ARM board pro serverové nasazení

Kolemjdouci

ARM board pro serverové nasazení
« kdy: 24. 01. 2018, 21:21:38 »
Zdravím,
Hľadám nejaký ARM board (mini PC na štýl Raspberry pi). Chcem ho používať ako server, video výstup nie je potrebny. Chcem na ňom spúšťať radius server, webserver (MySQL, PHP,...),....
Ideálna by bola podpora Docker.

Uvažoval som o Raspberry pi ale neviem či bude výkonovo dostacovat. Viem že existujú aj mnohé iné dosky, ale vraj sú pri nich problémy z podporou.
« Poslední změna: 24. 01. 2018, 22:08:28 od Petr Krčmář »

Boo

Re:ARM board pro serverové nasazení
« Odpověď #1 kdy: 24. 01. 2018, 22:14:17 »
RPi3 should be enough for everybody 8) Nac ti bude o par kiloherzu rychlejsi masinka kdyz na ni nesezenes stabilni a komunitou podporovany OS ? Raspberry je istota, neres.

Kolemjdouci

« Odpověď #2 kdy: 25. 01. 2018, 08:57:43 »
Ak nenájdem nič vhodnejšie kupujem Raspberry ale radšej by som kúpil nejakú výkonnejšiu dosku (do budúcna). GPIO, wifi, bluetooth video výstup nepotrebujem. Privítal by som usb 3.0, GB Ethernet a nejakú pamäť priamo na doske ale nie je to podmienka.

Poznáte niekto nejakú vhodnú dosku?

harrison314

« Odpověď #3 kdy: 25. 01. 2018, 09:26:19 »
ja som minuly rok riesil nieco podobne. Nakoniec po spocitani financhych nakladov, pohodlnosti atd som dospel k tomu, ze RPi ani podobne bordy vtedy na trhu dostupne, nabsolutne nie su vhladne pre server. Hlavne kvoli SD-karte, RPi3 sa pri vetcom vykone zacne prehrievat, dokupovaniu prislusentva, ktore by ma vyslo viac ako samotny pocitac.

Nakoniec ten server skoncil na mojom starom notebooku a neskor som ho prepisal tak by fungoval v Azure (plus ESP8266 na GPIO).

Kit

« Odpověď #4 kdy: 25. 01. 2018, 09:50:27 »
Po zvážení různých variant jsem kdysi také zvolil vyřazený notebook a nelituji. I ze starého tabletu s Androidem se dá udělat slušný webserver, což jsem si také vyzkoušel.

Mufasa

« Odpověď #5 kdy: 25. 01. 2018, 11:48:21 »
Boardy z radu ODROID mavaju podla mna dobre parametre/periferie.
http://www.hardkernel.com/main/main.php

Niektore modely dokonca podporuju moznost eMMC namiesto SD karty, problemom moze byt mala dostupnost pri niektorych modeloch, dobre sa predavaju :)

Kolemjdouci

« Odpověď #6 kdy: 25. 01. 2018, 13:30:18 »
Nakoniec ten server skoncil na mojom starom notebooku a neskor som ho prepisal tak by fungoval v Azure (plus ESP8266 na GPIO).
Starý notebook nemám, mám len starý PC ale ten má veľkú spotrebu. Je notebook vhodný na nepretržitú prevádzku 24/7?

I ze starého tabletu s Androidem se dá udělat slušný webserver, což jsem si také vyzkoušel.
Nie som si istý či by mi tablet/mobil dostačoval. Na dočasné použitie OK, ale plnohodnotná náhrada serveru by to asi nebola.

Niektore modely dokonca podporuju moznost eMMC namiesto SD karty, problemom moze byt mala dostupnost pri niektorych modeloch, dobre sa predavaju :)

Kolemjdouci

« Odpověď #7 kdy: 25. 01. 2018, 13:35:02 »

Toto riešenie ma zatiaľ zaujalo najviac, mám 2 otázky:
Sú dostatočne podporované zo strany výrobcu?
Bolo by na nich možné spustiť docker?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 25. 01. 2018, 13:51:13 »
Starý notebook nemám, mám len starý PC ale ten má veľkú spotrebu. Je notebook vhodný na nepretržitú prevádzku 24/7?

