Seriozní porovnání .NETu a Javy

jpu

Re:Seriozní porovnání .NETu a Javy
« Odpověď #120 kdy: 02. 02. 2018, 12:28:57 »
riesit multiplatformovost, ked aplikacia je urcena pre windows uzivatelov?
Otázka je, jak jste přišel na to, že je aplikace určená pro uživatele Windows.
Pockat, co to melete? Ja vravim, ze to posudi firma. Oni vedia, pre koho je ta aplikacia primarne urcena. Verim, ze keby povie sef, 100% nasich uzivatelov pouziva windows, tak vy mu poviete, a co multiplatformovost, podme to pisat v Jave alebo Qt.

anonym

« Odpověď #121 kdy: 02. 02. 2018, 12:56:44 »
Dneska se dělají hlavně informační systémy a .NET Core a tudiž Linux na to nemůžeš použít, protože tam nejede WCF. Toť k multiplatformosti.

anonym

« Odpověď #122 kdy: 02. 02. 2018, 12:59:11 »
Udělal jsem další větev diskuze o .NET Core a jeho reálném použití na Linuxu při vývoji informačních systémů.

https://forum.root.cz/index.php?topic=17514.0

« Odpověď #123 kdy: 02. 02. 2018, 13:17:03 »
.Net core je primarne urcene pre servrove aplikacie, na dektop sa netlaci.
Ano, to jsem se vám snažil naznačit, že v souvislosti s desktopovými aplikacemi nemá smysl psát o .NET Core.

« Odpověď #124 kdy: 02. 02. 2018, 13:18:06 »
riesit multiplatformovost, ked aplikacia je urcena pre windows uzivatelov?
Otázka je, jak jste přišel na to, že je aplikace určená pro uživatele Windows.
Pockat, co to melete? Ja vravim, ze to posudi firma.
Hlavně že jste to citoval, že? Já v tom tučném tedy „posoudí to firma“ nevidím.

jpu

« Odpověď #125 kdy: 02. 02. 2018, 13:26:50 »
neviem o co vam ide. Chytanie za slovicka? jednoducho, ak pojde o desktop linux aplikaciu, volim javu alebo qt, ak pojde o windows tak wpf. ak ma ist o multiplatformovu tak asi Qt. Co je na tom tazke pochopit?

Jano7

« Odpověď #126 kdy: 02. 02. 2018, 14:58:32 »
Citace
.Net core je primarne urcene pre servrove aplikacie, na dektop sa netlaci.
Imho java na dektope tiez nejde ako teple rozky, ked vidim nejaku shcopnu OSS aplikaciu pre dektop a je multiplatformova je to vzdy v Qt.

Nuž Swing nikdy nebol na očiach a nerobili sa v ňom aplikácie pre bežného užívateľa.
Medzi najžiarivejšie príklady úspešného využitia Swingu sú IDE od JetBrains. Swing
bol stavaný pre tvorbu komplexných biznis aplikácií, aj preto má takú strmú krivku učenia.
Swing treba hľadať na miestach ako sú letové prevádzky, výskum a vývoj, burzy, finančné inštitúcie,
zbraňovné systémy a pod.

Na Slovensku som si všimol, že v tom majú vytvorený softvér Slovenské železnice a niekoľko informačných systémov,
napr. http://www.htsolution.sk/informacny-system.html.

anonym

« Odpověď #127 kdy: 02. 02. 2018, 15:37:51 »
Ve Swingu dělá i třeba Lokel který spadá pod Škodovku, nebo URC Systems co dělají pro armádu. Bohužel, zatím 2 firmy ze 2 u kterých jsem pracoval nebo o nich slyšel, že dělají ve Swingu, tak jsou to staré zaprášené dožívající firmy. Docela by mě zajímalo, jestli teď, nyní, by někdo začínal fungl nový projekt nebo firmu a postavil to na Swingu.  Dneska i armáda nebo industry používá tablety, tak co tam s tím Swingem budete dělat? To už mi příjde lepší použít ten Xamarin když už, a to je .NET. Mám prostě víc a víc dojem, že Java celkově je dožívající technologie.

Honza

« Odpověď #128 kdy: 02. 02. 2018, 15:57:04 »
Když někdo tvrdí, že Java je multiplatformní, tak má asi dost nízké požadavky na multiplatformní aplikaci.
Ono je i otázka, co to tedy přesně je. Například bych čekal, že pokud mám JavaAplet z roku 2001, který mi běžel i v prohlížeči, tak dneska ho spustím i na Androidu. To je přece taky Java, není? Třeba. A přitom už tenkrát to nebeželo v Nokii, kde taky byla Java... Taky nevím, co budou dělat se Swingem v tabletu... zvlášť když v něm bude třeba iOS.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #129 kdy: 02. 02. 2018, 16:02:36 »
Java je multiplatformní, ale ne všeplatformní. V jistém smyslu je multiplatformní i C++.

