Pomoc s výběrem mini počítače

matej

Pomoc s výběrem mini počítače
« kdy: 02. 02. 2018, 10:07:52 »
Ahojte,
celkom ma chytila myslienka zacat sa hrat s IoT. Na trhu je uz nespocetne mnozstvo roznych vyvojovych dosiek. Co som tak pozeral, zaujali ma RPi3, Odroid a PINE64. Odroid je celkom chvaleny pre eMMc, komunitu a 1Gb ethernet. Chcem si na tom skusit spojazdnit nejake senzory ako teplota, vlhkomer, neskor NFC, mozno aj ako server na prehravanie filmov. Ja som skor MS orientovany, a dost pracujem so C# a RPi3 mi vychadza ako jedina moznost, kde sa da spojazdnit W10 IoT. Samozrejme nebranim sa ani otvorenym veciam zalozenym na linuxe, kde by som si musel programovat veci bud v C, alebo v Pythone. C ovladam sporadicky, zo skolskych cias a Python vobec. Na druhu stranu to vidim ako prilezitost naucit sa nejaky novy jazyk a novy OS. Co by ste mi poradili? Dakujem pekne
« Poslední změna: 02. 02. 2018, 11:00:08 od Petr Krčmář »

Jenda

Re:Pomoc s vyberom mini pocitaca (rpi, odroid, pine64...)
« Odpověď #1 kdy: 02. 02. 2018, 10:27:15 »
Jedno z hlavních kritérií je softwarová podpora. Určitě nechceš skončit se starým, masivně opatchovaným a neudržovaným kernelem. Na to se dívám do https://linux-sunxi.org/Linux_mainlining_effort a https://www.armbian.com/download/ (hledej na stránce desky "mainline"). A PINE64 to diskvalifikuje rovnou.

Osobně bych doporučil RPi pokud vyloženě nepotřebuješ vyšší výkon Odroidu. Tím, že je používanější, je na to prostě lepší podpora, knihovny, návody atd.

Windows nerozumím a IOT verzi už vůbec ne.

?

« Odpověď #2 kdy: 02. 02. 2018, 10:34:08 »
R-Pi3 kvůli podpoře a ekosystému.

Pokud netrváš na Windows IoT (osobně bych si tím život nekomplikoval), tak je pěkné R-Pi Zero W. C# aplikace můžeš spouštět v i Linuxu přes Mono.

harrison314

« Odpověď #3 kdy: 02. 02. 2018, 11:04:30 »
Ked chces Windows IoT (nevsimaj si komentare o nom si na roote :D ) a UWP tak jednoznacne RPi3. Este odporucam ti si o nom pozriet nejake prednasky od Štěpána Bechynskeho.

Seerver na prechravanie filmov s Windows IoT nespravis, lebo je urceny skor na priemyslne a kioskove aplikacie.
Inac ak chces len merat teplotu a vplkost popripade nejake podobne veci, kludne ti staci ESP8266 (napr vyvojovy kit pre ESP-210) a Azure.

harrison314

Re:Pomoc s výběrem mini počítače
« Odpověď #4 kdy: 02. 02. 2018, 11:07:37 »
Plus na Linuxoch vies rozbehat .Net Core 2, takze mozes kodit v plnohodnotnom C#. Na Mono sa vyskali, polka metod hadze NotImplementidException a druha polka sa sprava inak ako by mala, plus to pada.

matej

« Odpověď #5 kdy: 02. 02. 2018, 11:12:21 »
to mas pravdu. V dobe .Net Core uz netreba uvazovat cisto windowsovo. Tak na zaciatok postacia aj veci ako meranie teploty apod., aby sa clovek naucil nieco, ale casom by som chcel aj nieco viac.

mhi_

« Odpověď #6 kdy: 02. 02. 2018, 11:16:36 »
RPi3 mam, Win IOT jsem si na nem taky rozchodil. Ale neprisel jsem na duvod, proc bych jej mel pouzivat misto Linuxu - na jakoukoliv aplikaci. Co je ta killer feature proti Linuxu ? Pouziva se to nekde seriozne mimo MS demonstracni prostredi?

harrison314

« Odpověď #7 kdy: 02. 02. 2018, 12:05:26 »
RPi3 mam, Win IOT jsem si na nem taky rozchodil. Ale neprisel jsem na duvod, proc bych jej mel pouzivat misto Linuxu - na jakoukoliv aplikaci. Co je ta killer feature proti Linuxu ? Pouziva se to nekde seriozne mimo MS demonstracni prostredi?

Priemyslene aplikacie, kiosky, tvorba GUI aplikacii.

matej

« Odpověď #8 kdy: 02. 02. 2018, 19:52:20 »
Tak na zaciatok vyskusam to RPi3. Casom mozno skusim aj Odroid, ako alternativa voci RPi to ma velku podporu a lepsi vykon