Tak notebookove disky maji ponekud nizsi zivotnost a vykonove jsou penekud slabsi. Zbytek by asi drzel celkem dlouho, zejmena kdyz to pojede se zaklapnutym deklem bez podsviceni. Casem byste asi musel menit ventilator.

Mufasa

« Odpověď #9 kdy: 25. 01. 2018, 15:07:17 »
Starat sa o to staraju, prave vydali 4.14 pre XU4:
https://wiki.odroid.com/odroid-xu4/os_images/linux/ubuntu_4.14/ubuntu_4.14
celkovo na odroid.com si mozete pozriet ako ziva je komunita.

Pouzivaju komercne ARM procesory, takze v tomto smere je to tiez dobre.

Docker pustite, ale nemozete zabudat na to ze je to ARM a docker viacmenej len oddeluje cgroupy, takze stale musite mat image, ktore su vytvorene pre ARM.

« Odpověď #10 kdy: 25. 01. 2018, 15:10:26 »
Pripadne je moznost pouzit dosku + SoM od Toradexu. Napriklad:
Apalis iMX6 https://www.toradex.com/computer-on-modules/apalis-arm-family/nxp-freescale-imx-6
+ doska https://www.toradex.com/products/carrier-board/ixora-carrier-board
alebo si pockat na Apalis iMX8, co je aj moj plan. Podporu to ma podla mna skvelu a hardver je taktiez velmi kvalitny, vhodny pre industrialne pouzitie.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #11 kdy: 25. 01. 2018, 15:15:30 »

Tak notebookove disky maji ponekud nizsi zivotnost a vykonove jsou penekud slabsi. Zbytek by asi drzel celkem dlouho, zejmena kdyz to pojede se zaklapnutym deklem bez podsviceni. Casem byste asi musel menit ventilator.
Víko bych nechal otevřené, ale displej vypnutý. Ono je těm notebookům lépe, když můžou větrat.

Taky bych varoval před odstraněním spodních deklů (pro "lepší větrání"). Některým NTB to spíš uškodí (oddeklováním například začne větrák brát vzduch odjinud a ten pak neproudí třeba kolem disku nebo RAM... i když jsou odkryté, můžou mít vyšší teplotu, než v zadeklovaném stavu). Záleží to ale vždy na konkrétním notebooku, neplatí to ani zdaleka všeobecně.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #12 kdy: 25. 01. 2018, 16:43:13 »
Odroid HC1 ( pro 2.5" disk) nebo HC2 (pro 3,5" dusk) vnitrnosti to ma jako Odroid XU4 (nejvykonejsi 8core pidideska, 2GB RAM, GLAN, jadro 4.14)...

pripadne zkoukni neco od FriendlyARM nrbo vyber podle toho na co je Armbian, https://www.armbian.com/download/

mhi_

« Odpověď #13 kdy: 25. 01. 2018, 16:59:55 »
Mam v praci i doma za monitorem prilepenou desku od Olimexu + nejake Banana/OrangePi, oboji se SATA portem a pouzivam to na praci. Rekl bych, ze "je to stabilne pomale", ale funguje to porad, rychle, zere to 6W, je to takovy "pomaly ale neunavitelny delnik".

Na server bych koukal aby to melo SATA (nikoliv pres USB, ale naprimo, je to opravdu znat) a co nejvic pameti. Cinske desky (banana, orange) funguji docela slusne na tento ucel, pocita-li clovek napr. s omezenim, ze to nema real-time-clock.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 25. 01. 2018, 17:23:32 »
Cinske desky (banana, orange) funguji docela slusne na tento ucel, pocita-li clovek napr. s omezenim, ze to nema real-time-clock.

Nevim, jak je na tom Banan, ale na RPi existovaly hodiny jako modul. Ale pokud je to na siti, tak je to jedno, od toho je tu ntpdate.