ucit programovat, skor sa chcem zdokonalovat v programovani a ucit sa aj nieco nove....

Blokujes sam seba. Vidis to?
Rovno ti poviem, aj ked sa budes velmi snazit, nenaprogramujes nieco co nikto pred tebou nenaprogramoval. Takze tuto podmienku si rovno vypusti z hlavy a mozes sa pustit do roboty.

Hmmm

« Odpověď #50 kdy: 08. 02. 2018, 14:21:06 »
Kniznice su, to hej. Ale nie je to opat len nejake bastlenie, lepenie?
To chces naozaj vsetko pisat od nuly? Prosim ta. To potom nikdy nic nedokoncis.

Nesnaz sa znovu vynaliezat koleso.

Tomáš Marný

« Odpověď #51 kdy: 08. 02. 2018, 14:44:39 »
To je jako kdyby se malíř vyptával kolemjdoucích na ulici, co má namalovat, protože jeho nic nenapadá. V takovém případě by snad bylo lepší nemalovat raději vůbec nic.

mln

« Odpověď #52 kdy: 08. 02. 2018, 15:48:20 »
Citace
To je jako kdyby se malíř vyptával kolemjdoucích na ulici, co má namalovat, protože jeho nic nenapadá.

Niektorí ľudia to nazývajú prieskum trhu. Je to stále lepšie než vytvoriť produkt ktorý nikto nepotrebuje (a bez masívneho brainwashingu je nepredajný). 

anonym

« Odpověď #53 kdy: 08. 02. 2018, 15:50:53 »
Najdi si práci a tam programuj smysluplné věci, za peníze.

alfonzito

« Odpověď #54 kdy: 08. 02. 2018, 16:53:19 »
Rozmyslam co programovat...
Casu mam celkom dost....
Aj ked mi nieco napadne, tak potom si poviem, ze to uz niekto programoval...
Nie som zaciatocnim, ze sa chcem ucit programovat, skor sa chcem zdokonalovat v programovani a ucit sa aj nieco nove....

Blokujes sam seba. Vidis to?
Rovno ti poviem, aj ked sa budes velmi snazit, nenaprogramujes nieco co nikto pred tebou nenaprogramoval. Takze tuto podmienku si rovno vypusti z hlavy a mozes sa pustit do roboty.
Budem musiet k tomu tak pristupit. V praci robim velke prt, nic zaujimave. Chcem sa preto ucit vo volnom case

« Odpověď #55 kdy: 09. 02. 2018, 00:29:39 »
To je jako kdyby se malíř vyptával kolemjdoucích na ulici, co má namalovat, protože jeho nic nenapadá. V takovém případě by snad bylo lepší nemalovat raději vůbec nic.

V užitém umění je běžné, že chce umělec dělat něco, co bude sloužit někomu jinému. Programování by se mohlo  tomu užitému umění v ledačem podobat .

Pak je také jiný druh umění, kdy umělec (může, ale nemusí být geniální) tvoří z jiných důvodů a pak tvoří klidně do šuplíku, zájem okolí ho moc nezajímá (případně ho dokonce obtěžuje). To je zase jiná situace. Čistý výzkum nebo věda by se mohly zase podobat této variantě.

hugochavez

« Odpověď #56 kdy: 09. 02. 2018, 14:09:24 »
@alfonzito
pokud opravdu programovat umis a chtel bys udelat neco opravdu uzitecnyho pro spoustu lidi, zkus se podivat na tenhle projekt kterej autor prestal vyvijet ale kterej podle me ma OBROVSKEJ potencial a mohl by vyresit pomerne zasadni problemy se kterymi zapasi spousta lidi:

https://en.wikipedia.org/wiki/TorChat

Sam ho s uspechem pouzivam uz nekolik let, avsak potom co nedavno soudruzi prekopali format adres u TOR hidden services, se mi lidi z Windows "nedovolaj" prestoze v Linuxu mi to porad kupodivu mezi stejnymi stroji funguje.....

V post-Snowden dobe, kdy spousta lidi vystrizlivela a zacla se OPRAVNENE bat o sve soukromi/data, si stale vice uzivatelu uvedomuje ze email tak jak ho zname a pres 30let pouzivame je v soucasnem svete naprosta silenost, bezny BFU totiz nedokaze pouzivat PGP/GPG sifrovani textu, ani zpravu digitalne podepsat, ale nedokaze ani rozchodit vlastni emailserver takze drtiva vetsina uzivatelu je odkazana na milost a nemilost lepe receno na serioznost ci neserizoznost ruznych tretich poskytovatelu email- sluzeb....... Jak nekteri z nich (i pres ty nejlepsi umysly a silnou moralku) dopadnou nam ukazal napr pripad Lavabit ci Silent Circle.

