Který programovací jazyk pro Raspberry (Linux)

Jakub

Který programovací jazyk pro Raspberry (Linux)
« kdy: 06. 02. 2018, 09:59:16 »
Zdravím,
již delší dobu bádám a hledám vhodného kandidáta pro programovací jazyk pro raspberry, případně linux celkově.

Přemýšlel jsem o pythonu, nebo c++, ani s jedním jsem nikdy nedělal, i když pár aplikací jsem už v c# udělal.

V programování pro linux jsem úplný začátečník. Jde mi především o funkční aplikace, které by klidně i běžely na příkazovém řádku, o vzhled mi tedy nejde.

Především mi jde o elegatní řešení při hrátkách s komunikací po ethernetu/sériové lince, čtení čárových kódů, práce s MySql databázemi, ovládání GPIO a další.

Předem díky za odpovědi, nerad bych se snažil zprovoznit zdlouhavě a těžko něco, co v druhém jazyku jde efektivně a elegantně vyřešit. :)

jpu

Re:Který programovací jazyk pro Raspberry (Linux)
« Odpověď #1 kdy: 06. 02. 2018, 10:35:08 »
Python alebo C# (.NET Core). V C++ by si robil zdlhavo

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #2 kdy: 06. 02. 2018, 10:42:45 »
Na Rpi najdeš spoustu návodů, rad a funkčních řešení v Pythonu. Sám obsluhuju pár věcí (různá teplotní čidla, vlhkoměry, ADC převodníky) a na vše jsem našel něco v Pythonu. Frontend (zobrazení na 3.5" LCD) jsem si taky napsal v Pythonu (používám PyGame). Sám jsem v Pythonu nikdy nepsal, začal jsem až s RPi a celkem se mi ten jazyk líbí, je to jednoduchý, přehledný.

ALE - nedělal jsem v tom komunikaci po síti nebo serial, nesahám do databáze, takže s tím nemám zkušenosti.

Nechci taky, aby to vyznělo, že C++ návody nebo rady neexistují. Jen jsem je prostě nehledal/nepotřeboval.

Neviditelný

« Odpověď #3 kdy: 06. 02. 2018, 11:10:37 »
Volba jazyka je paradoxně nepříliš podstatná. Existuje minimum případů, které by se v jazyce A daly vyřešit výrazně lépe než v jazyce B. Všechno, co jsi zmínil jde vyřešit v Pythonu, C#/.NET i v C++ s vhodným toolkitem (třeba Qt) naprosto bez problémů. Asi bych začal s Pythonem. Má sice dost osobitou syntaxi a některé věci se v něm řeší tak nějak "jinak", což ale ničemu nevadí a ta syntaxe je docela šikovná s minimem omáčkového a lepidlového kódu. Napsaný skript navíc prostě spustíš, což je na hraní si a experimentování ideální.

SB

« Odpověď #4 kdy: 06. 02. 2018, 14:04:53 »
Jestli jste začátečníkem a chcete zkoušet a hrát si s Raspberry, tak určitě Python - jako jazyk je to takový paskvílek, ale VM má malý, instalace knihoven jednoduchá, je jich dost, snadno se to ladí, je na to více vývojových prostředí, má to hodně napojení na linuxové knihovny, ...

i

« Odpověď #5 kdy: 06. 02. 2018, 15:35:27 »
Jazyk jako takový je nepodstatný, zřejmě máš na mysli prostředí, IDE či knihovny které ti IDE poskytuje. To ale záleží na tom s čím konkrétně máš zkušenosti.
RPi je obecně linuxový strojík, na kterém lze vše co jde na linuxu, pokud jsi ale rozmazlen nějakým SuperIDE jako Delphi, VisualStudio, Netbeans, Eclipse, .... a podobně, tak budeš mít na RPi docela problémy bez ohledu na jazyk. Tak nějak tuším že to tak může být už ze složení tvé otázky.

Pokud budeš chtít dospělé IDE, tak budeš potřebovat dospělé PC, RPi to nejspíš nedá, Existují pro něj nějaké odlehčené IDE pro python, ale je to věc vkusu, já se na něm cítil velice nepříjemě.

jinak zkušený linuxák používá převážně vim a příkazovou řádku, když si na to zvykneš, tak máš jednotné prostředí, které ti bude fungovat stejně na velkých superpočítačích i na těch nejmenčích jednodeskových linuxových mašinkách a bude úplně jedno jaký jazyk použiješ.

Další věc, u každého jazyka, bude nutné rozlyšit různé úrovně použitých knihoven, aby jsi si tam nenainstaloval hromadu věcí ze kterých využiješ tak 5% tím to RPi také můžeš docela otrávit. Existují knihovny které ti poskytuje nainstalovaný systém, u nich je jedno jaký jazyk použiješ ale bývají nepohodlné, existují knihovny které ti přibudou třeba při instalaci pythonu, pak existují knihovny které ten python rozšiřují a instalují se zvlášť.

Hodně záleží na tom, co s tím chceš dělat a jak hluboko jsi ochoten jít, čím hloubjejí pujdeš, tím bude výsledek kvalitnější a svižnější ale tím to dá daleko daleko víc práce.

Otrasník

« Odpověď #6 kdy: 06. 02. 2018, 16:26:31 »
Já používám na RPi Go, vyhovuje mi bohatá standardní knihovna, triviální cross-kompilace a rychlost (vývoje i běhu). Jinak na hraní stačí bohatě i Python.

Hilderbert

« Odpověď #7 kdy: 06. 02. 2018, 19:16:42 »
Nejjednoduší budeš mít život s Pythonem, je oficiálně podporovaný, dělají se pro něj knihovny pro všechny rozšiřující moduly. To se dělá ještě pro jazyk C, ale ten není tak jednoduchý na používání. Jdi do Pythonu.

eiffel

« Odpověď #8 kdy: 06. 02. 2018, 19:46:40 »
Python je oficiální jazyk pro Rpi.
Pokud to má být na hraní a není třeba výkon, stačí.
Pokud potřebuješ sahat na HW a dělat "nějaké rychlé šílenosti", tak C.

Ivan Nový

« Odpověď #9 kdy: 06. 02. 2018, 22:24:56 »
Pycharm umí remote Python, to znamená, že umí spouštět programy na vzdáleném  systému, třeba RPi přes SSH tak, jako by běžely lokálně a to včetně debugrování.

Python umožňuje pomocí API vytvářet funkce v C a volat je z Pythonu, takže nízkoúrpvňové věci na RPi lze psát v C a volat z Pythonu.

Takžre IDE vlastně ani na RPi nemusí běžet a ani být naistalované. IDE si samo nainstaluje co ke vzdálenému běhu potřebuje.

Ivan Nový

« Odpověď #10 kdy: 06. 02. 2018, 22:29:31 »

balki

« Odpověď #11 kdy: 07. 02. 2018, 10:02:48 »
Python je vhodny vyukovy jazyk na rpi, ked si clovek otvori tie ich casopisy, vela navodov je v pythone.  Osobne na rpi pouzivam javu, lebo som javista. Ale python sa da dost rychlo naucit, progress sa zadrhava az pri komplikovanejsich aplikaciach. Ale nie je potom az taky problem z pythonu prejst na nieco menej kostrbate. (staci sa odnaucit par zlozvykov)

jpu

« Odpověď #12 kdy: 07. 02. 2018, 10:16:55 »
co tak assembler?

Tomáš25

« Odpověď #13 kdy: 07. 02. 2018, 11:16:04 »
já na PI Experimentuji s .NET Core. A to jenom proto že jsem .NET vývojář