« Odpověď #130 kdy: 02. 02. 2018, 16:02:52 »
Dneska i armáda nebo industry používá tablety, tak co tam s tím Swingem budete dělat? To už mi příjde lepší použít ten Xamarin když už, a to je .NET. Mám prostě víc a víc dojem, že Java celkově je dožívající technologie.

Nemyslím, že by byla java dožívající. Žije to mimo jiné o díky novým  jazykům nad jvm a ekosystému okolo, takže se celé to prostředí naopak spíš posouvá a vyvíjí dál, nikoli na úkor javy ale v symbióze s ní.

Místo swingu je tu javafx, která vypadá dost současně a dobře se používá. Divím se, že není víc vidět.

« Odpověď #131 kdy: 02. 02. 2018, 16:20:19 »
Když někdo tvrdí, že Java je multiplatformní, tak má asi dost nízké požadavky na multiplatformní aplikaci.
Ono je i otázka, co to tedy přesně je. Například bych čekal, že pokud mám JavaAplet z roku 2001, který mi běžel i v prohlížeči, tak dneska ho spustím i na Androidu. To je přece taky Java, není? Třeba. A přitom už tenkrát to nebeželo v Nokii, kde taky byla Java... Taky nevím, co budou dělat se Swingem v tabletu... zvlášť když v něm bude třeba iOS.

Takových prostředí, které fungují stejně od roku 2001 a jsou podporované na platformách, které tehdy ani neexistovaly,  moc nenajdete (čest vyjímkám). Na druhou stranu, se spuštěním java aplikace z roku 2001 budete mít na současném počítači pravděpodobně méně problémů než při spuštění aplikace v jiném jazyce. Běhové prostředí je samo o sobě i docela dobře definováno (takže těžko vyčítat javě že na mobilu nespustíte aplikaci pro desktop).

Zkuste si spustit normální C nebo C++ program z roku 2001 a budete docela zápolit - se starou distribucí na současném hardwaru nebo se starším toolchainem na současné distribuci. Nejsnáze byste to asi vyřešil virtualizací, což by ale nevypovídalo nic o přenositelnosti a neměnnosti vývojové platformy jako takové.

x14

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #132 kdy: 02. 02. 2018, 20:44:50 »
Teda to je maso tato diskuse  :)
Tak jsme si prošli pojmy jako JAR/DLL, svoboda/fašismus, null/výjimky, syntaktický cukr/smetí, Windows/Linux, elvis operátor, kovariantní návratové typy, jehličí/lopuch, multiplatformnost/slabý hybrid, pak jsem se naštěstí už nechytal.
Mám pocit, jako by byly zmíněny skoro všechny existující platformy, jazyky, frameworky, postupy...
K dokonalosti už mi tu chybí jen 2 slova - a právě proto jsem tady - ATARI a Postscript.
Hezký večer všem :-*

kimec

« Odpověď #133 kdy: 02. 02. 2018, 20:52:43 »
RxJava je docela dobrá, řekl bych, že lepší než Rx.NET, především umí řešit backpressure, což může být dost kritické.
Cim to je, ze su dnes vsetci priposrati z backpressure? Do roku 2018 sa neprogramovalo?

Este lepsie su vyroky, ze FRP a Rx ulahcuje viacvlaknove programovanie.

A najlepsi je PublishSubject.serialize(). Bravo, ake genialne, to by urcite nikoho nenapadlo!

Ale seriozne, este som nestretol cloveka, ktory by vysypal z rukava rozdiely medzi hot/cold, finite/infinite, single/multivalue, subscribeOn/observeOn/subscribe, reactive pull...

Ale hlavne, ze sa pise v Rx, ktore vyriesi aj hladomor... keby len netflix vedel, kolko svetovych problemov vyriesili!

yum

« Odpověď #134 kdy: 02. 02. 2018, 21:24:29 »
Citace
V Javě je to vždy JAR soubor a je jedno, jestli je to knihovna nebo spustitelný JAR.
Ne, neni to vzdy jar. Ale je fakt, ze mam zkusenosti jen s Java EE a Springem. Muze to byt jar, war, ear...