Na jaký jazyk povýšit z PHP?

alef0

Re: Na jaký jazyk povýšit z PHP?
« Odpověď #45 kdy: 20. 02. 2011, 17:57:49 »
Napraseny kod je v dlhodobom horizonte neudrzovatelny.

Smokie

« Odpověď #46 kdy: 20. 02. 2011, 18:08:58 »
Napraseny kod je v dlhodobom horizonte neudrzovatelny.
Nie je, ale ani byt nemusi. Nie kazdy kod prechadza v pravidelnych intervaloch upgradom. Niektore sa dokoncia a potom sa uz len pouzivaju.

« Odpověď #47 kdy: 20. 02. 2011, 18:27:23 »
Ten odstavec je mysleny vazne. Kto vie programovat napise program s cistym kodom za 2 tyzdne kym drevorubac ho napise za tyzden ale potom tam najde chybu s ktorou nepohne. Ja tu nemyslim obchod. Je to ako s Billom Gatesom, ten bol tiez sikovny programator ale este sikovnejsi obchodnik takze preto je windows popularny. Riadny programatori niesu ti ktori sedia na beziacom pase a robia co im pod nos strcia. :-\ Riadny programatori su taki ako Richard Stallman, Linus Torvalds. A vsetci kvalitny open source. Lebo ti programuju pre tie programy, a to sa odraza v kvalite. Komercny programuju pre peniaze a to sa odraza v majetku. Snad ste pochopili. :-\

Smokie

« Odpověď #48 kdy: 20. 02. 2011, 18:40:53 »
Ok, pockam kym vytriezvies z idealov :)

« Odpověď #49 kdy: 20. 02. 2011, 19:10:28 »
To nie su idealy. Ja hovorim ake je prave programovanie a ake programovanie uznavam.

Smokie

« Odpověď #50 kdy: 20. 02. 2011, 21:08:06 »
To nie su idealy. Ja hovorim ake je prave programovanie a ake programovanie uznavam.
Mne to znie celkom ako idealy. :)

« Odpověď #51 kdy: 20. 02. 2011, 21:22:34 »
Niesu to idealy preto lebo to existuje (Linux, Mozilla, jednoducho vsetok Open Source) :)

Smokie

« Odpověď #52 kdy: 20. 02. 2011, 22:13:18 »
Niesu to idealy preto lebo to existuje (Linux, Mozilla, jednoducho vsetok Open Source) :)
Spytam sa ta takto. Linux, Mozilla, OpenOffice,...vsetky dalsie slavne Open Source programy... Kolko ludi na nich robi? Dvaja? Traja? Nie desiatky, stovky, tisice? Myslis, ze linuxove jadro je tvorene stovkami riadnych programatorov? Cokolvek kde je zapojenych viac ako povedzme 10 ludi uz je pasova vyroba. Cokolvek velke vznika vdaka pasovej vyrobe. Inak to byt ani nemoze. Vzdy tam musia byt ludia, ktori urobia male veci.

Je naivne si mysliet, ze vsetok Open Source vytvaraju umelci programatori a nie je tam ani jeden clovek, ktory by si len plnil svoje dopredu zadane ulohy. A este naivnejsie je si mysliet, ze sa to nerobi pre zisk. :) A uz uplne naivne je si mysliet, ze vsetok open source ma cisty a umelecky kod, hlavne ked na nom robi xyz ludi.

Ako vravim, pockam az vytriezvies z idealov.

alefo

« Odpověď #53 kdy: 21. 02. 2011, 00:49:21 »
Neplietol by som si kvalitu kodu s rozsirenostou softverou.

Kvalita kodov velmi kolise, pretoze nie vzdy plati, ze najlepsi vyvojar ma cas pracovat na projekte zadarmo. Kym napriklad Spring Framework je piedestal kvalitneho kodu v Jave, taky Firefox a jeho javascriptova vrstva vyzera miestami dost pozoruhodne. (Ale to nie je kritika, len konstatovanie stavu veci.)

Este by som poznamenal k tomu praseniu: jedna vec je narubat kod na jednorazovku a druha robit nieco, co ma vydrzat... lenze i idealisticka vizia, ze budem tri dni dumat nad prenadhernou hyperefektivnou implementaciou algoritmu sa stretne s realitou vsedneho dna, kde je ovela lepsie mat za den napisanu len priemerne vykonnu verziu (a vylepsit ju zoptimalizovat ju neskor.)