Tohle vsechno koncept Torchatu resi pomerne elegantne:

- one click install ktery zvladne i sousedovic babka
-E2E sifrovani + anonymizace koncu na urovni TOR security
-sprava, generovani i skladovani klicu se deje lokalne (zadne certifikaty, keyservery a podobne zhovadilosti, distribuce/overeni adresy by se dala i vylepsit pres QR kod podobne jak to ma Signal/WA)
-prochazi NATem bez problemu, zadne nastavovani routeru, zadny 'randes vouz'signal  server treti strany s verejnou IP
-umoznuje posilat neomezene velke prilohy (z cehoz ovsem prameni i moznost utoku=nutno doresit) bez omezeni typu souboru
-automaticke prijimani priloh jakmile jsou oba konce online (stejny koncept jako kdysi u Skypu kdyz jeste nebyl korporatni sracka) cili zadny MitM "store and push" jako u emailu
-zadna moznost DDOS utoku jako na emailserver (pokud clovek netapetuje svou adresou internet) -mozno vylepsit ze se bude prijimat jen od autorizovanych/potvrzenych odesilatelu, ne plosne. Mozna i vylepseni pro tzv kanaly, podobne jako to ma Bitmessage.
-zadny spam
-CPU nenarocnost, mohlo by snadno fungovat jako "privatni email server" bezici na RPi 24/7 nekde doma (prave diky imunite vuci NATproblemum) a pokud by nekdo vyvinul (treba TY) appku pro mobil, ta by se mohla dotazovat serveru doma "co je noveho" a vyuzit "push message" konceptu........... Clovek by se tak vyhnul omezenim FUP a funkce by se velmi podobala dnesnimu stahovani emailu do founu.
Pokud cloveka FUP nepali a ma OK baterku, obejde se bez home serveru/storage a muze nahradit email sluzby timhle rovnou na tlf.
atd atd.

Jak sem zminil Torchat je opustenej projekt, jeho nasledovnikem mel byt
https://en.wikipedia.org/wiki/Ricochet_(software)

ktery ovsem jak uz to tak pri vyvoji v IT byva kulha na jednu nohu anzto ztratil dulezitou ficuru totiz neumi posilat soubory.

Pokud te tyhle IM zaujaly muzes je rovnou vyzkouset a ja ti dodam dalsi info:
moje adresa je:
Torchat:   4vuyutoo7n5ifgrf  (existuje i plugin pro Pidgin)
ricochet:xeqmp6r6oophu3jg

Oba jedou na serveru ve VM 24/7.

Druhy tip na to co programovat a byt uzitecny je tohle:
https://ipfs.io/

Skoukni demo a dojde ti ze je to uzasnej koncept, bohuzel bezny BFU nezvladne ovladani pres CL a to web GUI pres ktery se to ma ovladat neni uplne prehledny a postrada nektery zasadni funkce napr.nastaveni Garbage Collection, max size storage, un/pinning atd

Tenhle projekt je uz ale vyssi divci ;o)

A do tretice pokud by ses chtel realizovat ve VPN, cca 4 lidi vyvijej tohle:
https://www.wireguard.com/

Tady https://twit.tv/shows/floss-weekly/episodes/468  je rozhovor s hlavnim vyvojarem, nazor si udelas sam a dalsi info uz si dohledas ;o)

Good luck!

alfonzito

« Odpověď #57 kdy: 10. 02. 2018, 07:58:56 »
To vyzeraju byt dost zaujimave veci. Len neviem ci nieco taketo je realizovatelne v mojom podani a sam. Mas na mysli pokracovat vo vyvoji torchatu, resp.vyladit nejake veci, ktore si uviedol?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 10. 02. 2018, 12:44:07 »
https://en.wikipedia.org/wiki/TorChat

Dobry napad!

Citace
....bezny BFU totiz nedokaze pouzivat PGP/GPG sifrovani textu, ani zpravu digitalne podepsat....

Protoze se jedna zase o dalsi nedodelek.

1.Vetsina MUA nema pro PGP/GPG podporu. Pokud existuje, je to casto pomoci nejakeho pluginu treti strany, ktery muze byt ruzne kvality, neni standardne pritomen a pri upgradu MUA prestane fungovat a ceka se, jestli autor upgraduje plugin.

2. Nevim, jak ted, ale GPG na Widlich byvala tragedie. GUI SW na generovani, spravu a synchronizaci klicu existoval jen jako neci neoficialni kompilace linuxoveho SW vyznacujici se ruznym stupnem padavosti.

3. Klicove servery jsou kapitolou sama pro sebe. Teoreticky by mely mezi sebou synchronizovat klice. V praxi to nektere delaji, nektere ne, nektere nekdy a clovek je rad, kdyz najde jeden, ktery je ochoten synchronizovat klice aspon oproti memu spravci klicu.

Lidi by se urcite naucili pouzivat GPG, pokud by bylo standardne pritomno nebo stacilo jen doinstalovat z oficialniho zdroje bez toho, ze by clovek hledal, ktery z neoficialnich zrova funguje, pokud by to pak mohli rovnou pouzivat v kazdem MUA a pokud by bylo k mani lidske GUI pro spravu klicu a na druhe strane funkcni key servery. Nikdo samozrejme nebude pouzivat hole CLI GPG a lepit sifrovane vysledky do mailu rucne.

Krome toho by se lidi museli znovu naucit pouzivat MUA jako kdysi, namisto webmailu, kde GPG nelze duveryhodnym zpusobem pouzivat.

hugochavez

« Odpověď #59 kdy: 10. 02. 2018, 18:47:34 »
To vyzeraju byt dost zaujimave veci. Len neviem ci nieco taketo je realizovatelne v mojom podani a sam. Mas na mysli pokracovat vo vyvoji torchatu, resp.vyladit nejake veci, ktore si uviedol?
"neviem ci nieco taketo je realizovatelne v mojom podani a sam"

Nemusis to delat sam, vzdycky sou tam naky vyvojari...... TorChat ma/mel vyvojare, jeho adresa je utvrla6mjdypbyw6  a Ricochet jakbysmet,
John Brooks  ricochet:rs7ce36jsj24ogfw    staci se jich zeptat v cem je problem a co je potreba udelat.

Osobne myslim ze je rozumnejsi naprit sily do Ricochetu, protoze je novejsi, vychazi ze stejneho konceptu jako TorChat ale ma za sebou uz jakysi security audit, takze codebase bude asi vyzralejsi.
Ovsem neumi posilani souboru- a to je velky nedostatek bez ktereho se nema sanci (a vlastne ani duvod) rozsirit.

Zaroven je potreba doresit ukladani zprav, ty se totiz pri kazdem uzavreni appky vymazou, coz je sice s ohledem na security/privacy dobre  reseni, ale ne ma-li to byt nahrada za email- tam je pozadavek presne opacny.
Tohle by si ale uzivatel mohl navolit sam, nakonec i v Signalu je zakomponovana ficura "disappearing messages" ale defaultne si SW pamatuje vsechny zpravy (lokalne sifrovane na disku)

Mobilni appka by si pak jen synchronizovala (automaticky anebo na "pozadani" -to podle FUP reality) obsah pres VPN tunnel s domaci "zakladnou" -a tady proc nevyuzit treba ten WireGuard kdyz se chlubej ze poskytuje "full IP roaming on both ends"= to je pro mobily jak delany.

Kdyby to bylo moc velky sousto tak mam pro tebe jeste 1 tip na uzitecnej soft:
Bittorrent DHT crawler alias "decentralizovanej Google vyhledavac pro soubory v BT siti"
muzes vyjit z tohodle videa  https://www.youtube.com/watch?v=v4Q_F4XmNEc
v podstate se jedna o tohle:
https://torrentfreak.com/alphareign-dht-search-engine-takes-public-torrents-private-161204/
https://torrentfreak.com/magnetico-a-personal-torrent-search-engine-that-cant-be-shut-down-170409/

ale zabaleny tak aby si to clovek mohl provozovat doma jako privatni vyhledavac na svym serveru a nebyl odkazanej na 3ti stranu.....
Castecne s tim souvisi i tenhle projekt https://en.wikipedia.org/wiki/YaCy

....Lidi by se urcite naucili pouzivat GPG, pokud by bylo standardne pritomno....
Nekteri mozna jo ale ja bych lidi moc neprecenoval, s postupujici debilizaci spolecnosti bude schopnost samostatneho mysleni spis rok od roku horsi, a pokud chces aby se neco masove rozsirilo musi obsluhu zvladnout i nejvetsi debil............ takze nejlepsi a nejjistejsi bude, kdyz celou agendu za BFU vyridi program sam.
Pouze autentifikace uzivatele musi byt vynucena ale zas nejak "stravitelne/nenasilne" treba jako to ma Signal pres QR code.

Pokud jde o keyservery, tam je problemu vic, napr. lze podvrhnout cizi klic pod tvym jmenem-takze stejne musis provest porovnani hashu klicu s protistranou abyses tomu riziku vyhnul, a to uz podle me teda muzes provest vymenu/naskenovani/autetizaci klice rovnou sam a vyjde to nastejno=tomuhle se proste vyhnout neda, a na neco jako "web of trust" bych osobne moc nesazel= tim  delegujes opet svoje zabezpeceni nejake treti entite, a to je dycky cesta do pekla (viz prusery s Jirsakovo zarucene bezpecnyma certifikatama)  :)