« Odpověď #54 kdy: 21. 02. 2011, 12:09:48 »
Spytam sa ta takto. Linux, Mozilla, OpenOffice,...vsetky dalsie slavne Open Source programy... Kolko ludi na nich robi? Dvaja? Traja? Nie desiatky, stovky, tisice? Myslis, ze linuxove jadro je tvorene stovkami riadnych programatorov? Cokolvek kde je zapojenych viac ako povedzme 10 ludi uz je pasova vyroba. Cokolvek velke vznika vdaka pasovej vyrobe. Inak to byt ani nemoze. Vzdy tam musia byt ludia, ktori urobia male veci.

Je naivne si mysliet, ze vsetok Open Source vytvaraju umelci programatori a nie je tam ani jeden clovek, ktory by si len plnil svoje dopredu zadane ulohy. A este naivnejsie je si mysliet, ze sa to nerobi pre zisk. :) A uz uplne naivne je si mysliet, ze vsetok open source ma cisty a umelecky kod, hlavne ked na nom robi xyz ludi.

Ako vravim, pockam az vytriezvies z idealov.
Pasova vyroba je toto: urobim sw -> dajte prachy -> urobim -> dajte -> urobim ...
Open Source nieje pasova vyroba pretoze to funguje celkom inak: dajme sa do toho!
To ze sa do toho da 100 programatorov alebo 1000 je jedno. Pasova vyroba to nie je. To ze vsetci open source programatori su umelci som nepovedal. Ved aj ja robim open source ale ze by som bol taky dobry aby som sa mohol vyhlasit za umelca tak to nie :).
Citace
A este naivnejsie je si mysliet, ze sa to nerobi pre zisk.
Je najvne si mysliet ze sa to robi pre zisk. Ty tusim o open source toho fakt vela nevies. Ak mi povies jeden priklad kedy niekto nieco vytazil z open source tak ... tak fakt neviem :). Ty si jednoducho neskutocne komercny clovek, ja chapem ake je pre teba neskutocne tazke pochopit ze existuju aj nekomercny ludia... ale co uz :(

alefo

« Odpověď #55 kdy: 21. 02. 2011, 13:01:40 »
Citace
Ak mi povies jeden priklad kedy niekto nieco vytazil z open source tak ... tak fakt neviem
Spring Framework, napisany Rodom Johnsonom, momentalne odkupeny VMWareom. To bol jeden z mocnych dokazov toho, ze opensourceovy projekt vie zatriast komunitou, fungovat na modeli, kde kod je volne k dispozicii a zisky idu zo sluzieb a skoleni.

Paradoxne, mnohokrat je za dobrym opensourcom nejaka nadacia / komercny podporovatel, ktory plati infrastrukuru alebo rovno vyvojarov.

Ondra

« Odpověď #56 kdy: 21. 02. 2011, 13:37:18 »
Open Source nieje pasova vyroba pretoze to funguje celkom inak: dajme sa do toho!
Hm, to mi spíš připomíná přístup party skautů, co se snaží na děravých neckách přeplavit rybník. Pro dobro všech doufám, že současná realita vývoje open source je už za stadiem počátečního infantilního nadšení a míří více k profesionalitě a kvalitě. Řada kvalitně vyvíjených a řízených FOSS projektů tomu alespoň nasvědčuje, i když je pořád ještě obrovské množství těch, které mají k profesionalitě asi tak daleko jako bábovička z písku k Empire State Building.

« Odpověď #57 kdy: 21. 02. 2011, 13:44:09 »
OK, vy mate svoje nazory, ja mam svoje a mozme tuto hadku skoncit lebo to bude trvat donekonecna :)

alefo

« Odpověď #58 kdy: 21. 02. 2011, 15:07:41 »
Dosť ťažko sa diskutuje, keď názor je negatívny ,,nie je to pásová výroba, nevieš, čo je open source, odchádzam z diskusie, ty nekomerčný človek" :-)

« Odpověď #59 kdy: 21. 02. 2011, 16:26:37 »
Pro dobro všech doufám, že současná realita vývoje open source je už za stadiem počátečního infantilního nadšení a míří více k profesionalitě a kvalitě.

Kéž bys měl pravdu! Osobně v OSS sféře moc quality managementu nevidím - a když je, dodá ho komerční firma, protože ho prostě pro business potřebuje.